Γαλακτοπαραγωγοί και κτηνοτρόφοι ζητούν από τον πρωθυπουργό με βέτο να προστατεύσει την ελληνικότητα της φέτας

Την απόλυτη αντίθεση του εκφράζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων με την δρομολογούμενη από την ελληνική κυβέρνηση αποδοχή της Οικονομικής &Εμπορικής Συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και 15 Κρατών της Νοτίου Αφρικής (SADC), «διότι περιλαμβάνει την σκανδαλώδη και μοναδική εξαίρεση της φέτας από την δικαιωματική προστασία της ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ)».

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΣΕΒΓΑΠ «στο ίδιο δυστυχώς πνεύμα πρωτοφανούς διακριτικής μεταχείρισης για την χώρα μας έχει συνταχθεί και η αντίστοιχη συμφωνία ΕΕ-Καναδά (CETA) και προγραμματίζονται
πολλές άλλες».
Σύμφωνα με τον ΣΕΒΓΑΠ, «το γεγονός αυτό δεν θα έχει μόνο τις αυτονόητες τραγικές συνέπειες για το εμπορικό μέλλον του παγκοσμίως γνωστού αυτού εθνικού μας προϊόντος αλλά θα αποτελέσει μια σοβαρή απώλεια της εθνικής μας παράδοσης και κληρονομιάς την οποία κανείς δεν έχει δικαίωμα να απεμπολήσει και να την εκχωρήσει σε οποιονδήποτε!
Για το μείζον αυτό θέμα έχουν ενημερωθεί και προειδοποιηθεί έγκαιρα, απ’ ευθείας από τον ΣΕΒΓΑΠ, όλοι οι εμπλεκόμενοι, από τους υπηρεσιακούς παράγοντες (τόσο στην Ελλάδα όσο και στις Βρυξέλλες), έως όλους τους (σχετικούς με το θέμα) υπουργούς ακόμη και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Έχουν ήδη γίνει επίσης κοινωνοί του εθνικού αυτού προβλήματος (από τον ΣΕΒΓΑΠ) και οι αρχηγοί όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων αναμένοντας τις άμεσες ενέργειές τους για να αποτρέψουν με κάθε τρόπο και μέσο το οποίο διαθέτουν την αποδοχή των συμφωνιών αυτών από την ελληνική πολιτεία και κατ’ επέκταση από την ΕΕ».

Ο ΣΕΒΓΑΠ κάνει έκκληση όχι μόνο προς όλους τους προαναφερθέντες αλλά και προς όλους τους Έλληνες πολίτες «να αντιδράσουν με κάθε τρόπο ώστε να αποσοβηθεί η μη αντιστρεπτή απώλεια της ταυτότητας του εθνικού μας αυτού προϊόντος (της φέτας) στις νέες αγορές που προσπαθεί να ανοίξει με τις συμφωνίες αυτές η ΕΕ. Είναι όχι μόνο ανάγκη αλλά και χρέος όλων των Ελλήνων να αντιδράσουμε ώστε να απαλείφει από τους όρους των συμφωνιών αυτών κάθε σημείο που δεν αναγνωρίζει πλήρως την ταυτότητα και την ονομασία της φέτας μόνον ως ελληνικού προϊόντος και μόνο με την πανευρωπαϊκά κατοχυρωμένη μοναδική του σύνθεση».

«Η πολυπόθητη οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας δεν θα έλθει από καμιά φορολογική πολιτική αλλά από την εκμετάλλευση του συνόλου αυτών των μικρών ή μεγάλων ευκαιριών που στην προκειμένη περίπτωση είναι απόλυτο δικαίωμα μας και όχι αντικείμενο συνδιαλλαγής ή διεκδίκησης» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Αντιδρούν και οι κτηνοτρόφοι

Να θέσει βέτο στο συμβούλιο υπουργών για υιοθέτηση της συμφωνίας ζητά από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου ζητά η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων, με επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό, τους αρμόδιους υπουργούς και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Παράλληλα η ΠΕΚ, καλεί όλους τους κτηνοτρόφους σε ετοιμότητα, ζητώντας την άμεση αντίδραση όλων των υπόλοιπων επαγγελματικών φορέων, από τους Έλληνες πολίτες τη στήριξή τους (έστω και ηλεκτρονικά) και την πολιτική αντίδραση όλων των υπόλοιπων κομμάτων.

Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά: «Δεν είναι δυνατόν να ξεπουλήσουμε και τη ΦΕΤΑ. Ο Αποστόλου (στον οποίο καταλογίζουμε πολλά) έχει δίκιο αυτή τη φορά και πρέπει να έχει τη στήριξή σας. Οι κ.κ Σταθάκης και Κοτζιάς «αρμενίζουν στραβά» και θέλουν να ενδώσουν και να μας «δώσουν». Τους καταγγέλλουμε για αυτήν τους τη στάση και ζητούμε την άμεση συνάντηση μαζί σας προκειμένου να σας ενημερώσουμε πληρέστερα. Οι ημερομηνίες πιέζουν και δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Απαιτούμε από τον υπουργό κ. Αποστόλου να θέσει βέτο στο συμβούλιο υπουργών για υιοθέτηση της συμφωνίας και από τον πρέσβη μας να μην συμφωνήσει την Τετάρτη 1η Ιουνίου στην ΕΜΑ (πρέσβεις 28 και στις Βρυξέλλες)».

Ο υπουργός αγροτικής Ανάπτυξης

Tην ανάγκη να προστατευθεί η φέτα αλλά και όλα τα προϊόντα με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) κατά τις διεθνείς εμπορικές διαπραγματεύσεις της ΕΕ, είχε ζητήσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου στις 17 Μαΐου στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.

Ο κ. Αποστόλου ανέφερε ότι η φέτα δεν είναι απλώς ένα εμβληματικό αγροτικό προϊόν, αλλά «ένα προϊόν με πολλαπλή συμβολή στην ελληνική αγροτική οικονομία και η βάση στήριξης της αιγοπροβατοτροφίας», η ενίσχυση της οποίας αποτελεί στρατηγική επιλογή για την αγροτική πολιτική της χώρας. Ο ίδιος τόνισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με τους εμπορικούς της εταίρους υποχρεώνει την ελληνική πλευρά να θέσει το θέμα της φέτας. «Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη θέση μας σε όλα τα όργανα και με όλους τους τρόπους, ώστε να επιτύχουμε τη μέγιστη δυνατή προστασία της ΠΟΠ «Φέτα» στις διεθνείς αγορές», δήλωσε ο Β. Αποστόλου.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα