Φθινοπωρινές προβλέψεις Κομισιόν: Η Ελλάδα σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης - Παραμένουν οι κίνδυνοι
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της, δίνοντας μια μικτή εικόνα για την οικονομία της ΕΕ. Παρά τη σταθερή ανάκαμψη και την αύξηση της κατανάλωσης, η γεωπολιτική αβεβαιότητα παραμένει έντονη, ειδικά μετά την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, γεγονός που αναζωπυρώνει τους φόβους για έναν πιθανό εμπορικό πόλεμο.
Ωστόσο όσον αφορά την Ελληνική οικονομία, αυτή βάσει της έκθεσης βρίσκεται σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης με τη δυναμική αυτή να παραμένει
Η αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,1% το 2024 στο 2,3% το 2025 και στο 2,2% το 2026, υποστηριζόμενη από την εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRP)
Πιο ειδικά όσον αφορά στην ανάπτυξη προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 2,1% το 2024 στο 2,3% το 2025 και στο 2,2% το 2026, υποστηριζόμενη από την εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRP).
Η πρόβλεψη της Επιτροπής για την αύξηση του ΑΕΠ το 2024 στην ευρωζώνη είναι 0,8% και 0.9% στην ΕΕ, ενώ για το 2025 το ΑΕΠ προβλέπεται να επιταχυνθεί κατά 1,3% στην ευρωζώνη και 1,5% στην ΕΕ και το 2026 κατά 1,6% και 1,8% αντιστοίχως.
Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα προβλέπεται στο 3% το 2024 και αναμένεται να μετριαστεί σταδιακά στο 2,4% το 2025 και 1,9% το 2026. Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη το 2024 θα διαμορφωθεί στο 2,4% και θα μετριαστεί στο 2,1% το 2025 και στο 1,9% το 2026.
Το δημόσιο χρέος αν και βαίνει μειούμενο, παραμένει από τα υψηλότερα στην ΕΕ, ωστόσο εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 142,7% του ΑΕΠ το 2026 υποβοηθούμενο από την ανάπτυξη και τα πρωτογενή πλεονάσματα, όμως η διατήρηση της πτωτικής του πορείας εξαρτάται από τη συνεχή δημοσιονομική πειθαρχία και την αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Παράλληλα, η ανεργία, αν και μειώνεται σταδιακά, εξακολουθεί να είναι μία από τις υψηλότερες στην ΕΕ, με προβλέψεις να φτάσει το 9,2% το 2026, σε αντίθεση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, που παραμένει αισθητά χαμηλότερος.
Η έκθεση επισημαίνει επίσης σημαντικούς κινδύνους όπως τις εκκρεμείς νομικές υποθέσεις, κυρίως δικαστικές αποφάσεις κατά της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου οι οποίες ενδέχεται να επιβαρύνουν τα δημόσια οικονομικά. Παράλληλα, η υψηλή εξάρτηση της ανάπτυξης από τις επενδύσεις, που προβλέπεται να αυξηθούν κατά 8,9% το 2025, ενισχύει την ανάγκη για διαρθρωτικές βελτιώσεις, όπως η αντιμετώπιση των αναντιστοιχιών δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας.
Παρά τις θετικές προοπτικές, η ελληνική οικονομία παραμένει ευάλωτη σε εξωτερικούς κραδασμούς και εσωτερικές αδυναμίες, υπογραμμίζοντας τη σημασία της προσεκτικής διαχείρισης και της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, αναφέρεται στην έκθεση.
.Αναλυτικά Στοιχεία της ΈκθεσηςΑναλυτικότερα, η έκθεση της Επιτροπής για την Ελλάδα τονίζει ότι «η ανάπτυξη παραμένει εύρωστη». Η ελληνική οικονομία σημείωσε σταθερή ανάπτυξη 2,1% σε ετήσια βάση το πρώτο εξάμηνο του 2024, κυρίως λόγω της εγχώριας ζήτησης, ενώ οι καθαρές εξαγωγές επιβραδύνουν την ανάπτυξη.
Μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού, η ιδιωτική κατανάλωση επωφελήθηκε από τη σχετικά ταχύτερη αύξηση των μισθών για τα νοικοκυριά χαμηλότερου εισοδήματος. Οι επενδύσεις επιταχύνθηκαν παράλληλα με την έντονη ανάκαμψη της πιστωτικής επέκτασης των επιχειρήσεων, ενώ η υποτονική αύξηση των εξαγωγών προκάλεσε μείωση των καθαρών εξαγωγών. Χάρη στην ισχυρή εγχώρια ζήτηση, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ αναμένεται να είναι κατά μέσο όρο 2,1% το 2024.
Στο εξής, η ιδιωτική κατανάλωση συνεχίζει να επεκτείνεται με έντονο ρυθμό που υποστηρίζεται από τη σταθερή αύξηση του πραγματικού εισοδήματος. Οι επενδύσεις προβλέπεται να επιταχυνθούν περαιτέρω, φτάνοντας στο μέγιστο κοντά στο 9% το 2025, καθώς η εφαρμογή του σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μετατοπίζεται όλο και περισσότερο από τις μεταρρυθμίσεις προς τις επενδύσεις και οι συνθήκες χρηματοδότησης βελτιώνονται.
Η ανάκαμψη της εξωτερικής ζήτησης αναμένεται να ωφελήσει την αύξηση των εξαγωγών, υποστηριζόμενη περαιτέρω από τα κέρδη ανταγωνιστικότητας που συσσωρεύτηκαν στο παρελθόν και από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο τη βελτίωση των εξαγωγικών επιδόσεων. Η αύξηση των εισαγωγών προβλέπεται να παραμείνει ισχυρή. Συνολικά, η αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να παραμείνει πάνω από το μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό δυναμικό σε 2,3% και 2,2% το 2025 και το 2026, αντίστοιχα.
Αγορά ΕργασίαςΤο ποσοστό απασχόλησης αυξήθηκε στο 54,9% (άτομα ηλικίας 15-74 ετών) σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους το δεύτερο τρίμηνο του 2024, αλλά παραμένει ένα από τα χαμηλότερα στην ΕΕ. Το ποσοστό ανεργίας έπεσε στο 9,5% τον Αύγουστο, αν και παραμένει ένα από τα υψηλότερα στην ΕΕ.
Τα ποσοστά των κενών θέσεων αυξήθηκαν περαιτέρω το πρώτο εξάμηνο του 2024, ιδίως στους τομείς των κατασκευών, του τουρισμού και των τομέων υψηλής ειδίκευσης. Η αύξηση της απασχόλησης αναμένεται να συνεχιστεί, αν και με βραδύτερο ρυθμό. Το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να μειωθεί σε περίπου 9% έως το 2026, το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας. Οι πραγματικοί μισθοί ανά εργαζόμενο αναμένεται να αυξηθούν κατά 1,1% κατά μέσο όρο ετησίως στον προβλεπόμενο ορίζοντα, υποστηριζόμενοι επίσης από τη μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.
ΠληθωρισμόςΟ βασικός πληθωρισμός ήταν κατά μέσο όρο 3,1% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο του 2024, περίπου 1 π.μ. πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης. Ο αποπληθωρισμός έχει περιοριστεί από την επιτάχυνση των τιμών των υπηρεσιών, από τον αντίκτυπο των πλημυρών του 2023 στις τιμές των τροφίμων και από την πρόσφατη άνοδο των τιμών του ρεύματος.
Ο πληθωρισμός αναμένεται να συνεχίσει την πτώση του το τελευταίο τρίμηνο του 2024, αλλά οι μισθολογικές πιέσεις που τροφοδοτούνται από τις αυξανόμενες ελλείψεις εργατικού δυναμικού και τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού πρόκειται να ασκήσουν ανοδική πίεση στις τιμές.
Ο συνολικός πληθωρισμός προβλέπεται στο 3%, 2,4% και 1,9% το 2024, το 2025 και το 2026, αντίστοιχα. Ο πληθωρισμός εξαιρουμένων της ενέργειας και των τροφίμων προβλέπεται να παραμείνει υψηλότερος στον προβλεπόμενο ορίζοντα, στο 3,4%, 2,7% και 2% το 2024, το 2025 και το 2026, αντίστοιχα.
