«Ετσι ντυνόμαστε»: Αφγανές γυναίκες στο εξωτερικό απαντούν για τη διαμαρτυρία υπέρ των Ταλιμπάν
Η Αφγανή ακτιβίστρια για τα δικαιώματα της νεολαίας Γουάζμα Σαϊλέ σοκαρίστηκε όταν είδε μια φωτογραφία στο διαδίκτυο με γυναίκες (πιθανότατα) ντυμένες με μαύρα νικάμπ και φορέματα που καλύπτουν τα πάντα, να κάνουν διαδήλωση υπέρ των νέων ηγετών των Ταλιμπάν της χώρας στο Πανεπιστήμιο της Καμπούλ.
Η 36χρονη, η οποία ζει στη Σουηδία, δημοσίευσε αργότερα στο Twitter μια φωτογραφία της, ντυμένη με ένα φωτεινό πράσινο και ασημένιο
«Είναι ένας αγώνας για την ταυτότητά μας», δήλωσε η Σαϊλέ σε τηλεφωνική συνέντευξη. «Δεν θέλω να με ταυτίζουν με τον τρόπο που μου έδειξαν οι Ταλιμπάν, δεν μπορώ να το ανεχτώ αυτό. Αυτά τα ρούχα, όταν τα φοράω, μιλούν για την καταγωγή μου».
Άλλες Αφγανές γυναίκες στο εξωτερικό έχουν αναρτήσει παρόμοιες φωτογραφίες, προκαλώντας αίσθηση στην Καμπούλ.
«Τουλάχιστον είναι σε θέση να πουν στον κόσμο ότι εμείς, οι γυναίκες του Αφγανιστάν, δεν υποστηρίζουμε τους Ταλιμπάν», δήλωσε η Φατίμα, μια 22χρονη στην αφγανική πρωτεύουσα. «Δεν μπορώ πια να δημοσιεύω τέτοιες φωτογραφίες ή να φοράω τέτοιου είδους ρούχα εδώ. Αν το έκανα, οι Ταλιμπάν θα με σκότωναν».
Άντρες έκαναν τις γυναίκες σε διαδήλωση υπέρ των Ταλιμπάν;Πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι η υποτιθέμενη διαμαρτυρία, η οποία εμφανίστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα δυτικά μέσα ενημέρωσης, ήταν σκηνοθετημένη και ότι οι συμμετέχοντες που ήταν καλυμμένοι από την κορυφή ως τα νύχια, ήταν άνδρες. Το Reuters δεν έχει επαληθεύσει τη γνησιότητα των φωτογραφιών.
«Είναι καλό που οι γυναίκες μας (στο εξωτερικό) μπόρεσαν να διαμαρτυρηθούν γι′ αυτό», δήλωσε η Χατίμα, μια άλλη νεαρή γυναίκα στην Καμπούλ. «Η πραγματικότητα είναι ότι η μπούρκα δεν αντιπροσωπεύει τις γυναίκες στο Αφγανιστάν».
Όταν οι Ταλιμπάν ήταν στην εξουσία πριν από δύο δεκαετίες, οι γυναίκες έπρεπε να καλύπτονται από την κορυφή ως τα νύχια. Όσες παραβίαζαν τους κανόνες υπέστησαν μερικές φορές ταπείνωση και δημόσιο ξυλοδαρμό από τη θρησκευτική αστυνομία των Ταλιμπάν.
Αν και το νέο καθεστώς των Ταλιμπάν έχει υποσχεθεί να επιτρέψει στις γυναίκες περισσότερες ελευθερίες, υπήρξαν αναφορές για γυναίκες στις οποίες απαγορεύτηκε να πάνε στη δουλειά και κάποιες ξυλοκοπήθηκαν επειδή διαμαρτυρήθηκαν για την κυριαρχία των Ταλιμπάν.
Τα πανεπιστήμια έχουν τοποθετήσει κουρτίνες μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας για να διαχωρίζουν τους άνδρες και τις γυναίκες.
Η διαδικτυακή εκστρατεία με hashtags όπως #DoNotTouchMyClothes και #AfghanistanCulture ξεκίνησε όταν η Αφγανή ιστορικός Μπαχάρ Τζαλάλι, με έδρα τις ΗΠΑ, έγραψε στο Twitter επικρίνοντας τα μαύρα ρούχα που φορούσαν οι διαδηλωτές του πανεπιστημίου.
«Καμία γυναίκα δεν έχει ντυθεί ποτέ έτσι στην ιστορία του Αφγανιστάν. Αυτό είναι εντελώς ξένο και ξένο προς τον αφγανικό πολιτισμό», ανέφερε.
Στη συνέχεια, η Τζαλάλι δημοσίευσε μια φωτογραφία της με ένα πράσινο φόρεμα με τη λεζάντα: «Αυτή είναι η αφγανική κουλτούρα», και προέτρεψε και άλλους να την αναρτήσουν.
