Ερντογάν: Η Ελλάδα να απέχει από προκλήσεις που θα την οδηγήσουν στην καταστροφή

Επιμένει στην εμπρηστική ρητορική κατά της Ελλάδας ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καλώντας την Αθήνα να απέχει από κινήσεις που θα «επιφέρουν καταστροφή».

Σε σημερινή του τοποθέτηση στο Κοινοβούλιο, ειδικότερα, ο Ερντογάν ζήτησε από την Ελλάδα «να απέχει από προσκλήσεις που θα οδηγήσουν εκείνη και τον λαό της στην καταστροφή»,

σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Turkish President Erdogan calls on Greece to refrain from provocations that will lead it and its people to disaster

— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) October 1, 2022

 «Η ενθάρρυνση προς την Ελλάδα» η οποία στρατιωτικοποιεί νησιά στο Αιγαίο, όπως είπε, «αντιβαίνει σε κάθε λογική, πεποίθηση, αντίφαση στην ιδέα της συμμαχίας (σ.σ. ΝΑΤΟ)».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην απόφαση των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, επισημαίνοντας πως η «Τουρκία δεν αποδέχεται την απόφαση».

Αναφερόμενος στην ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, υπογράμμισε πως η χώρα του δεν θα κάνει αποδεκτό το αίτημά τους «εφόσον δεν τηρούνται οι υποσχέσεις» τους. 

«Εφόσον οι υποσχέσεις που δόθηκαν στη χώρα μας δεν τηρούνται, θα διατηρήσουμε τη θέση αρχής μας» δήλωσε.

Ο Ερντογάν, ο οποίος επιμένει στη σημασία «της μάχης κατά της τρομοκρατίας», κατηγορεί τις δύο χώρες ότι προστατεύουν Κούρδους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), τους οποίους η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες.

Μέχρι σήμερα 28 χώρες μέλη της νατοϊκής Συμμαχίας - σε σύνολο 30 - έχουν επικυρώσει το αίτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στη Συμμαχία. Μόνο η Ουγγαρία και η Τουρκία δεν έχουν δώσει ακόμη την τελική τους έγκριση.

Σε μια σημαντική κίνηση υποχώρησης προς την Τουρκία, η Σουηδία ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι θα επιτρέψει και πάλι τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού προς την Άγκυρα. Η άρση των περιορισμών αυτών είναι μεταξύ των όρων που είχε θέσει η Τουρκία.

Σουηδική αντιπροσωπεία αναμένεται να μεταβεί στην Τουρκία την Τετάρτη και την Πέμπτη για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και να πει η Άγκυρα το τελικό ναι. 

Ένα από τα πιο ευαίσθητα σημεία της συμφωνίας αφορά τα δεκάδες αιτήματα έκδοσης στην Άγκυρα Τούρκων αντιφρονούντων, κυρίως Κούρδων ακτιβιστών και μελών του κινήματος του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. Η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι υπογραμμίζουν ότι για τα αιτήματα έκδοσης αρμόδια είναι η δικαστική εξουσία, η οποία είναι ανεξάρτητη από την εκτελεστική.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου η Φινλανδία είχε απορρίψει το αίτημα της Τουρκίας να επανεξετάσει έξι αιτήσεις έκδοσης. Η Σουηδία είχε εγκρίνει τον Αύγουστο την πρώτη έκδοση ενός Τούρκου υπηκόου μετά τη συμφωνία της Μαδρίτης, όμως αυτός κατηγορούνταν για τραπεζική απάτη.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ / Anadolu 

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΕρντογάν: Θα εμποδίσουμε την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ αν δεν τηρήσουν τις υποσχέσεις τουςΟ Ερντογάν ωρύεται και οι εγχώριες ελίτ κλαψουρίζουνΗΠΑ: Τροπολογία Μενέντεζ βάζει όρους στην Τουρκία για τα F-16
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ερντογάν, Ελλάδα,erntogan, ellada