Ο Δείκτης Δημόσιου Χρέους Αναμένεται να ΣυρρικνωθείΤο ονομαστικό έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί από 1,3% του ΑΕΠ το 2023 σε 0,6% του ΑΕΠ το 2024, αντανακλώντας την αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από 2,1% του ΑΕΠ το 2023 σε 2,9% φέτος. Αυτή η πτώση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη συγκρατημένη αύξηση των τρεχουσών δαπανών και της αύξησης των εσόδων από φόρους εισοδήματος.
Το 2025, το ονομαστικό έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στο 0,1% του ΑΕΠ, κυρίως λόγω της μείωσης των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων το 2025. Αυτή η πρόβλεψη οφείλεται και σε μια σειρά νέων δημοσιονομικών μέτρων που ανακοινώθηκαν το 2024 με καθαρό αντίκτυπο 0,2% του ΑΕΠ. Στο σκέλος των δαπανών οι μισθοί στο δημόσιο τομέα αναμένεται να αυξηθούν τον Απρίλιο του 2025, για την ευθυγράμμιση του βασικού μισθού στο δημόσιο τομέα με τον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα. Στο σκέλος των εσόδων, το ποσοστό των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης προβλέπεται να μειωθεί κατά 1π.μ. και ανακοινώθηκε και η αύξηση του φόρου διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία. Η δημοσιονομική στάση προβλέπεται να είναι επεκτατική το 2025, μετά από μια συσταλτική δημοσιονομική στάση το 2024.
Το 2026, το ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να μετατραπεί σε πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ, εν μέσω ευνοϊκών μακροοικονομικών εξελίξεων. Αυτή η βελτίωση αναμένεται να οδηγηθεί από την αύξηση των φορολογικών εσόδων και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης που αντισταθμίζουν τις αυξημένες δαπάνες για συντάξεις, επιδόματα και μισθούς του δημοσίου. Ο δημοσιονομικός προσανατολισμός προβλέπεται να παραμείνει επεκτατικός το 2026.
Ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ μειώνεται τα τελευταία χρόνια και προβλέπεται να φτάσει το 153,1% το 2024, πριν μειωθεί περαιτέρω στο 146,8% του ΑΕΠ το 2025 και στο 142,7% το 2026. Η μείωση αυτή οφείλεται στα πρωτογενή πλεονάσματα, την ονομαστική ανάπτυξη και τη μείωση των ταμειακών αποθεμάτων ασφαλείας το 2024.
Οι δημοσιονομικές προοπτικές εξακολουθούν να υπόκεινται σε κινδύνους ανά χώρα. Οι καθοδικοί κίνδυνοι προέρχονται από νομικές υποθέσεις που εκκρεμούν, με κυριότερη τις δικαστικές υποθέσεις κατά της Εταιρείας Δημόσιας Περιουσίας (ΕΤΑΔ). Ανοδικά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν οι προσπάθειες της κυβέρνησης να αυξήσουν τη φορολογική συμμόρφωση μέσω της ψηφιοποίησης, αποδίδοντας υψηλότερα έσοδα το 2025.
The
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ειρήνη Μουρτζούκου: «Είχα σχέση με την Πόπη και είχα πρόσβαση στους λογαριασμούς της»
- Φως στο τούνελ-Η τελευταία πράξη! Όσα είπε στη Νικολούλη η Μουρτζούκου πριν πάει στο Ανθρωποκτονιών
- Tουρκικές φρεγάτες αναπτύχθηκαν κοντά στην Κάσο – Τι συνέβη
- Δεν χρειάζεται πλέον διακοπή εργασίας για αναπηρική σύνταξη
- Ο γρίφος στον «Τροχό της Τύχης» που μπέρδεψε μέχρι και τον Πέτρο Πολυχρονίδη
- «Η γη της ελιάς»: Νέο καθηλωτικό επεισόδιο – Όλες οι εξελίξεις