Δεκάδες γυναίκες το έκαναν.
«Δεν θέλουμε οι Ταλιμπάν να υπαγορεύουν τι είναι οι Αφγανές γυναίκες», δήλωσε η Λέμα Αφζάλ, μια 25χρονη Αφγανή φοιτήτρια στο Βέλγιο.
Η Αφζάλ, που γεννήθηκε στο Αφγανιστάν υπό την πρώτη κυριαρχία των Ταλιμπάν που διήρκεσε από το 1996 έως το 2001, δήλωσε ότι τρομοκρατήθηκε όταν είδε τη φωτογραφία των μαυροφορεμένων διαδηλωτών.
Η μητέρα της είχε φορέσει τις μακριές μπλε μπουρκές που επιβάλλονταν στις γυναίκες εκείνη την εποχή και δυσκολευόταν να αναπνεύσει ή να δει, είπε.
«Η εικόνα με έκανε να δω ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται. Η οικογένεια της μητέρας μου δεν κάλυπτε καθόλου το κεφάλι της τη δεκαετία του ’70 και του ’80, όταν ήταν μόδα να φοράει κανείς μίνι φούστες στο Αφγανιστάν».
πριν φυγετεBacha Posh: Τα κορίτσια που ντύνονται σαν αγόρια στο ΑφγανιστάνΜετά την επάνοδο των Ταλιμπάν, φόβοι για επιστροφή και της Αλ Κάιντα- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ζώα συντροφιάς: Τι προβλέπει ο νέος νόμος για την προστασία τους και τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών
- Θλίψη για τον αιφνίδιο θάνατο 25χρονου στο Καρπενήσι
- Lockdown στη Βόρεια Ελλάδα: Θέμα ωρών η απαγόρευση κυκλοφορίας σε 4 περιοχές
- Γιώργος Κόρομι: Απευθυνθήκαμε στη Δίωξη για να σώσουμε το μαγαζί μου
- Θυμάστε την Ειρήνη Ερμίδου από το πρώτο GNTM; – Δεν θα την αναγνώριζε… ούτε η Βίκυ Καγιά
- Αναδρομικά συνταξιούχων: Οι δικαιούχοι και το χρονοδιάγραμμα πληρωμών
- Καθημερινές διακοσμήσεις για το τραπέζι της τραπεζαρίας
- Χρύσα Ταβουλάρη: Όταν οι Μπογδάνοι έρχονται - Θέλουμε ή δεν θέλουμε να ξέρουμε
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου
- GNTM 4 – Η σωσίας της Μισέλ Φάιφερ τρέλανε τους κριτές
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- «Ετσι ντυνόμαστε»: Αφγανές γυναίκες στο εξωτερικό απαντούν για τη διαμαρτυρία υπέρ των Ταλιμπάν
- Γερμανία: Τουρκική κοινότητα και εκλογές
- Κυπριακή έκθεση: Ποια είναι η ισορροπία στρατιωτικής ισχύος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας
- Ασφαλή τα εμβόλια για παιδιά και εγκύους σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης
- FDA: Οι ενισχυτικές δόσεις της Pfizer ενισχύουν την ανοσία, αλλά μπορεί να μην είναι αναγκαίες
- Τουλάχιστον 1 στους 500 Αμερικανούς έχουν πεθάνει από COVID-19
- Μπάιλς: Το FBI έκανε τα στραβά μάτια στις καταγγελίες κακοποίησης
- US Open: Η ωραία αλλά άγνωστη παράδοση με τα παπούτσια των αθλητών
- Ο πορτογαλικός Τύπος αποθεώνει τον Βλαχοδήμο με απίστευτους τίτλους
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ο Ιβάν βγήκε στο… φως, ο λαός του ΠΑΟΚ παρέμεινε στο σκοτάδι για τις μεταγραφές
- Νέα Σμύρνη – Έβαλαν παιδιά νηπιαγωγείου σε… αίθουσα λυκείου
- Πώς διαμορφώνεται ο φορολογικός χάρτης – Οι αλλαγές που έρχονται
- Εξοπλίζεται με πυραύλους και πολεμικά πλοία η Ταϊβάν
- Τεστ και εμβόλιο ανάχωμα στην πανδημία -Σημάδια αποκλιμάκωσης, σε επιφυλακή για τα σχολεία
- Κούβα: Θα ζητήσει έγκριση για τα τρία της εμβόλια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
- Μαρία Αναστασοπούλου: "Ο χαμός του Βασίλη Λυριτζή ήταν ένα μεγάλο σοκ για όλους μας"
- Εμβολιασμός παιδιών: Οι φόβοι των γονιών και η πιο συνηθισμένη ερώτηση που κάνουν