Γεραπετρίτης για Ελληνοτουρκικά: Είμαστε σε ισχυρή διπλωματική θέση - Καμία αναφορά σε Σαμαρά

.

Στην δυναμική που αποκτά η Τουρκία στη Μέση Ανατολή μετά τις εξελίξεις στη Συρία αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μετά τη νέα κριτική του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο πρόσωπό του για τους χειρισμούς του στα Ελληνοτουρκικά, ζητώντας εκ νέου την απόλυση του. 

Ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι «αξιολογούμε βεβαίως και τη θέση και τη στάση της Τουρκίας στην περιοχή,

επαναπροσδιορίζουμε, αλλά αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι το σημαντικό πάνω απ’ όλα είναι να ενισχύουμε τη δική μας διεθνή διπλωματική θέση, έτσι ώστε πάντοτε να συζητούμε από θέση ισχύος» συμπλήρωσε ο Υπουργός.

Απαντώντας στο κατά πόσο επηρεάζεται ο ελληνοτουρκικός διάλογος από τις τρέχουσες εξελίξεις, ο υπουργός ανέφερε τα ακόλουθα. «Η άποψή μου είναι ότι αυτή τη στιγμή ο διάλογος πορεύεται επί τη βάση μιας δομημένης συζήτησης.

Αυτό που διαφοροποιεί την τωρινή συζήτηση σε σχέση με παρελθούσες συζητήσεις είναι ότι δεν υπήρξε ποτέ κανένας πρωθυπουργός και κανένας υπουργός Εξωτερικών που να μην συζητεί με την Τουρκία.

Το κρίσιμο αυτήν τη στιγμή είναι, πρώτον, ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια εξαιρετικά ισχυρή διπλωματική θέση, επέκεινα του γεγονότος ότι έχουμε πολύ σημαντικές θέσεις στο διεθνές στερέωμα, αλλά και ισχυρές στρατηγικές συμμαχίες, περιφερειακές και διεθνείς και το δεύτερο είναι ότι ο διάλογος με την Τουρκία τελείται υπό ένα καθεστώς το οποίο δεν είναι καθεστώς πίεσης.

Θέλω να θυμίσω ότι οι συζητήσεις που γίνονταν στο παρελθόν γίνονταν ενόσω είχαμε καθημερινά εκατοντάδες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Άρα καταλαβαίνουμε ότι το ότι έχουμε καταφέρει να έχουμε μία συζήτηση η οποία είναι οργανωμένη, δομημένη, να στηρίζεται σε ορισμένα θετικά χαρακτηριστικά, χωρίς να παραβλέπουμε τις θεμελιακές διαφορές οι οποίες παραμένουν και ισχύουν από δεκαετίες, είναι νομίζω, εκείνο το οποίο διακρίνει τον ελληνοτουρκικό διάλογο».

«Εάν υπάρξει οποιαδήποτε επίπτωση, τότε καταλαβαίνουμε όλοι ότι θα επαναπροσδιορίσουμε. Αισθάνομαι όμως ότι ακριβώς επειδή είναι ένας οργανωμένος διάλογος, στηριζόμενος στους τρεις πυλώνες των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, της θετικής ατζέντας και του πολιτικού διαλόγου, προς ώρας δεν επηρεάζεται» συμπλήρωσε ο Υπουργός Εξωτερικών.

«Η λογική του κατά πόσον θα επηρεαστεί η εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων, νομίζω ακόμα ότι είναι αρκετά πρόωρο να το αξιολογήσουμε. Εκείνο το οποίο πάντοτε αναφέρω είναι ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει αυτή τη στιγμή την ισχύ έτσι ώστε να μην ετεροκαθορίζεται.

Το αναστολή ασύλου στην ατζέντα του ΚΥΣΕΑ

Η αναστολή έκδοσης αποφάσεων ασύλου, είναι στο τραπέζι της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, όπως επιβεβαίωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, καθώς η κατάσταση στη Συρία δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί.

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι οι όποιες αποφάσεις, «θα ληφθούν σε συνέργεια με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και βεβαίως με τη συνέργεια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

Ερωτηθείς εάν η Τουρκία βρίσκεται πλέον σε ευνοική θέση στη Μέση Ανατολή μετά τις εξελίξεις στη Συρία ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε:

«Ακόμη η κατάσταση είναι εξαιρετικά νωπή και ρευστή και για το λόγο αυτό θα έπρεπε να αποφεύγουμε τα βιαστικά συμπεράσματα. Οφείλουμε να παρακολουθούμε, να διαβλέπουμε τις εξελίξεις, να είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε τις καταστάσεις, να έχουμε έναν ενεργό ουσιαστικό ρόλο και από κει και πέρα θα επανεκτιμήσουμε διαρκώς την κατάσταση. Αυτή τη στιγμή τα πράγματα έχουν ως ακολούθως.

Είχαμε την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, ενός καθεστώτος το οποίο κατά τη διάρκεια της αυταρχικής του διαδρομής δημιούργησε τεράστια προβλήματα στην περιοχή.

Έχουμε όμως και μια χώρα η οποία μαστίζεται από έξωθεν παρεμβάσεις, οι οποίες έχουν δημιουργήσει πάρα πολύ μεγάλη πίεση στους πολίτες. Εκείνο το οποίο αυτή τη στιγμή φαίνεται να διαμορφώνεται είναι μια de facto κυβέρνηση, η οποία αποτελείται από ομάδες ισλαμιστών, οι οποίες έχουν αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος της κυριαρχίας στο κράτος.

Παραμένουν οι θύλακες οι οποίοι έχουν δημιουργηθεί βορειοανατολικά των Κούρδων στα βόρεια της Τουρκίας και βεβαίως υπάρχουν οι ρωσικές βάσεις στη Μεσόγειο. Είναι μια πραγματικότητα ότι οι χώρες οι οποίες επί μακρόν ασκούσαν επιρροή, είτε μέσω χρηματοδότησης είτε μέσω ισχύος, προσπαθούν να επιβάλλουν τη συμμετοχή τους.

Θέλω να θυμίσω ότι το ζήτημα παρακολουθεί στενά τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Εμείς, από τη δική μας πλευρά, βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή με όλους τους δρώντες στην περιοχή και ιδίως με τις χώρες του αραβικού κόσμου. Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει μια πάρα πολύ έντονη συνεργασία με τις χώρες της περιοχής. Έχουμε ένα πολύ σημαντικό αποτύπωμα στην περιοχή αυτή.

Όπως γνωρίζετε, σε λιγότερο από 20 ημέρες η Ελλάδα αναλαμβάνει μια εξαιρετικά κρίσιμη και σημαντική θέση ως  μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, εκεί όπου στην πραγματικότητα θα διαμορφωθεί η νέα τάξη της διεθνούς αρχιτεκτονικής ασφαλείας».

Related...Σαμαράς: Ζητά την παραίτηση Γεραπετρίτη, προτείνει Κώστα Καραμανλή για Πρόεδρο ΔημοκρατίαςΜπακογιάννη: O Σαμαράς κατέθεσε την προσωπική του πικρία ότι δεν τον παίζουνεΕκτός Νέας Δημοκρατίας ξανά ο Αντώνης Σαμαράς - Τον διέγραψε ο Μητσοτάκης
Keywords
Τυχαία Θέματα