Φούμιο Κισίντα: Ποιος είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας

Ο Φούμιο Κισίντα αναδείχτηκε νικητής στην «κούρσα» για την ηγεσία του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ιαπωνίας (LDP), βάζοντάς τον σε «τροχιά» να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας.

Ο Κισίντα πρόκειται να διαδεχθεί τον Γιοσιχίντε Σούγκα, ο οποίος αποφάσισε να αποχωρήσει μετά από μόλις έναν χρόνο στον θώκο. Ο πρώτος του στόχος ως πρωθυπουργός θα είναι να οδηγήσει το LDP στη νίκη στις επερχόμενες εκλογές. Σημειώνεται πως η δημοτικότητα του κόμματος έχει

πέσει επειδή επέμεινε να κάνει τους Ολυμπιακούς του Τόκιο παρά την αντίθεση της κοινής γνώμης.

Ο Κισίντα, πρώην υπουργός Εξωτερικών, νίκησε τον Τάρο Κόνο, που είχε θεωρηθεί ως ο πιο ισχυρός υποψήφιος. Δεδομένης της πλειοψηφίας του LDP στο κοινοβούλιο, η θέση του Κισίντα θεωρείται σχεδόν σίγουρη.

Ο 64χρονος Κισίντα «στόχευε» για πολύ καιρό τη θέση του πρωθυπουργού και πέρυσι ηττήθηκε από τον Σούγκα. Θα έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά από δύσκολα ζητήματα, μεταξύ των οποίων η ανάκαμψη της οικονομίας μετά την πανδημία και η αντιμετώπιση των απειλών από τη Βόρεια Κορέα. Σημειώνεται πως ο Σούγκα αποφάσισε να εγκαταλείψει τη θέση του πρωθυπουργού μετά από έναν χρόνο λόγω της πτώσης στις δημοσκοπήσεις που προκλήθηκε εξαιτίας των χειρισμών επί της πανδημίας.

Ο Τάρο Κόνο, γνωστός για τις άμεσες και ειλικρινείς απαντήσεις του στα 2,5 εκατ. followers του στο Twitter, είχε θεωρηθεί φαβορί, ωστόσο εν τέλει επικράτησε ο Κισίντα, που θα γίνει ο 100ός πρωθυπουργός της χώρας όταν το κοινοβούλιο πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση στις 4 Οκτωβρίου.

Ο Κισίντα προέρχεται από οικογένεια πολιτικών, και είναι γνωστός ως μετριοπαθής φιλελεύθερος, οπότε, όπως γράφει το BBC, εκτιμάται πως θα κατευθύνει το κυβερνών συντηρητικό κόμμα ελαφρώς προς τα αριστερά. Αν και οι επικριτές του τον έχουν χαρακτηρίσει βαρετό, στο εσωτερικό του κόμματος εθεωρείτο εδώ και πολύ καιρό ως μελλοντικός αρχηγός του. Επίσης, αντίθετα με τον Κόνο, έχει την υποστήριξη των βετεράνων πολιτικών του κόμματος.

Ο ίδιος έχει υποσχεθεί να δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να ανακάμψει μετά τους περιορισμούς λόγω Covid-19. Επίσης, έχει υιοθετήσει επικριτική στάση απέναντι στην οικονομική πολιτική του πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε, λέγοντας πως μόνο οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι. Ως προς την Κίνα, έχει κατηγορήσει το Πεκίνο πως θέλει να εξάγει το «απολυταρχικό του σύστημα».

Πάντως, αναλυτές θεωρούν πως ο Κισίντα δεν έχει πολλά περιθώρια επιλογών ως προς τη διατήρηση της στήριξης προς την εύθραυστη οικονομία της χώρας.

Με πληροφορίες από BBC, Reuters

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Να καταργηθεί το φυσικό αέριο: Μετάβαση στο υδρογόνο ζητά η ΕυρωβουλήΕντάσεις στα σύνορα Σερβίας – Κοσόβου, ενώ οι Σερβοβόσνιοι ζητούν δικό τους στρατόΙσπανία: Το άγαλμα του πνιγμένου κοριτσιού που συζητάνε οι πάντες στο Μπιλμπάο
Keywords
Τυχαία Θέματα