Ερντογάν και Πούτιν συμφωνούν σε μια διπλωματική λύση στην Συρία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά τη λήξη των συνομιλιών που είχε στο Σότσι με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν, αναφερόμενος στην Συρία, δήλωσε ότι η Ρωσία και η Τουρκία εκτιμούν ότι η συριακή κρίση μπορεί να λυθεί μόνο σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.

Ο Ρώσος πρόεδρος, επικαλούμενος την τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες, Τρίτη, με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλτν Τραμπ, είπε ακόμη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηρίζουν την δημιουργία ζωνών ασφαλείας στην
Συρία. «Ένας από τους τρόπους ενίσχυσης της εκεχειρίας είναι η δημιουργία ζωνών ασφαλείας ή ζωνών αποκλιμάκωσης... Χθες, μιλώντας με τον κύριο Τραμπ στο τηλέφωνο, συζητήσαμε το θέμα αυτό. Και κατάλαβα ότι η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει τις ιδέες αυτές», είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε επίσης την πεποίθηση του ότι όσοι συμμετέχουν στις συνομιλίες για την επίλυση της κρίσης στην Συρία που θα πραγματοποιηθούν στην πρωτεύουσα Αστανά του Καζαχστάν θα αποφασίσουν την δημιουργία ζωνών ασφαλείας στην Συρία, όπως και ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας θα συνεχισθεί παρά τα σχέδια που αφορούν την δημιουργία ζωνών ασφαλείας.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την πλευρά του δήλωσε ότι θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις απειλές στα νότια σύνορα με το Ιράκ και την Συρία, που προέρχονται απο τρομοκρατικές οργανώσεις. Μάλιστα στις τρομοκρατικές οργανώσεις συμπεριέλαβε και το κουρδικό κίνημα YPG (που δρά στην βόρειο Συρία κατά του Ισλαμικού Κράτους και υποστηρίζεται από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ) λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν κάνει καμία διάκριση μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων. «Δεν κάνουμε διάκριση μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων. Το Ισλαμικό Κράτος,το YPG, και η Αλ Κάιντα, είναι όλες ίδιες για μας», είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι «είναι αμοιβαία μας ευθύνη να ανακόψουμε την πορεία τους».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρόσθεσε ακόμα ότι η περίοδος αποκατάστασης των σχέσεων Ρωσίας- Τουρκίας μετά την κρίση που προκάλεσε η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους στον εναέριο χώρο της Συρίας, τον Νοέμβριο του 2015, ολοκληρώθηκε και οι σχέσεις επανήλθαν στην κανονικότητα τους.

Στην ατζέντα των συνομιλιών βρέθηκαν και τα ενεργειακά ζητήματα, και συγκεκριμένα η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream και η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Akyyou (η επένδυση εκτιμάται στα 22 δισεκατομμύριοα δολάρια). Αναφερόμενος στο ζήτημα του αγωγού ο πρόεδρος της Ρωσίας είπε ότι η «κατασκευή του θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Τουρκίας και της Ευρώπης και θα διευρύνει τις δυνατότητες της Ρωσίας όσον αφορά στις εξαγωγές φυσικού αερίου».

Πούτιν και Ερντογάν αποφάσισαν επίσης, όσον αφορά τους περιορισμούς στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, και συγκεκριμένα σε αυτούς που επιβλήθηκαν στις εισαγωγές τουρκικής ντομάτας και ότι θα αντιμετωπισθούν συνολικά, καθιστώντας σαφές ότι το ζήτημα αυτό θα λυθεί μελλοντικά, ότι οι περιορισμοί αυτοί θα ισχύουν προς το παρόν για λόγους αντικειμενικούς και θα αρθούν σταδιακά. Αιτιολογώντας μάλιστα την θέση του αυτή είπε ότι μετά την απαγόρευση που επιβλήθηκε στις εισαγωγές τουρκικής τομάτας και άλλων αγροτικών προϊόντων από την Τουρκία, οι Ρώσοι παραγωγοί πήραν δάνεια για να αναπτύξουν την δική τους παραγωγή στον τομέα αυτό και συνεπώς «η λήψη των δανείων και η απόσβεση τους συνιστούν ένα κύκλο, που διαρκεί κάποιο χρονικό διάστημα και συνδέεται με την διάθεση του προϊόντος». Παράλληλα παραδέχθηκε ότι οι τουρκικές τομάτες είναι πιο φθηνές, ωστόσο υπογράμμισε η Ρωσία επιδιώκει αυτή την στιγμή να αναπτύξει τον δικό της αγροτικό τομέα.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στο ζήτημα της ασφάλειας των Ρώσων τουριστών που επισκέπτονται την Τουρκία. Αναφέροντας μάλιστα ότι το ένα τρίτο των τουριστών που πήγαν στο εξωτερικό κατά την διάρκεια της Πρωτομαγιάς επέλεξαν την Τουρκία, είπε ότι είναι σημαντικό να υπάρχει ασφάλεια στα τουρκικά θέρετρα και πως οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας είναι πρόθυμες να συνδράμουν τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες στο ζήτημα αυτό.

Ανακοίνωσε μάλιστα την διεξαγωγή το 2019 Αφιερωματικού Έτους τουρισμού και πολιτισμού στην Τουρκία και την Ρωσία, ενώ επισήμανε ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να προσφέρει διευκολύνσεις στον τομέα της βίζας για ορισμένες κατηγορίες Τούρκων πολιτών, αλλά όπως είπε πρέπει να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα