Φαρμακευτική αγωγή με ορμόνες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σπάνιων όγκων στον εγκέφαλο
Εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο που χρησιμοποιούν ορισμένα ορμονικά φάρμακα για αντισύλληψη και για τη διαχείριση παθήσεων όπως η ενδομητρίωση μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο σπάνιων, συνήθως καλοήθων, εγκεφαλικών όγκων, λένε οι ερευνητές.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η παρατεταμένη χρήση ορισμένων φαρμάκων με προγεσταγόνο συνδέθηκε με μεγαλύτερο κίνδυνο για μηνιγγίωμα, που είναι όγκοι (συνήθως μη καρκινικοί) που σχηματίζονται στους ιστούς γύρω από τον εγκέφαλο, αναφέρει ο Guardian.
Ωστόσο, ενώ ο κίνδυνος μηνιγγίωμα
Τα προγεσταγόνα είναι παρόμοια με τη φυσική ορμόνη προγεστερόνη.
Χρησιμοποιούνται σε αντισυλληπτικά, για γυναικολογικές παθήσεις όπως η ενδομητρίωση και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και σε θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης που χρησιμοποιούνται κατά την εμμηνόπαυση.
Μια χούφτα υψηλών δόσεων προγεσταγόνων είναι ήδη γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο για μηνιγγίωμα, αλλά στην τελευταία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMJ, ερευνητές της Εθνικής Υπηρεσίας Φαρμάκων και Ασφάλειας Προϊόντων Υγείας της Γαλλίας διερεύνησαν οκτώ πιο συχνά χρησιμοποιούμενες μορφές της ορμόνης.
Τα περισσότερα μηνιγγιώματα δεν είναι συνήθως καρκινικά και αναπτύσσονται αργά, αλλά επειδή μπορούν να ασκήσουν πίεση στον εγκέφαλο χρειάζονται συχνά χειρουργική αφαίρεση. Οι όγκοι σπάνια είναι απειλητικοί για τη ζωή, αλλά η χειρουργική επέμβαση εγκυμονεί κινδύνους, κυρίως για τις δομές του εγκεφάλου κοντά στους όγκους, οι οποίοι μερικές φορές μπορεί να καταστραφούν.
Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το γαλλικό εθνικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, οι ερευνητές εντόπισαν 18.061 γυναίκες, μέσης ηλικίας 58 ετών, που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση μεταξύ 2009 και 2018 για την αφαίρεση ενδοκρανιακών μηνιγγιωμάτων.
Συγκρίνοντας κάθε περίπτωση με πέντε υγιείς ανθρώπους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παρατεταμένη χρήση - δηλαδή περισσότερο από 12 μήνες - τριών προγεσταγόνων συσχετίστηκε με μεγαλύτερο κίνδυνο μηνιγγίωμα που χρειαζόταν χειρουργική επέμβαση.
Δύο από του στόματος χάπια, η μεδρογεστόνη και η προμεγεστόνη, συνδέθηκαν με 4,1 και 2,7 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για μηνιγγίωμα αντίστοιχα και η μεδροξυπρογεστερόνη, μια αντισυλληπτική ένεση που πωλείται ως Depo-Provera, συνδέθηκε με 5,6 φορές υψηλότερο κίνδυνο.
Επειδή η μελέτη είναι παρατηρητική, δεν μπορεί να αποδείξει ότι οι ορμόνες προκαλούν τους όγκους. Δεν βρέθηκε υπερβολικός κίνδυνος για την προγεστερόνη, τη διδρογεστερόνη ή τα ευρέως χρησιμοποιούμενα ορμονικά ενδομήτρια συστήματα.
Η Pfizer, κατασκευαστής του Depo-Porvera, δήλωσε: «Γνωρίζουμε αυτόν τον πιθανό κίνδυνο που σχετίζεται με τη μακροχρόνια χρήση προγεσταγόνων και, σε συνεργασία με ρυθμιστικούς φορείς, βρισκόμαστε στη διαδικασία ενημέρωσης των ετικετών των προϊόντων και των πληροφοριών για τους ασθενείς σε φυλλάδια με κατάλληλη διατύπωση».
Γράφοντας στο περιοδικό, οι ερευνητές ζητούν περισσότερες μελέτες για την ασφάλεια των ορμονών, ιδιαίτερα της ενέσιμης μεδροξυπρογεστερόνης. Οι ενέσεις χρησιμοποιούνται σπάνια στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά 74 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως τις λαμβάνουν, πράγμα που σημαίνει ότι «ο αριθμός των αποδιδόμενων μηνιγγιωμάτων μπορεί να είναι δυνητικά υψηλός», γράφουν.
Ο καθηγητής Paul Pharoah, ένας επιδημιολόγος καρκίνου που πέρασε 20 χρόνια στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ μελετώντας καρκίνους που σχετίζονται με ορμόνες πριν δημιουργήσει ένα εργαστήριο στο νοσοκομείο Cedars-Sinai στην Καλιφόρνια, είπε ότι υπήρχαν πολλοί διαφορετικοί τύποι προγεσταγόνων και δεν βρέθηκε συσχέτιση με το μηνιγγίωμα για αυτά που χρησιμοποιούνται συνήθως στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Οι γυναίκες που λαμβάνουν τα συνήθως χρησιμοποιούμενα αντισυλληπτικά χάπια ή θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης δεν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μηνιγγίωμα», δήλωσε ο Pharoah, ο οποίος δεν συμμετείχε στη γαλλική μελέτη.
«Είναι σημαντικό οι γυναίκες να μην σταματούν να χρησιμοποιούν τα αντισυλληπτικά τους χάπια χωρίς να συμβουλευτούν το γιατρό τους».
Με βάση τα μητρώα δεδομένων για τον καρκίνο του Ηνωμένου Βασιλείου, περίπου τέσσερις στις χίλιες γυναίκες 30 ετών αναμένεται να αναπτύξουν μηνιγγίωμα μέχρι την ηλικία των 80 ετών.
Εάν η χρήση οξικής μεδροξυπρογεστερόνης για περισσότερο από ένα χρόνο αυξάνει τον κίνδυνο περίπου πενταπλάσιο, όπως η μελέτη BMJ υποδηλώνει ότι ο αριθμός αυτός θα αυξανόταν σε 20 ανά χίλια.
«Ο κίνδυνος για μηνιγγίωμα είναι εξαιρετικά μικρός», είπε ο Pharoah. «Αν χρησιμοποιούσα αυτήν τη στιγμή Depo-Provera λόγω των πλεονεκτημάτων ενός ενέσιμου αντισυλληπτικού μακράς δράσης, θα συνέχιζα να το κάνω. Εν ολίγοις, οι τρέχοντες ή οι προηγούμενοι χρήστες του Depo-Provera δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τον πολύ μικρό κίνδυνο για μηνιγγίωμα.
Related...Καρκίνος του πνεύμονα: Ερευνα εντόπισε άγνωστο μοριακό μονοπάτι για την αναχαίτισή τουΚαρκίνος Μαστού: «Επιτίθεται» σε 1 στις 2 Ελληνίδες που νοσούν σε νεαρές ηλικίες - Και το 2040;Καρκίνος του μαστού: Το μητρικό γάλα μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη ανίχνευσή του- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πήγε στο γκαράζ και ήπιε φυτοφάρμακο: Διπλή τραγωδία στην Κρήτη, αυτοκτόνησαν και οι δύο μέσα σε λίγες ώρες – ΒΙΝΤΕΟ
- Survivor: Δάκρυα στο έπαθλο επικοινωνίας – Χαμόγελα στην αποχώρηση της Ευγενίας
- Χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους της Βιέννης αποχαιρετούν τον Μπετόβεν – Μέχρι πέρυσι ουδείς γνώριζε από τί πέθανε!
