Γαλλογερμανική κόντρα ενόψει της ενεργειακής μετάβασης
Η διαχείριση της ενεργειακής µετάβασης είναι ένα από τα πλέον φλέγοντα ζητήµατα σε ευρωπαϊκό και παγκόσµιο επίπεδο και πρόκειται να καθορίσει πολλές από τις ισορροπίες στον πλανήτη τα επόµενα χρόνια.
Στο εσωτερικό της Γηραιάς Ηπείρου, η οποία «τραβά το κουπί» της ενεργειακής µετάβασης σε πλανητικό επίπεδο, υπάρχουν δύο διαφορετικές τάσεις ως προς το τι µπορεί να θεωρηθεί «πράσινο» ενόψει της νέας εποχής, µε τις Γαλλία και Γερµανία να ηγούνται αυτών.
Οι δύο χώρες έχουν εκ διαµέτρου αντίθετες απόψεις στον χαρακτηρισµό
Η Κοµισιόνκατέθεσε πρόταση µε την οποία συγκαταλέγει την πυρηνική ενέργεια στη λίστα µε τις «πράσινες» µορφές παραγωγής ενέργειας, έστω και υπό πολύ συγκεκριµένες προϋποθέσεις. Κι αν αυτό είχε προαναγγελθεί από καιρό τόσο από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν όσο κι από άλλα κορυφαία στελέχη της ΕΕ ως µία συγκαταβατική λύση, η πρόταση προκάλεσε την οργή της νέας γερµανικής κυβέρνησης.
Η υπουργός Ανάπτυξης της Γερµανίας (αλλά και υπουργός Περιβάλλοντος στην προηγούµενη κυβέρνηση) Σβένγια Σούλτσε (SPD) έσπευσε να χαρακτηρίσει την πρόταση λανθασµένη, υπογραµµίζοντας πως η πυρηνική ενέργεια είναι «πολύ επικίνδυνη, ακριβή και αργή». Στον ίδιο τόνο εκφράστηκε και ο Ρόµπερτ Χάµπεκ, υπουργός Οικονοµίας και Κλίµατος και αντικαγκελάριος, ο οποίος εξέφρασε και την απορία του για το πόσο αποδεκτή θα είναι αυτή η ταξινόµηση από τις αγορές.
Αυτό είναι και το όλο νόηµα της ταξινόµησης. Η πρόταση της Κοµισιόν λειτουργεί ως δείκτης προς τις εταιρείες, τους επενδυτές και τους φορείς χάραξης πολιτικής για το ποιες µορφές παραγωγής ενέργειας µπορούν να χαρακτηριστούν περιβαλλοντικά βιώσιµες στη νέα εποχή και έχουν ως εκ τούτου επενδυτική αξία.
Γιατί όµως η πυρηνική ενέργεια βρίσκει τόσο πολλές αντιστάσεις, ενώ οι εκποµπές άνθρακα είναι σχεδόν µηδενικές σε αυτήν;
Εκτός από τον προφανή κίνδυνο των ατυχηµάτων, όπως στη Φουκουσίµα και στο Τσερνόµπιλ, η πυρηνική ενέργεια συνδέεται µε µεγάλα κόστη, είναι «αργή» και η αποθήκευση των αποβλήτων ενέχει κινδύνους. Τόσο η κατασκευή όσο και η αποσυναρµολόγηση ενός πυρηνικού εργοστασίου είναι χρονοβόρες διαδικασίες.
Όπως σηµειώνει ο Μίχαελ Σνάιντερ: «Η γαλλική κυβέρνηση υποθέτει ότι, αν όλα πάνε καλά, το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο νέου τύπου θα τεθεί σε λειτουργία το 2039», και συνεχίζει λέγοντας, «όταν µιλάµε για κλιµατική ανάγκη εννοούµε τη δεκαετία του ’20». Πράγµατι, µε τους στόχους που έχει θέσει η Ε.Ε. για το 2050, η πυρηνική ενέργεια ίσως αποδειχτεί µία πολύ χρονοβόρα λύση.
Παρ’ όλα αυτά, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν φαίνεται να προχωρά στο σχέδιο για περισσότερα, µικρότερα πυρηνικά εργοστάσια, τα οποία θα θυσιάζουν την ποσότητα παραγωγής ενέργειας µε αντάλλαγµα την ασφάλεια και τη φιλικότητα προς το περιβάλλον. Η επιτυχία του εγχειρήµατος θα κριθεί στο πόσο αποτελεσµατικά θ’ αποδειχθούν στους άξονες της ασφάλειας, της µεταφοράς ενέργειας, της αποσυναρµολόγησης και της αποθήκευσης των αποβλήτων.
