Γερμανία και Ολλανδία επιμένουν στο «όχι» στα ευρωομόλογα

Την γερμανική θέση εναντίον της έκδοσης ευρωπαϊκών ομολόγων για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, μιλώντας πάντως και πάλι για μελλοντικό πρόγραμμα ανοικοδόμησης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ο κ. Σολτς διαβεβαίωσε εξάλλου ότι ο γερμανικός προϋπολογισμός δεν τίθεται υπό υπερβολική πίεση λόγω των έκτακτων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

Κατά την διάρκεια συνέντευξής του

στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, ο κ. Σολτς απέρριψε εκ νέου τις εισηγήσεις για έκδοση «κορονο-ομολόγων» σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εργασία μειωμένου χρόνου, θα έχουμε, αντέτεινε, «τρία πολύ ισχυρά μηνύματα αλληλεγγύης». Σε αυτά θα μπορούσε να προστεθεί ακόμη ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανοικοδόμησης, ώστε η οικονομία στην Ευρώπη να αναπτυχθεί εκ νέου, πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης, ο υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος τόνισε επιπλέον ότι η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα μέτρα που εξαγγέλλει με μεγάλη προσοχή, διότι θέλει να διατηρήσει τον έλεγχο όλων των διαδικασιών, να σταθεροποιήσει την οικονομία και ταυτόχρονα να διασφαλίσει ότι η Γερμανία μετά την κρίση θα παραμείνει καλά χρηματοδοτούμενο κράτος. «Είναι καλό το ότι η ομοσπονδία άσκησε τα προηγούμενα χρόνια σταθερή δημοσιονομική πολιτική», σημείωσε και ανέφερε ότι μετά την τελευταία χρηματοπιστωτική κρίση, το χρέος της Γερμανίας έφθανε το 80%, αλλά κατόπιν μειώθηκε δραστικά, κάτω από το 60% του ΑΕΠ. Τα νέα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση εκτιμάται, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, ότι θα φέρουν το χρέος κοντά στο 75%. «Από αυτή την άποψη, είχαμε προνοήσει επαρκώς, ακριβώς για μια τόσο δύσκολη κατάσταση», είπε ο κ. Σολτς.

Σημειώνεται πως τις εισηγήσεις για έκδοση ευρωπαϊκών «κορονο-ομολόγων» απέρριψε εκ νέου και ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου και πρώην υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ χαιρέτισε τις αποφάσεις σχετικά με την χαλάρωση των όρων για το χρέος. Εξέφρασε ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι το αποψινό Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα καταλήξει σε συμφωνία για τα μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας.

«Βλέπω το Συμβούλιο με βεβαιότητα», δηλώνει ο κ. Σόιμπλε στην εφημερίδα Die Welt (στο φύλλο της Τρίτης) και τονίζει ότι η πρόταση για κοινά ευρωπαϊκά ομόλογα αποτελεί ήδη ξεπερασμένη ιδέα. «Έχουμε ήδη αφήσει πίσω μας αυτή την συζήτηση. Πρέπει τώρα να εργαστούμε με τα εργαλεία που διαθέτουμε και τα οποία λειτουργούν πολύ ταχύτερα, αντί να αντιπαρατιθέμεθα για νέα εργαλεία, για τα οποία θα έπρεπε να προσαρμόσουμε τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες, κάτι που δεν γίνεται γρήγορα», τονίζει ο Πρόεδρος της Bundestag και χαρακτηρίζει «απερισκεψία» την έκδοση ευρωομολόγων. «Ακόμη και σε περιόδους κρίσης, πρέπει να αποφεύγουμε τα λάθη σε ό,τι αφορά την πολιτική ρυθμίσεων, να κάνουμε το σωστό. Η δράση και η ευθύνη πάνε μαζί. Αυτό είναι το συνετό και δεν πρέπει να το παρακάμψουμε σε αυτή την τρομακτική κρίση», συνεχίζει, για να τονίσει ότι η Ευρώπη «δεν πρέπει να παρασυρθεί σε μια διαμάχη του παρελθόντος».

