Γάζα: Ουδείς έχει ιδέα πόσοι όμηροι είναι ακόμα ζωντανοί, λέει στέλεχος της Χαμάς

Διαδήλωση από οικογένειες ομήρων κοντά στο ξενοδοχείο όπου διέμενε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στο Τελ Αβίβ στις 11 Ιουνίου

«Ουδείς έχει ιδέα» πόσοι από τους ομήρους που απήχθησαν κατά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου είναι ακόμα ζωντανοί, δήλωσε στο CNN ανώτερο στέλεχος της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης, υποστηρίζοντας πως οποιαδήποτε συμφωνία απελευθέρωσής τους θα πρέπει να περιλαμβάνει εγγυήσεις για

μόνιμη κατάπαυση πυρός και πλήρη απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα.

Ο Οσάμα Χαμντάν, εκπρόσωπος της Χαμάς και στέλεχος του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης, είπε πως η τελευταία πρόταση- ισραηλινό σχέδιο που παρουσιάστηκε από τον Αμερικανό πρόεδρος Τζο Μπάιντεν- δεν καλύπτει τις απαιτήσεις της Χαμάς για τέλος του πολέμου. Όπως ισχυρίστηκε, η Χαμάς χρειάζεται «μια ξεκάθαρη θέση από το Ισραήλ για αποδοχή της κατάπαυσης πυρός, μια πλήρη απόσυρση από τη Γάζα, και να αφεθούν οι Παλαιστίνιοι να ορίσουν το μέλλον τους μόνοι τους, την ανοικοδόμηση, το τέλος της πολιορκίας...και είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε για μια δίκαη συμφωνία για την ανταλλαγή κρατουμένων».

Hamas official tells CNN it's not known how many hostages are alive and that a ceasefire proposal doesn't meet its demands, despite international pressure https://t.co/Sk76gflvbA

CNN International (@cnni) June 14, 2024

Αποφεύγοντας να απαντήσει σε ερωτήσεις για τον ρόλο της Χαμάς στα δεινά των Παλαιστινίων στη Γάζα, το στέλεχος Χαμάς, που έδωσε τη συνέντευξη στη Βηρυτό, χαρακτήρισε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της οργάνωσής του «αντίδραση ενάντια στην κατοχή», ενώ απέρριψε ως ψεύδη τις αναφορές πως ο επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ, είχε χαρακτηρίσει τους θανάτους χιλιάδων Παλαιστινίων ως «απαραίτητες θυσίες»: «Ήταν ψεύτικα μηνύματα από κάποιον που δεν είναι Παλαιστίνιος και απεστάλησαν στη Wall Street Journal στο πλαίσιο της πίεσης σε βάρος της Χαμάς και της πρόκλησης του λαού εναντίον του ηγέτη» ισχυρίστηκε.

Πάνω από 100 όμηροι βρίσκονται ακόμα στη Γάζα, και το Ισραήλ θεωρεί ότι πάνω από 70 είναι ζωντανοί. Ερωτηθείς για το πόσοι είναι ζωντανοί, είπε «δεν έχω ιδέα για αυτό. Ουδείς έχει ιδέα για αυτό», ενώ ισχυρίστηκε, χωρίς να παρουσιάσει στοιχεία, πως η ισραηλινή επιχείρηση για την απελευθέρωση τεσσάρων ομήρων το Σάββατο είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο άλλων τριών, μεταξύ των οποίων ενός Αμερικανού πολίτη.

Ερωτηθείς για τη μαρτυρία γιατρού που φρόντισε τους ομήρους που απελευθερώθηκαν και είπε ότι είχαν υποστεί ψυχική και σωματική βία και τους χτυπούσαν κάθε ώρα, ο Χαμντάν πάλι κατηγόρησε το Ισραήλ, λέγοντας πως «πιστεύω ότι αν έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας, είναι εξαιτίας αυτού που το Ισραήλ έχει κάνει στη Γάζα». Επίσης, προέβη στον εξωπραγματικό ισχυρισμό, συγκρίνοντας εικόνες τους πριν και μετά την οκτάμηνη ομηρία τους, πως «είναι καλύτερα (τώρα) από ό,τι ήταν πριν».

Ο στρατός του Ισραήλ διεξάγει βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς καμιά ένδειξη προόδου των διαπραγματεύσεων για να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός και καθώς η κλιμάκωση της βίας στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου συνεχίζεται.

Τις πρώτες πρωινές ώρες αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για ισραηλινά πλήγματα σε διάφορους τομείς του παλαιστινιακού θυλάκου, ιδίως στο κεντρικό του τμήμα.

