Έτσι θα γίνει η ΔΕΘ, ένα βιώσιμο έργο πέντε χρήσεων

Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η εισαγωγική τοποθέτηση του Δρ Κυριάκου Ποζρικίδη, στην ημερίδα του Υπερταμείου: «Δημιουργώντας νέες ευκαιρίες βιώσιμης και περιφερειακής ανάπτυξης στη χώρα. Η αναπτυξιακή στρατηγική του Υπερταμείου και των εταιρειών του σε Real Estate, Υποδομές και Logistics».

Καθώς η ΔΕΘ HELEXPO είναι εταιρεία του

Υπερταμείου, δόθηκε η ευκαιρία στον διευθύνοντα σύμβουλο να παρουσιάσει τη νέα εικόνα που θα έχει ο εμβληματικός χώρος της ΔΕΘ, ο μοναδικός που λειτουργεί εκθεσιακό κέντρο αυτού του μεγέθους μέσα στον ιστό της πόλης.

.

Όπως είπε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, ο χώρος αυτός θα αναμορφωθεί και θα παραμείνει μέσα στην πόλη, με τον Κυριάκο Ποζρικίδη να αναλύει τα χαρακτηριστικά του χώρου.

.

Επειτα από διεθνή διαγωνισμό, το γερμανικό αρχιτεκτονικό γραφείο Sauerbruch Hutton, Gustafson Porter + Bowman, Έλενας Σταυροπούλου, με έδρα το Βερολίνο, ήταν αυτό που επικράτησε ανάμεσα σε 116 προτάσεις.

.

Ο εκθεσιακός χώρος της ΔΕΘ, με κτήρια από τη δεκαετία του 1950 και με χρηματοδότηση από το Σχέδιο Μάρσαλ, αλλάζει όψη και χρήση.

Το 2013 έγινε η μελέτη βιωσιμότητας και τώρα, το 2022 το μάστερ πλαν, με ειδικό χωρικό σχέδιο στην Ελλάδα, έγινε η ωρίμανση του έργου, και το 2024 πρόκειται να ξεκινήσουν οι κατασκευές, με το 2028 να θεωρείται έτος αποπεράτωσης του έργου, όμως το 2026, στα 100 χρόνια ΔΕΘ, θα είναι έτοιμο το μεγαλύτερο μέρος του.

..

Αυτό που θα γίνει, δεν έχει προηγούμενο μέσα σε ευρωπαϊκή πόλη. Θα δημιουργηθεί ένα βιώσιμο κέντρο 5 χρήσεων, με νέο εκθεσιακό κέντρο, που θα έχει περισσότερα τετραγωνικά μέτρα και θα περιλαμβάνει συνεδριακό, επιχειρηματικό κέντρο με νεοφυείς επιχειρήσεις, ξενοδοχείο και πάνω από 1500 θέσεις στάθμευσης, υπόγειες. Ωστόσο, ο μισός χώρος θα είναι πάρκο, ελεύθερο στην πόλη.

..

Ουσιαστικά, θα είναι και ένα εργοστάσιο ενέργειας, καθώς θα μειώσει την ενέργεια κατά 70% και κατά 50% την κατανάλωση νερού. Θα χρησιμοποιεί φωτοβολταϊκά και θαλάσσιο νερό για την ψύξη των περιπτέρων.

.

Το έργο κοστολογείται στα 280 εκατ. ευρώ και θα κατασκευαστεί με τη μορφή ΣΔΙΤ, δηλαδή θα παραχωρηθούν χρήσεις όπως το ξενοδοχείο και το πάρκινγκ, ενώ το εκθεσιακό και το πάρκο θα ανήκουν στη ΔΕΘ.

Μάλιστα, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την κατασκευή του, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΜια πρώτη γεύση από την Αγορά Μοδιάνο της ΘεσσαλονίκηςΔΕΘ: Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Huffpost για αρνητικά δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕΔΕΘ: Εντυπωσιακή επίδειξη των ΕΚΑΜ υπό το βλέμμα Μητσοτάκη
Keywords
Τυχαία Θέματα