Έρντογάν κατά Μπάιντεν: «Γράφεται ιστορία με ματωμένα χέρια» στην Παλαιστίνη

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έβαλε στο στόχαστρο (Δευτέρα 17 Μαϊου) τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ισχυριζόμενος ότι έδωσε έγκριση για πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ, λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «γράφουν ιστορία με ματωμένα χέρια» σε σχέση με τη βία μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων.

Η διοίκηση Μπάιντεν ενέκρινε τη Δευτέρα, όπως αναφέρει το διεθνείς ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, την πιθανή πώληση 735 εκατομμυρίων δολαρίων σε όπλα ακριβείας στο Ισραήλ, σύμφωνα με πηγές του Κογκρέσου.

«Τα

παλαιστινιακά εδάφη είναι τόποι θυμάτων διωγμών, δεινών και αιματοχυσίας, όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες περιοχές που έχασαν την ειρήνη με το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Και εσείς αυτό το υποστηρίζετε», πρόσθεσε ο Ερντογάν απευθυνόμενος στον Αμερικανό ομόλογό του.

Ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε με σφοδρούς χαρακτηρισμούς και στο Ισραήλ. «Είναι δολοφόνοι, τόσο που σκοτώνουν παιδιά ηλικίας πέντε, έξι ετών. Να ρουφούν αίμα, αυτό είναι το μόνο που τους ικανοποιεί», είπε.

Συνέχισε κατηγορώντας την Αυστρία που ύψωσε την ισραηλινή σημαία σε κυβερνητικά κτίρια την Παρασκευή σε ένδειξη «αλληλεγγύης» στο εβραϊκό κράτος.

«Το αυστριακό κράτος πιθανότατα προσπαθεί να αναγκάσει τους μουσουλμάνους να πληρώσουν τον λογαριασμό για τη γενοκτονία που διέπραξε εναντίον των Εβραίων», είπε.

Παράλληλα ο Ερντογάν πρότεινε τη σύσταση επιτροπής «στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι των τριών θρησκειών (Ισλάμ, Ιουδαϊσμός και Χριστιανισμός) για τη διοίκηση της Ιερουσαλήμ», το ανατολικό τμήμα της οποίας κατέχει το Ισραήλ για πάνω από 50 χρόνια.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος παραμένει υπό πιέση στο εσωτερικό της Τουρκίας όπου η οικονομία παραπαίει, ενώ πολλοί διεθνείς αναλυτές θεωρούν δεδομένο ότι θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει την κρίση στο Ισραήλ, με στόχο να συσπειρώσει γύρω του μέρος του μουσουλμανικού κόσμου.

Νέα τουρκική «έμπνευση»: Πρώην ναύαρχος προτείνει συμφωνία για ΑΟΖ με την Παλαιστίνη

Η Τουρκία θα πρέπει να υπογράψει συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας (δηλαδή ΑΟΖ) με την Παλαιστίνη, παρόμοια με εκείνη που είχε συνάψει με τη Λιβύη, ώστε να ενισχύσει τη θέση των Παλαιστινίων στη διεθνή σφαίρα και να δώσει κίνητρο σε άλλες χώρες να υπογράψουν συμφωνίες μαζί τους, προτείνει την ίδια ώρα ένας από τους βασικούς εμπνευστές του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας της Τουρκίας.

Ο καθηγητής Τζιχάτ Γιατσί, πρώην ναύαρχος του τουρκικού ναυτικού και επικεφαλής του Κέντρου Θαλάσσιων και Παγκόσμιων Στρατηγικών στο Πανεπιστήμιο Μπαχτσέσεχιρ, δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ ότι οι δύο χώρες πρέπει να συνάψουν μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία. Ο Γιατσί ισχυρίζεται ότι σχεδόν όλες οι χώρες στην περιοχή της Μεσογείου δεν θα αντιταχθούν και θα ενισχυθεί σημαντικά η ισχύς της Παλαιστίνης καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις του.