Στον Λίβανο, το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων (ANI) έκανε λόγο για άμαχη νεκρή και τουλάχιστον επτά τραυματίες σε βομβαρδισμό ισραηλινών μαχητικών κοντά στην Τύρο, στο νότιο τμήμα της χώρας, έπειτα από σειρά εκτοξεύσεων ρουκετών από τη Χεζμπολά εναντίον του βόρειου Ισραήλ.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε χθες κατά τη σύνοδο κορυφής της G7 στην Ιταλία πως η Γαλλία, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ θα εργαστούν, στο πλαίσιο «τριμερούς» σχήματος, για να εφαρμοστεί ο οδικός χάρτης που προτάθηκε από το Παρίσι για να να περιοριστούν οι εντάσεις στα σύνορα των δυο κρατών.

Το σχέδιο αυτό προβλέπει ιδίως την αμοιβαία αναστολή των εχθροπραξιών και να αποσυρθούν οι δυνάμεις αλ Ραντουάν, επίλεκτη μονάδα της Χεζμπολά, καθώς και άλλες ένοπλες οργανώσεις σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από τα σύνορα, σύμφωνα με αξιωματούχους στον Λίβανο.

Ωστόσο η Χεζμπολάχ που τις δύο τελευταίες ημέρες λέει πως εξαπέλυσε μαζικούς βομβαρδισμούς σε αντίποινα για τον θάνατο ανώτερου στελέχους της στρατιωτικής της πτέρυγας σε ισραηλινό βομβαρδισμό, αρνείται σε αυτό το στάδιο να δεσμευτεί σε διαπραγματεύσεις, όσο δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή κατάπαυση του πυρός με διάρκεια στη Γάζα.

Η πρόταση κατάπαυσης του πυρός που ανακοινώθηκε στα τέλη Μαΐου από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τον κυριότερο σύμμαχο του Ισραήλ, δεν μοιάζει να έχει ούτε αυτό πιθανότητες να εφαρμοστεί, καθώς η ισραηλινή κυβέρνηση και η Χαμάς εμμένουν στις θέσεις τους.

Χθες Πέμπτη, πυρά πυροβολικού κι αεροπορικοί βομβαρδισμοί έπληξαν διάφορους τομείς, ειδικά τη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου επιτόπου.

Ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς ανέφερε πως ενεπλάκη σε οδομαχίες στη δυτική Ράφα, όπου αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως άνοιξαν πυρ ελικόπτερα Απάτσι. Άλλοι έκαναν λόγο για νύχτα σκληρών εχθροπραξιών στην πόλη.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθεί να εξασφαλίσει τη σύναψη συμφωνίας βάσει σχεδίου που παρουσιάστηκε την 31η Μαΐου από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και προβλέπει, στην πρώτη του φάση, «άμεση και πλήρη» κατάπαυση του πυρός για έξι εβδομάδες, απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από «πυκνοκατοικημένες περιοχές» της Λωρίδας της Γάζας κι απελευθέρωση ορισμένων ομήρων, ιδίως γυναικών και αρρώστων, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές και την είσοδο περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο κ. Μπάιντεν παρουσίασε το σχέδιο αυτό ως ισραηλινή πρόταση. Όμως ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου το χαρακτήρισε ελλιπές και δεν παύει να διατρανώνει πως η κυβέρνησή του θα συνεχίσει τον πόλεμο ωσότου καταστραφεί η Χαμάς κι απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι.

Από την πλευρά της, η Χαμάς επέδωσε σε χώρες που μεσολαβούν (στην Αίγυπτο και στο Κατάρ) μια πρώτη απάντηση, το περιεχόμενο της οποίας δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα. Σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου ενήμερη σχετικά, ζήτησε «τροποποιήσεις» στην πρόταση όπως παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο Μπάιντεν, ιδίως «χρονοδιάγραμμα για τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας». Η ισραηλινή κυβέρνηση απορρίπτει τις αξιώσεις αυτές.

Ο Αμερικανός υπουργός Άντονι Μπλίνκεν είπε προχθές Τετάρτη στη Ντόχα, τελευταίο σταθμό της πολλοστής περιοδείας του στη Μέση Ανατολή από την 7η Οκτωβρίου, πως «κάποιες αλλαγές» που ζήτησε η Χαμάς είναι «εφαρμόσιμες», όμως «άλλες όχι».

Στο περιθώριο της συνόδου της G7 στην Ιταλία, ο κ. Μπάιντεν κατηγόρησε τη Χαμάς πως εμποδίζει τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. «Έκανα μια πρόταση που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας (του ΟΗΕ), από την G7, από τους Ισραηλινούς, και το κυριότερο εμπόδιο σε αυτό το στάδιο είναι η Χαμάς, που αρνείται να την υπογράψει, παρότι πρότεινε κάτι παρόμοιο», είπε.

Με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γάζα, Ουδείς, Χαμάς,gaza, oudeis, chamas