Οι διαφωνίες δεν περιορίζονται όµως µόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η γερµανική κυβέρνηση µπορεί να κρατάει ενιαία στάση στο θέµα της πυρηνικής ενέργειας, φαίνεται όµως να είναι διαιρεµένη στο εσωτερικό της ως προς την ταξινόµηση του φυσικού αερίου.
Άλλωστε, η πρόταση της Κοµισιόν συµπεριλαµβάνει και το φυσικό αέριο στην λίστα των βιώσιµων ενεργειακών επενδύσεων, έστω και υπό τον αστερίσκο του µεταβατικού καυσίµου.
Ο Κρίστιαν Λίντνερ, αρχηγός των Φιλελευθέρων και υπουργός Οικονοµικών της Γερµανίας χαιρέτισε την προσθήκη αυτή. Τόνισε µάλιστα πως η Γερµανία έχει ανάγκη ως µεταβατική λύση τα σύγχρονα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν µε φυσικό αέριο, τα οποία στη συνέχεια θα µπορούσαν να χρησιµοποιηθούν για την καύση υδρογόνου. Στο ίδιο κλίµα κινούνται λίγο πολύ και οι Σοσιαλδηµοκράτες.
Στον αντίποδα, ο Χάµπεκ εξέφρασε τις αµφιβολίες του και για το φυσικό αέριο, τονίζοντας τη γρήγορη ανάγκη για την αντικατάστασή του από το «πράσινο» υδρογόνο. Η παραπάνω διαφωνία στον κυβερνητικό συνασπισµό είχε διαφανεί ήδη µήνες πριν, µε τους Πράσινους να µην καταφέρνουν να συµπεριλάβουν την «καταδίκη» του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας στην προγραµµατική συµφωνία.
Όσον αφορά την πρόταση της Κοµισιόν στις χώρες της ΕΕ, δόθηκε διορία µέχρι τις 21/01 ώστε να καταθέσουν τα σχόλια τους για το προσχέδιό της. Ενδεχόµενη ανατροπή της δεν φαντάζει όµως δυνατή. Αυτή µπορεί να πραγµατοποιηθεί µε δύο τρόπους, είτε µε ενισχυµένη πλειοψηφία των κρατών µελών, όπου απαιτούνται 20 ψήφοι από τα 27 κράτη µέλη, είτε µέσω πλειοψηφίας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο (50% +1 ψήφος). Μαζί µε τη Γερµανία έχουν ταχθεί χώρες όπως η Αυστρία, το Λουξεµβούργο, η Δανία και η Πορτογαλία, χώρες οι οποίες σίγουρα δεν αρκούν για να συµπληρώσουν τον απαιτούµενο αριθµό ευρωβουλευτών.
Η διαχείριση της ενεργειακής µετάβασης είναι ένα από τα πλέον φλέγοντα ζητήµατα σε ευρωπαϊκό και παγκόσµιο επίπεδο και πρόκειται να καθορίσει πολλές από τις ισορροπίες στον πλανήτη τα επόµενα χρόνια. Ήδη φάνηκε αυτό µε µία -άτυπη ακόµη- άλλα πρώτη νίκη του Γάλλου προέδρου έναντι της νέας τρικοµµατικής γερµανικής κυβέρνησης, ενόψει βέβαια και των γαλλικών προεδρικών εκλογών.
Δεν είναι όµως µόνο αυτό. Το θέµα του φυσικού αερίου φαίνεται πως διχάζει και τη νέα γερµανική κυβέρνηση, ενώ συνδέεται άµεσα και µε τον αγωγό Nordstream 2, ένα έργο το οποίο έχουν καταδικάσει οι Πράσινοι, φέρει όµως την υπογραφή των Σοσιαλδηµοκρατών. Μένει να δούµε πώς οι εξελίξεις θα µπορέσουν να επηρεάσουν τις δυναµικές µέσα στην ΕΕ κι αν η νέα γερµανική κυβέρνηση θα µπορέσει να διατηρήσει τη χώρα στο επίπεδο που την παρέλαβε.
ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΗ ΕΕ θα προτείνει "πράσινη σήμανση" σε επενδύσεις για φυσικό αέριο και πυρηνική ενέργειαΕΕ: Αποστάσεις από πυρηνική ενέργεια και φυσικό αέριο για Γερμανία και Αυστρία- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ρεύμα: Μειώσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για χιλιάδες πολίτες
- Πάτρα: Συγκλονίζει ο παππούς της οικογένειας που έχασε τρία παιδιά – «Δεν είναι η κληρονομικότητα η αιτία»
- Κακοκαιρία: Προσοχή στην Αττική - Πού θα χιονίσει
- Survivor: Η Ασημίνα επιβεβαίωσε τη σχέση της με τον Χρήστο Δάντη
- Θεσσαλονίκη: Μήνυμα στο σημείο της δολοφονίας του 19χρονου με κασκόλ του ΠΑΟΚ - «Τους σιχάθηκα, δεν ξαναπατάω γήπεδο»
- Στ. Λουκίδης για κορονοϊό: Μπαίνουμε σε νέα φιλοσοφία αντιμετώπισης της νόσου – Πώς επηρεάζουν τα αντιικά χάπια (video)
- Ερντογάν: Το στοίχημα του Σουλτάνου στην Ουκρανία
- Βασιλακόπουλος για ανεμβολίαστους: Είμαστε πλούσιος λαός – Μεγαλώστε τα πρόστιμα
- Φτιάχνω μόνος μου ...Μαρμελάδες
- Survivor: Σκληρά λόγια ανάμεσα σε Κατσαούνη και Σοφιάννα – «Με πέταξε στον λάκκο επειδή ξεμυαλίστηκε» – «Είσαι φίδι κολοβό»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Αγωγός EastMed: «Φταίμε» μόνο εμείς
- Πρόταση μομφής: Όταν «δυσπιστούμε» στα αυτονόητα
- Είναι το σημερινό μείγμα πολιτικής «αναπτυξιακό;»
- Ιστορικές αντιφάσεις
- Τεστ που θα ανιχνεύει πολλούς γυναικολογικούς καρκίνους
- Έρευνα: Η άρνηση των εμβολίων για τον κορονοϊό συνδέεται και με παιδικά τραύματα
- Διπλή αεροπορική επιδρομή της Τουρκίας σε Συρία και Ιράκ με στόχο τους Κούρδους
- ΠΟΥ: Σε 57 χώρες η υποπαραλλαγή ΒΑ.2 της Όμικρον
- Γαλλογερμανική κόντρα ενόψει της ενεργειακής μετάβασης
- Σύστημα αναχαίτισης πυραύλων με τεχνολογία λεϊζερ εξήγγειλε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Γαλλογερμανική κόντρα ενόψει της ενεργειακής μετάβασης
- Πρόταση μομφής: Όταν «δυσπιστούμε» στα αυτονόητα
- Τεστ που θα ανιχνεύει πολλούς γυναικολογικούς καρκίνους
- Αγωγός EastMed: «Φταίμε» μόνο εμείς
- Είναι το σημερινό μείγμα πολιτικής «αναπτυξιακό;»
- Ιστορικές αντιφάσεις
- ΠΟΥ: Σε 57 χώρες η υποπαραλλαγή ΒΑ.2 της Όμικρον
- Σύστημα αναχαίτισης πυραύλων με τεχνολογία λεϊζερ εξήγγειλε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ
- Έρευνα: Η άρνηση των εμβολίων για τον κορονοϊό συνδέεται και με παιδικά τραύματα
- Διπλή αεροπορική επιδρομή της Τουρκίας σε Συρία και Ιράκ με στόχο τους Κούρδους
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ποια είναι η πατρινή εταιρεία Accusonus, που μιλάνε όλοι μετά την εξαγορά της από το Facebook
- Μόνιμοι: Έρχονται οκτώ προκηρύξεις με 3.215 μόνιμες θέσεις
- Αδιανόητο ρεκόρ: Αστραπή 768 χιλιομέτρων «σκέπασε» 3 πολιτείες των ΗΠΑ (Βίντεο)
- Κορωνοϊός – Έρευνα: Η άρνηση των εμβολίων μπορεί να συνδέεται και με την ύπαρξη παιδικών τραυμάτων
- ΚΙΝΑΛ: Λέμε «όχι» στην πόλωση, το μήνυμα της Χ. Τρικούπη
- Αυξημένη η κίνηση στους δρόμους – Πού εντοπίζονται προβλήματα (χάρτης)
- Σύλληψη «ψευτογιατρού» στην Κύπρο
- Η… αποκαθήλωση του «κυρίου καθηγητή»
- Live μουσική στο Σινιάλο
- Δολοφονία 19χρονου: «Ξύπνησαν» μνήμες στον πατέρα του Μιχάλη Φιλόπουλου – «Λυπάμαι τους γονείς του»