Φωτογραφίες: 70 χρόνια από την απελευθέρωση του Άουσβιτς

Σε εξέλιξη είναι ανά τον κόσμο εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα της ναζιστικής κτηνωδίας, στο πλαίσιο της Ημέρας Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, καθώς συμπληρώνονται 70 χρόνια από την απελευθέρωση του Άουσβιτς.

Ανακοίνωση για τη εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών: «κάθε χρόνο τέτοια μέρα, η ανθρωπότητα τιμά διεθνώς τη μνήμη των εκατομμυρίων Εβραίων, αθώων θυμάτων της φρίκης του Ολοκαυτώματος, που εξολοθρεύτηκαν στα κρεματόρια και στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

«Η
Ελλάδα, σήμερα, Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Ηρώων και Μαρτύρων του Ολοκαυτώματος, αντιστέκεται στη λήθη και ενώνει τη φωνή της με τη συνείδηση της ανθρωπότητας, τιμώντας τα εκατομμύρια αθώα θύματα του Ολοκαυτώματος.Οι Έλληνες αποτίουν το δικό τους φόρο τιμής στους χιλιάδες συμπατριώτες τους, Έλληνες Εβραίους, που έπεσαν θύματα της χιτλερικής κτηνωδίας.Η Ελληνική Πολιτεία αποδίδει τη μέγιστη σημασία στην κατηγορηματική καταδίκη του αντισημιτισμού και της αντιναζιστικής δράσης. Θεωρεί την άρνηση του Ολοκαυτώματος κατάφωρα αποκρουστική και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι νεοναζιστικά στοιχεία, τα οποία προσπαθούν να υπονομεύσουν τη Δημοκρατία και το κράτος δικαίου θα περιθωριοποιηθούν από την ελληνική κοινωνία, η οποία στη συντριπτική της πλειοψηφία αποδοκιμάζει το μίσος, τον αντισημιτισμό και τη μισαλλοδοξία».

«Η Ελληνική Πολιτεία συνδράμει συστηματικά και ανελλιπώς τις διεθνείς προσπάθειες για το σεβασμό της μνήμης του Ολοκαυτώματος και την καταπολέμηση του Αντισημιτισμού».

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, περίπου 300 επιζώντες του Άουσβιτς συγκεντρώθηκαν στον χώρο όπου βρισκόταν το στρατόπεδο για τα 70 χρόνια από την απελευθέρωσή του, όπου 1,1 εκατ. άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους Εβραίοι, σκοτώθηκαν μεταξύ του 1940 και του 1945.

Θεωρείται ότι πρόκειται για την τελευταία μεγάλη επέτειο στην οποία οι επιζώντες θα είναι σε θέση να εμφανιστούν σε ικανούς αριθμούς. Επίσης, θα παραβρεθούν ηγέτες συμμαχικών χωρών κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το Άουσβιτς- Μπιρκενάου στην Πολωνία απελευθερώθηκε από τον Κόκκινο Στρατό της ΕΣΣΔ στις 27 Ιανουαρίου του 1945, και άνοιξε ως μουσείο το 1947.
Μεταξύ των παρευρισκομένων είναι ο Γερμανός πρόεδρος, Γιόακιμ Γκάουκ, και ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ. Ωστόσο, δεν θα παραβρεθεί ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, εξαιτίας μιας διένεξης με την Πολωνία σχετικά με την επέτειο και τις εκδηλώσεις μνήμης, η οποία θεωρείται ότι συνδέεται με την πρόσφατη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία.
Keywords
Τυχαία Θέματα