Εξοπλιστικά και διαπραγματεύσεις

Η καμπάνια της Ελληνικής ομογένειας στην Αμερική «No Jets for Turkey» υποστήριζε το μπλοκάρισμα της παροχής πολεμικών αεροσκαφών στην Τουρκία με βασικό όρο την μη χρησιμοποίηση τους για υπερ-πτήσεις πάνω από Ελληνικά νησιά. Όρος που περιλήφθηκε στο «πακέτο Μενέντεζ» κάνοντας λόγο για υποχρέωση γραπτής δέσμευσης της Τουρκίας, πέρα από αυτόν της συναίνεσης της στην εισδοχή της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η Ντόρα Μπακογιάννη

σε πρόσφατη συνέντευξη της στον Παύλο Τσίμα, αμφισβήτησε τον όρο περί γραπτής δέσμευσης της Τουρκίας, κάνοντας μια γενικότερη αναφορά αρχών περί μη αλληλοσκοτωμού μεταξύ μελών του ΝΑΤΟ. Αντίστοιχα ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην συνέντευξη του στον ίδιο δημοσιογράφο, προαναγγέλλοντας την επίσκεψη του στην Τουρκία τον Μάιο, σε ανταπόδοση της επίσκεψης Ερντογαν καθώς και την συνάντηση Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών στην Κων/πολη τις επόμενες μέρες, απέφυγε κάθε αναφορά σε Ελληνικές πιέσεις προς το Κογκρέσο προκειμένου να μην διαταραχθεί το θετικό κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών στο πλαίσιο της Διακήρυξης των Αθηνών.

Από την άλλη πλευρά των συνόρων όμως ο Κεμαλιστής δημοσιογράφος Fatih Altayli δήλωσε σε κανάλι της Τουρκικής τηλεόρασης ότι «δεν έχει κανένα νόημα η αγορά των F-16 αν η Τουρκία δεν μπορεί να τα χρησιμοποιήσει εναντίον των Ελλήνων και των Κούρδων». Η εφημερίδα Aksam απαντώντας σε δημοσίευμα των New York Times περί όρων στην αγορά των F-16 που περιλάμβανε η επιστολή Μπλίνκεν προς το Κογκρέσο, υποστηρίζει ότι «η Τουρκία ως ανεξάρτητη χώρα θα χρησιμοποιήσει τα F-16 όπου χρειαστεί χωρίς να ρωτήσει κανέναν».

Με άρθρο του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ο M. Rubinπροτρέπει την Ελληνική και την Κυπριακή Κυβέρνηση να παρέμβουν τώρα στο Κογκρέσο συνδέοντας τον οδικό χάρτη της παράδοση των F-16 στην Τουρκία, με την απόσυρση των Τουρκικών κατοχικών δυνάμεων από την Βόρεια Κύπρο. Μια τέτοια παρέμβαση που θα έβρισκε υποστήριξη και από Ισραηλινό λόμπι θα αναβάθμιζε τον διαπραγματευτικό ρόλο της Ελλάδας κλείνοντας οριστικά την συζήτηση περί δυνητικής επιστροφής της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 με μοναδική προϋπόθεση την απομάκρυνση των Ρωσικών S-400, όπως δήλωσε πρόσφατα η Κα Νούλαντ στο CNN Turk.

Τα 50 χρόνια της Τουρκικής κατοχής στην Κύπρο και το παράνομο Τουρκο-λυβικό Μνημόνιο αποτελούν τα σημαντικότερα διαπραγματευτικά χαρτιά της χώρας προκειμένου να αρθούν οι επιδιώξεις της Άγκυρας για Γαλάζια Πατρίδα και να εμπεδωθούν συνθήκες ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.

Ωστόσο θα πρέπει να τονιστεί η στρατηγική σημασία της συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα της αγοράς των F-35 καθώς και της συμπαραγωγής φρεγατών, στην αμυντική θωράκιση και στην ανάταξη της ναυπηγικής βιομηχανίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εξοπλιστικά,exoplistika