- Δημήτρης Κόκοτας: Πολύ κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα - Υπέστη έμφραγμα, ανακοπή και ανατάχθηκε
- Σία Κοσιώνη: Ο απρόσμενος «επισκέπτης» στο στούντιο των ειδήσεων – «Έχει θάρρος…»
- Εμφανίστηκε έπειτα από 32 χρόνια το βυθισμένο χωριό Καλαθέικα!
- Έβαλε filler στα χείλη και το πρόσωπο της πρήστηκε τόσο που δεν μπορούσε να πάρει ανάσα
- 700.000 ανασφάλιστοι πολίτες αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τη Ν.Δ. στις ευρωεκλογές
- Νοσηλεύτηκε με σηψαιμία και κόντεψε να πεθάνει, όταν 500 δηλητηριώδεις αράχνες εισέβαλαν σπίτι του
- Survivor 2024 28/3: Δεν άντεξε στην 3η υποψηφιότητα η Ευγενία Μπόρλα - Με πόσα χρήματα επιστρέφει
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Η Ρωμανία του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
- Μπορούν τα Τέμπη να «εκτροχιάσουν» την Κυβέρνηση;
- Ερυθρά Θάλασσα: Αντικρουόμενες γεωστρατηγικές επιδιώξεις
- Fletcher Greece Trek: Επένδυση στους μελλοντικούς φιλέλληνες
- «Χρυσά» και τα αυγά: Σε ιστορικά ύψη οι τιμές - Και δεν φταίει μόνο ο πληθωρισμός
- Φαρμακευτική αγωγή με ορμόνες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σπάνιων όγκων στον εγκέφαλο
- Φρένο στα χαριτωμένα dachshund: Η Γερμανία απαγορεύει τα σκυλιά-«λουκάνικα»
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Φαρμακευτική αγωγή με ορμόνες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σπάνιων όγκων στον εγκέφαλο
- Φρένο στα χαριτωμένα dachshund: Η Γερμανία απαγορεύει τα σκυλιά-«λουκάνικα»
- Fletcher Greece Trek: Επένδυση στους μελλοντικούς φιλέλληνες
- «Χρυσά» και τα αυγά: Σε ιστορικά ύψη οι τιμές - Και δεν φταίει μόνο ο πληθωρισμός
- Ερυθρά Θάλασσα: Αντικρουόμενες γεωστρατηγικές επιδιώξεις
- Η Ρωμανία του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
- Μπορούν τα Τέμπη να «εκτροχιάσουν» την Κυβέρνηση;
- ΚΤΕΛ Κηφισού: Αλλοδαπός τραυματίας από πυροβολισμό
- Βουλή: Απορρίφθηκε με 159 «όχι» η Πρόταση Δυσπιστίας
- Ισλαμικό Κράτος: Προτροπή για πλήγματα στους "σταυροφόρους" στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πάσχα Καθολικών: Εκτός λειτουργίας για 4 ημέρες τράπεζες και Χρηματιστήριο
- Αφέθηκαν ελεύθερα τα μέλη της άγριας συμμορίας που άδειαζε σπίτια σε Εκάλη και Ν. Ερυθραία
- Βουλή: Σύγκρουση στη βαριά σκιά των παραιτήσεων – Κρίση στην κυβέρνηση
- Η επόμενη ημέρα της πρότασης δυσπιστίας - Οι απαντήσεις Μητσοτάκη και η αλλαγή σελίδας
- Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση μαστροπείας της 12χρονης
- Ρούλα Πισπιρίγκου: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση θανάτου της Τζωρτζίνας
- Βαριά τραυματισμένος από την πρόταση δυσπιστίας – Γιατί θύμισε τον πατέρα του
- Καιρός: Αφρικανική σκόνη και ζέστη σήμερα - Έως τους 26 βαθμούς η θερμοκρασία
- Ηλιόλουστη η ημέρα σήμερα - Σε καλά επίπεδα η θερμοκρασία