Η Γάζα βρίσκεται υπό αποκλεισμό από το έδαφος, τη θάλασσα και τον αέρα από το Ισραήλ, ενώ οι δραστηριότητες της Παλαιστινιακής Ακτοφυλακής περιορίζονται σε απόσταση 11 χιλιομέτρων (6,84 μίλια) από την ακτή.

«Υπογράφοντας μια τέτοια συμφωνία, ο παλαιστινιακός λαός θα αποκτήσει τον έλεγχο μιας θαλάσσιας ζώνης 10.200 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για να χρησιμοποιήσουν όλους τους πόρους στη θάλασσα», δηλώνει ο Γιατσί αναπτύσσοντας το μεγαλεπήβολο σχέδιο που εμπνεύσθηκε.

Σημειώνει ακόμα, ότι η συμφωνία θα επέτρεπε επίσης στην Τουρκία να επεκτείνει τη ζώνη θαλάσσιας δικαιοδοσίας της στη Μεσόγειο, καταστρέφοντας τα σχέδια της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή.

«Οι χώρες έχουν συμφέροντα. Μερικές φορές είναι πόροι, μερικές φορές πετρέλαιο, κύρος ή η φροντίδα των καταπιεσμένων», είπε ο Γιάτσι, προσθέτοντας ότι το μόνο κίνητρο της Τουρκίας είναι να φροντίζει τους καταπιεσμένους. Δίνοντας και μελλοδραματικό τόνο στην θεωράι του, προσθέτει ότι αυτό αντανακλά τους ...στόχους των προγόνων (!) και αποτελεί μέρος της ιστορικής εικόνας της Τουρκίας.

Μια τέτοια συμφωνία, συνεχίζει, θα σηματοδοτεί επίσης την πρώτη φορά που η Παλαιστίνη υπογράφει συμφωνία με μια παγκόσμια δύναμη (ο Γιατσί αποκελεί έτσι την Τουρκία) και θα συμβάλει σημαντικά στην επίσημη διεθνή αναγνώριση των Παλαιστινίων, ενώ θα παρακινήσει την Παλαιστινιακή Αρχή (PA) και άλλα κράτη να συνάψουν συμφωνίες.

Ο πρώην ναύαρχος είπε ότι (η πρότασή του) λειτουργεί προς όφελος των περισσότερων από τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, με εξαίρεση δύο: την Ελλάδα και την Κύπρο.

«Η Αίγυπτος δεν θα αντιδράσει εναντίον της, διότι η συμφωνία δεν παρεμβαίνει στη ζώνη θαλάσσιας δικαιοδοσίας που καθορίζει στην δική της συμφωνία με την Λευκωσία», δήλωσε ο Γιατσί, προσθέτοντας ότι, αντιθέτως, η συμφωνία Τουρκίας-Παλαιστίνης θα δώσει στην Αίγυπτο περισσότερη δικαιοδοσία στην περιοχή που διεκδικούν οι Ελληνοκύπριοι.

Η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου εκτιμάται ότι περιέχει φυσικό αέριο αξίας 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την Αμερικανική Γεωλογικής Έρευνας.

Οι θαλάσσιες ζώνες παρέχουν στα κράτη δικαιώματα επί των φυσικών πόρων. Σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητη, η Ανατολική Μεσόγειος θεωρείται πλούσια σε φυσικό αέριο.

πηγές: Sabah, Reuters

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΑνοίγει η πλατφόρμα για τους 40-44 ετών, ανοσία έως και 13 μήνες μετά το εμβόλιοΜπαράζ επαφών Δένδια: Διαδοχικές επισκέψεις σε Ισραήλ, Παλαιστίνη, Αίγυπτο, ΙορδανίαΤουρκία, η μεγαλύτερη χωματερή πλαστικών απορριμμάτων της Ευρώπης
Keywords
Τυχαία Θέματα