Φάλαινα στα ρηχά σε παραλία του Αλίμου

Μια φάλαινα βρέθηκε στα ρηχά σε παραλία του Αλίμου, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ.

Στο σημείο έχει σπεύσει το Λιμενικό, που αναζητά τρόπους για την απομάκρυνσή της, καθώς κινδυνεύει. Σύμφωνα με αναφορές είναι τραυματισμένη. 

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ κάνει λόγο για μικρή φάλαινα η οποία εξόκειλε στην παραλία Εδέμ του Αλίμου. Στην περιοχή θα μετέβαιναν και  στελέχη του ερευνητικού κέντρου διάσωσης κητωδών ΑΡΙΩΝ

προκειμένου να μπορέσουν να δώσουν τις πρώτες βοήθειες στο άτυχο ζώο.

Σημειώνεται πως την Πέμπτη η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής είχε ανακοινώσει τον απεγκλωβισμό σπάνιου είδους φαλαινοειδούς (ζιφίος) κατόπιν αιτήματος του Λ/Χ Σαρωνικού/Β Λ/Τ Βουλιαγμένης, σε συνεργασία με στελέχη του Λιμενικού και των καταδυτικών κέντρων Aqua Tec και Athens Divers Club.

Μιλώντας στο Open ο δήμαρχος Αλίμου είπε πως «χθες ήταν στα Λιμανάκια. Κινήθηκε όλο το βράδυ παραλιακά. Κάτι δεν πάει καλά, ή έχασε τον προσανατολισμό του ή τραυματίστηκε. Στο σημείο έχει βρεθεί δύτης».

Ο ζιφίος ή ζιφιός (επιστημονική ονομασία Ziphius cavirostris) είναι είδος κητώδους. Είναι μια από τις φάλαινες που καταλήγουν πιο συχνά στις ακτές, παρά το γεγονός ότι προτιμά τα βαθιά πελαγικά νερά, συνήθως βαθύτερα από 1.000 μέτρα. Δεν πρόκειται για επικίνδυνο είδος.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Αλέξανδρος Φραντζής, Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος», είπε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να διασωθεί. «Δεν πρόκειται για φάλαινα φυσητήρα, αλλά για ζιφιό. Ένα από τα εντυπωσιακά κητώδη που ζει στη χώρα μας» είπε ο επιστήμονας.

Όπως είπε, ζει στη χώρα μας και εντοπίζεται στην ελληνική τάφρο: από την Κεφαλονιά, στην Πελοπόννησο, δυτική Κρήτη και φτάνει ως Κάρπαθο και Ρόδο. Περιοχή είναι από τις σημαντικότερες περιοχές που ζει αυτό το κήτος». Πρόκειται για μεσαίου μεγέθους κητώδες που ανάλογα την ηλικία του και το φύλο του φτάνει στη Μεσόγειο τα 5,5 μ.

Σύμφωνα με τον κ. Φραντζή αυτό το ζώο ζει χρόνια στο ελληνικό θαλάσσιο χώρο. Όπως αποκάλυψε εδώ και οκτώ ημέρες γίνονται εκρήξεις στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, όπου διαβιεί, στο πλαίσιο των ερευνών για πετρέλαιο.

«Κάθε χρόνο εκβράζονται δεκάδες κήτη εξαιτίας των δικών μας ενεργειών. Μπορεί ο κόσμος να συγκινείται που το βλέπει ζωντανό στον Άλιμο, αλλά η ελληνική Πολιτεία αδιαφορεί για το είδος αυτό. Αυτή την στιγμή που μιλάμε, στο κέντρο του σπιτιού των ζιφιών η Ελληνική Πολιτεία κάνει έρευνες για πετρέλαιο. Συγκινούμαστε σήμερα που το γεγονός είναι αυτό που βλέπουμε, αλλά δεν συγκινούμαστε 365 ημέρες το χρόνο όταν οι επιστήμονες επισημαίνουν τα προβλήματα του περιβάλλοντος» είπε, προσθέτοντας πως «είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά πλάσματα του πλανήτη. Καταδύεται σε βάθος 3.000 μ. Είναι εξαιρετικά μικρές οι πιθανότητες να ζήσει γιατί όταν βγαίνει στην ακτή είναι συνήθως πολύ αργά», δήλωσε ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών »Πέλαγος».

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Το μεγαλύτερο πλοίο που είχε ποτέ το ελληνικό Πολεμικό ΝαυτικόΤριάντα μούμιες βρέθηκαν σε κτίσμα για θυσίες στην Αίγυπτο: Με ελληνικό όνομα μία εξ αυτώνΧιλιάδες ψάρια νεκρά από θερμικό σοκ στη λιμνοθάλασσα Δρεπάνου
Keywords
Τυχαία Θέματα