Φωτίζοντας το Παρίσι για τα 70 Χρόνια UNESCO – Το Ψηφιδωτό της Αλλαγής



Όταν στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι ο Πύργος του Άιφελ βυθίστηκε στο σκοτάδι ως ένδειξη πένθους, ένα άλλο μνημείο στο Παρίσι φωτίστηκε με εικόνες από τον κόσμο και την Ελλάδα. Ήταν η έναρξη του "Mosaic of Change" (Ψηφιδωτό της Αλλαγής), της υπερσύγχρονης ψηφιακής πλατφόρμας κινηματογραφικής αφήγησης της UNESCO που παρουσιάστηκε στα πλαίσια των εορτασμών για τα 70 χρόνια από την ίδρυσή της.

Το "Mosaic
of Change - Live Architectural Projection Experience" φώτισε τις εξωτερικές προσόψεις των εμβληματικών κεντρικών κτιρίων της UNESCO στο Παρίσι, με ειδικές, μεγάλης κλίμακας πολυ-αισθητηριακές προβολές, ορατές από χιλιόμετρα μακριά, φωτίζοντας τις νύχτες που ακολούθησαν μετά τις αιματηρές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου.

Mosaic of Change | UNESCO 70 | Live Architectural Projection Experience from Mosaic of Change on Vimeo.



Στο "Ψηφιδωτό της Αλλαγής" προβλήθηκαν video και φωτογραφίες 8 διεθνών οργανισμών συμπεριλαμβανομένου της NASA και του Ινστιτούτου Ερευνών Smithsonian και 20 καλλιτεχνών συμπεριλαμβανομένου του Έλληνα Σκηνοθέτη και Φωτογράφου Αλέξανδρου Μαραγκού. Έτσι, οι προσόψεις της έδρας της UNESCO στο Παρίσι φωτίστηκαν μεταξύ άλλων με εικόνες από την Αθήνα, τα Μετέωρα, τα αιολικά πάρκα της χώρας όπως αυτό στο Παναχαϊκό όρος στην Πάτρα, του Γαλαξία (Milky Way) στον ουρανό της Ελλάδας κ.α. Τις ψηφιακές προβολές μεγάλης κλίμακας επιμελήθηκαν τα έμπειρα στούντιο Millennium ART και Obscura Digital από το Σαν Φρανσίσκο ενώ η χρηματοδότηση έγινε από το Ίδρυμα Shing Li Ka.

"Ήταν ιδιαίτερα τιμητική η συμμετοχή μου στους εορτασμούς για τα 70 χρόνια της UNESCO στο Παρίσι και με μεγάλη μου χαρά αποδέχτηκα την πρόσκληση. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις έγιναν μόλις 3 ημέρες πριν την προγραμματισμένη έναρξη του Mosaic of Change και αρχικά υπήρξαν σκέψεις για να αναβληθεί, όμως η UNESCO αποφάσισε να προχωρήσει το project κανονικά" σημείωσε ο Αλέξανδρος Μαραγκός. "Τελικά όχι μόνο πραγματοποιήθηκαν κανονικά οι προβολές αλλά εμπλουτίστηκαν και με σημαντικά μηνύματα ειρήνης".

"Το "Ψηφιδωτό της Αλλαγής" χρησιμοποιεί την τέχνη και την τεχνολογία για να εκπαιδεύσει και να ενημερώσει τους πολίτες σχετικά με το πώς λειτουργεί η UNESCO ως κομβικό σημείο για παγκόσμιες συμφωνίες σχετικά με τα πιο επείγοντα σύγχρονα θέματα», σημείωσε ο Eric Falt, Βοηθός Γενικός Διευθυντής Εξωτερικών Σχέσεων Τύπου και Πληροφοριών στην UNESCO. "Αυτή η δημιουργική πλατφόρμα αντανακλά ότι έχουμε επιτύχει μέχρι σήμερα, και μας υπενθυμίζει να επικεντρώνουμε το χρόνο και τους πόρους μας, εκεί όπου η αλλαγή είναι περισσότερο αναγκαία."

Οι προβολές του "Ψηφιδωτού της Αλλαγής" αντανακλώντας καθοριστικές στιγμές των τελευταίων επτά δεκαετιών της UNESCO και αναδεικνύοντας τις τρέχουσες δραστηριότητες, επικεντρώθηκε στους πυλώνες της Εκπαίδευσης, της Επιστήμης, του Πολιτισμού και της Επικοινωνίας, ενώ σχεδιάστηκαν για να ξεπεράσουν τους πολιτιστικούς φραγμούς και να παρακινήσουν τους ανθρώπους να αλλάξουν τον κόσμο. Το οπτικό υλικό και η αφήγηση των προβολών εκτείνεται από το 1945 έως το 2015, αρχής γενομένης με τον ιδρυτικό σκοπό της UNESCO προχωρώντας σε ένα φινάλε που επικεντρώνεται στην ειρήνη και την αλλαγή.

"Το "Ψηφιδωτό της Αλλαγής" ξεκίνησε ως ένα όραμα που έφερε μερικά από τα πιο καλύτερα δημιουργικά ταλέντα μαζί από όλες τις γωνιές του πλανήτη για να σχεδιάσουν μια πλατφόρμα για την αλλαγή", δήλωσε η Mia Hanak, εκτελεστική Διευθύντρια της Millenium ART, ενώ ο Chris Lejeune, Διευθύνων Σύμβουλος της Obscura Digital δήλωσε: "Ο στόχος μας είναι να χρησιμοποιήσουμε αυτό το ισχυρό οπτικοακουστικό υλικό ώστε να επηρεάσουμε το μυαλό των ανθρώπων και να εμπνευστούν σε θετικές δράσεις προκειμένου να γίνει αυτός ο κόσμος ένα καλύτερο μέρος."

Το "Ψηφιδωτό της Αλλαγής" προβλήθηκε στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι από τις 3 Νοεμβρίου έως τις 11 Δεκεμβρίου 2015 και επεκτάθηκε σε πολλές άλλες εκδηλώσεις όπως την Γενική Διάσκεψη, το Leaders Forum και την Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP21). Δυναμικό οπτικό υλικό με φωτογραφίες, βίντεο, απεικονίσεις δεδομένων, ήχου και μουσικής, παρουσιάστηκαν στις έξι επίσημες γλώσσες της UNESCO.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα