Έργο τέχνης προκαλεί αντιδράσεις γιατί παρουσιάζει δίπλα στον Σωκράτη και τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ τρομοκράτες του Μπατακλάν

Μια εικαστική έκθεση στο Βερολίνο με τίτλο «Μουσείο Μαρτύρων» στάθηκε η αφορμή για να προκληθεί θύελλα αντιδράσεων οι οποίες προήλθαν κυρίως από τη Γαλλία. Το έργο της ομάδας «The Other Eye of the Tiger» από τη Δανία παρουσιάζει είκοσι ιστορικά πρόσωπα που έχασαν τη ζωή τους για τις πεποιθήσεις τους. Αυτό που σχολίασε ωστόσο αρνητικά πλήθος κόσμου που επισκέφτηκε την έκθεση είναι πως δίπλα στο Σωκράτη και τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ παρουσιάζονται ως μάρτυρες και δύο τρομοκράτες.

Ο λόγος για τους Ismael Omar Mostefai, που ήταν ένας από τους τρεις ενόπλους που ευθύνονται για το θάνατο 90 ανθρώπων στο Μπατακλάν το 2015 και ο Mohammed Atta, ο πιλότος ενός εκ των αεροσκαφών με τα οποία πραγματοποιήθηκε η επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ.

Η πρεσβεία της Γαλλίας στο Βερολίνο χαρακτήρισε το έργο «βαθύτατα σοκαριστικό» ενώ εξέφρασε ανοιχτά τον προβληματισμό της για τη δημιουργία που εκτέθηκε για μια εβδομάδα στο κέντρο τέχνης Kunstquartier Bethanien στη γερμανική πρωτεύουσα. Στην ανακοίνωση της τονίζεται παράλληλα πως «παρόλο που στηρίζουμε την ελευθερία της καλλιτεχνικής δημιουργίας, καταδικάζουμε βαθύτατα τη σύγχυση που γίνεται εδώ ανάμεσα στους μάρτυρες και τους τρομοκράτες».

“All the martyrs in the artwork have been appointed martyr by either a state, religion or an organisation. None of the martyrs have been appointed by the artists” - The Other Eye of the Tiger https://t.co/LpLOa3UvfZ

— Translating Berlin (@slwong_berlin) 5 Δεκεμβρίου 2017

Οι δημιουργοί του έργου υπερασπίστηκαν τη δουλειά τους υποστηρίζοντας πως καταδικάζουν την τρομοκρατία και τη βία και ότι το μόνο που έκαναν ήταν να δουν υπό ευρύ πρίσμα τη χρήση του όρου «μάρτυρας». «Όλοι οι μάρτυρες στο έργο μας απέκτησαν αυτό τον χαρακτηρισμό από κράτη, θρησκείες ή οργανισμούς. Κανείς από αυτούς δεν πήρε τον χαρακτηρισμό από εμάς τους καλλιτέχνες» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Οι πολιτικοί φορείς στο Βερολίνο δεν πήραν θέση για το θέμα, σχολίασαν μόνο πως δεν το υποστήριξαν οικονομικά. Να σημειωθεί πως την ίδια ένταση είχε προκαλέσει η διεξαγωγή της ίδιας έκθεσης στην Κοπεγχάγη το 2016 με τους λάτρεις της τέχνης να κατηγορούν τους δημιουργούς και πάλι πως στηρίζουν την τρομοκρατία.

Keywords
Τυχαία Θέματα