Γαλαξιακή φωτογραφία απαθανατίζει 3 δισεκατομμύρια αστέρια

Αυτή η φωτογραφία από το NOIRLab του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών, τον Ιανουάριο του 2023, δείχνει το γαλαξιακό επίπεδο του «Milky Way». Οι αστρονόμοι έχουν συλλάβει περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια αστέρια και γαλαξίες σε μία από τις μεγαλύτερες έρευνες ουρανού που έγιναν ποτέ, με επίκεντρο τον ουρανό του Νοτίου Ημισφαιρίου.

Μια γαλαξιακή φωτογραφία απαθανάτισε περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια αστέρια και γαλαξίες σε μια από τις μεγαλύτερες καταγραφές του ουράνιου στερεώματος που έγιναν ποτέ.

Μια κάμερα σκοτεινής ενέργειας σ′ ένα τηλεσκόπιο στη Χιλή έκανε παρατηρήσεις επί

δύο χρόνια, εστιάζοντας στον ουρανό του Νοτίου Ημισφαιρίου. Το NOIRLab του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έρευνας αυτή την εβδομάδα.

Εμφανισμένα με αξιοσημείωτη λεπτομέρεια, τα περισσότερα από αυτά τα αντικείμενα του Γαλαξία είναι αστέρια. Η καταμέτρηση περιλαμβάνει επίσης μικρούς, μακρινούς γαλαξίες που μπορεί να θεωρήθηκαν στο παρελθόν λανθασμένα ως μεμονωμένα αστέρια.

Billions of Celestial Objects Revealed in Gargantuan Survey of the Milky Way - NSF’s NOIRLab releases colossal astronomical data tapestry displaying the majesty of our Milky Way in unprecedented detail https://t.co/PekukDhaIJ

— Tom Feilden (@BBCTomFeilden) January 18, 2023

Είναι σαν να παίρνεις μια ομαδική φωτογραφία και να μπορείς να διακρίνεις όχι μόνο κάθε άτομο ξεχωριστά, αλλά ακόμα και το χρώμα του πουκάμισού του, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Andrew Saydjari, υποψήφιος διδάκτορας στη φυσική στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

«Παρά τις πολλές ώρες που κοιτάζω επίμονα σε εικόνες που περιέχουν δεκάδες χιλιάδες αστέρια, δεν είμαι σίγουρος ότι το μυαλό μου μπορεί να χωρέσει το μέγεθος αυτών των αριθμών», είπε ο Saydjari. 

Αυτή η τελευταία καταγραφεί καλύπτει πλέον το 6,5% του νυχτερινού ουρανού, σύμφωνα με τους ερευνητές. Περιλαμβάνει τα αποτελέσματα μιας έρευνας που κυκλοφόρησε το 2017, στην οποία καταγράφηκαν 2 δισεκατομμύρια ουράνια σώματα, κυρίως αστέρια.

Με εκατοντάδες δισεκατομμύρια αστέρια στον Γαλαξία μας, ο κοσμικός κατάλογος είναι βέβαιο ότι θα αναπτυχθεί. Δεν προβλέπονται περαιτέρω ενημερώσεις για τη συγκεκριμένη έρευνα, πρόσθεσε ο Δρ. Saydjari, αλλά τα επόμενα τηλεσκόπια θα ασχοληθούν με ακόμη μεγαλύτερες περιοχές του ουρανού.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΔύο μακρινούς και απρόσμενα φωτεινούς γαλαξίες ανακάλυψε το James WebbΣύγκρουση δύο γαλαξιών «είδε» το διαστημικό τηλεσκόπιο James WebbΟ πιο μακρινός γαλαξίας που έχει βρεθεί ως τώρα
Keywords
Τυχαία Θέματα