- Δύσκολες ώρες προσεχώς: Αλλάζει ραγδαία ο καιρός - Τι θα γίνει στην Αττική
- Εύη Δρούτσα: «Αν ήμουν η μαμά του Snik θα του έριχνα πέντε σφαλιάρες»
- Περιμένει τον Παναθηναϊκό ο Ολυμπιακός
- Επέτειος Πολυτεχνείου 2024: Ποιοι σταθμοί του μετρό κλείνουν - Οι ώρες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Σόφι Τέρνερ: Η Σάνσα Σταρκ του Game of Thrones είναι η νέα Lara Croft
- Πράξεις με πολύ μικρό κόστος που επιφυλάσσουν αδιανόητα κέρδη για τη σωματική και ψυχική ευεξία
- Φθινοπωρινές προβλέψεις Κομισιόν: Η Ελλάδα σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης - Παραμένουν οι κίνδυνοι
- PCT: Ένας σταθερός σύμμαχος της κοινωνίας του Πειραιά με δράσεις για το μέλλον, την εκπαίδευση και το περιβάλλον
- Πάτρα: Δεκάχρονος υπέστη bullying με σακούλα στο κεφάλι καταγγέλλουν οι γονείς του
- Θανατηφόρο τροχαίο στην Ξάνθη: Νεκρή μία 34χρονη γυναίκα - 4 τραυματίες
- Ισπανία - Data: Ηλικιωμένοι και άνδρες τα περισσότερα θύματα της φονικής πλημμύρας στη Βαλένθια
- ΥΠΟΙΚ: Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 13,489 δισ. ευρώ εμφανίζει ο προϋπολογισμός το 10μηνο
- Αγγελούδης: 1.280 νέες θέσεις πάρκινγκ στη Θεσσαλονίκη, θα δημοπρατηθούν 6.000
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Φθινοπωρινές προβλέψεις Κομισιόν: Η Ελλάδα σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης - Παραμένουν οι κίνδυνοι
- Πράξεις με πολύ μικρό κόστος που επιφυλάσσουν αδιανόητα κέρδη για τη σωματική και ψυχική ευεξία
- Αγγελούδης: 1.280 νέες θέσεις πάρκινγκ στη Θεσσαλονίκη, θα δημοπρατηθούν 6.000
- Σόφι Τέρνερ: Η Σάνσα Σταρκ του Game of Thrones είναι η νέα Lara Croft
- Ισπανία - Data: Ηλικιωμένοι και άνδρες τα περισσότερα θύματα της φονικής πλημμύρας στη Βαλένθια
- Θανατηφόρο τροχαίο στην Ξάνθη: Νεκρή μία 34χρονη γυναίκα - 4 τραυματίες
- Πάτρα: Δεκάχρονος υπέστη bullying με σακούλα στο κεφάλι καταγγέλλουν οι γονείς του
- PCT: Ένας σταθερός σύμμαχος της κοινωνίας του Πειραιά με δράσεις για το μέλλον, την εκπαίδευση και το περιβάλλον
- ΥΠΟΙΚ: Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 13,489 δισ. ευρώ εμφανίζει ο προϋπολογισμός το 10μηνο
- Ελληνικά και τουρκικά πολεμικά στα στενά Κάσου- Καρπάθου: Τι έγινε το απόγευμα της Πέμπτης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Προσέγγιση Φάμελλου στη Νέα Αριστερά
- Ελένη Τσολάκη: «Νόμιζα ότι θα γεράσω στο Happy Day» - «Αισθάνομαι επαγγελματική αβεβαιότητα»
- Ήττα της Αργεντινής, νέα απώλεια για τη Βραζιλία
- Ανδρουλάκης: "Το ΠΑΣΟΚ παίζει ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο στο πολιτικό σύστημα"
- Κακοκαιρία Alexandros: Νέο έκτακτο της ΕΜΥ – Επικίνδυνα φαινόμενα για 30 ώρες
- Αθλητικό running παπούτσι με ελληνική υπογραφή λανσάρει startup εταιρεία του ομίλου Λάτση
- Πιτ Χέγκσεθ: Σοκ με τα τατουάζ του Υπ. Άμυνας του Τραμπ - Όπλα και μηνύματα σε εβραϊκά, λατινικά, ελληνικά
- Πάνω από 1.200 θέσεις εργασίας στην «Ημέρα Καριέρας» ΔΥΠΑ στη Λάρισα
- Ο Μάικ Τάισον χαστούκισε τον Τζέικ Πολ στο ζύγισμα πριν τον μεγάλο τους αγώνα - ΒΙΝΤΕΟ
- Φάμελλος: Να κάνουμε τώρα restart, να ξαναξεκινήσουμε με έναν νέο, καλύτερο ΣΥΡΙΖΑ