Ο κ. Σόιμπλε εκφράζει πάντως ικανοποίηση για τη χαλάρωση των κριτηρίων της ευρωζώνης για το χρέος. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τώρα ορθώς έκανε χρήση των εξαιρέσεων που προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Συνθήκη», κρίνει και προτείνει ακόμη περισσότερα μέτρα στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης των κρατών - μελών. «Αν απαιτούνται περισσότερα κεφάλαια για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τότε θα πρέπει να αποφασίσουν σχετικά τα κράτη - μέλη. Με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσαν τα κράτη να αυξήσουν το ποσό των εγγυήσεων του ΕΜΣ και να χαλαρώσουν τις προϋποθέσεις. Πρέπει να γίνει οτιδήποτε είναι σκόπιμο», δηλώνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και κάνει ακόμη λόγο για επέκταση των περιθωρίων ελιγμών στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και προσαρμογή του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδιασμού. «Τις επόμενες ημέρες πρέπει να μιλήσουμε για νέες προτεραιότητες στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, συμπεριλαμβανομένου ενός μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδιασμού», εξηγεί. «Πιθανόν να πρέπει να διευρύνουμε τα περιθώρια ελιγμών στον προϋπολογισμό. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν στο υπάρχον σύστημα», διευκρινίζει. Απορρίπτει την πρόταση του γάλλου υπουργού Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ να δημιουργηθεί έκτακτο ταμείο, διάρκειας πέντε ή δέκα ετών. «Θα ήταν πιο εύκολο και σκόπιμο να διευρύνουμε τα σχετικά ταμεία του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Γιατί να δημιουργήσουμε νέα έκτακτα ταμεία;», διερωτάται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Από πλευράς του Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Βόπκε Χέκστρα επανέλαβε την Τρίτη πως η Ολλανδία δεν υποστηρίζει τη χρήση «ευρωομολόγων» στη μάχη της Ευρώπης κατά της επιδημίας του κορονοϊού και πως θα υποστηρίξει μόνο τη χρήση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) υπό όρους.

«Τα ευρωομόλογα, δεν θα το έκανα, και το υπουργικό συμβούλιο επίσης δεν θα το έκανε αυτό», είπε ο Χέκστρα πριν από μια σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και πρόσθεσε πως πάντοτε πρέπει να υπάρχουν όροι που να επισυνάπτονται με τη χρήση του ESM.

Reuters: Συμφωνία σε μέτρα άνω του μισού τρισ.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι πιθανόν να συμφωνήσουν σε μέτρα ύψους άνω του μισού τρισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του οικονομικού αντίκτυπου της επιδημίας του κορονοϊού, αλλά να αναφέρουν ότι θα χρειασθούν περισσότερες συζητήσεις όσον αφορά τα σχέδια για κοινή έκδοση χρέους, σύμφωνα με το Reuters.

Η Ιταλία και η Ισπανία, που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία, είναι και οι πιο μαχητικές όσον αφορά την ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγων για τον περιορισμό της βαθειάς ύφεσης που αναμένεται να προκαλέσει η πανδημία στην Ευρώπη φέτος και τη χρηματοδότησή της ανάκαμψης.

«Υπάρχει μεγάλο περιθώριο αλληλεγγύης με τα υπάρχοντα μέσα και θεσμούς. Πρέπει να αξιοποιήσουμε πλήρως τα εργαλεία αυτά και να αφήσουμε ανοικτό να κάνουμε περισσότερα. Ένα ισχυρό πακέτο διαμορφώνεται», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Οι υπουργοί θα έχουν τηλεδιάσκεψη το απόγευμα για να ετοιμάσουν μία λίστα με προτάσεις για τους ηγέτες της ΕΕ, εστιάζοντας σε τρία ή τέσσερα μέτρα που μπορούν να ληφθούν άμεσα. Σύμφωνα με το Reuters, το πρώτο μέτρο θα είναι οι προληπτικές πιστωτικές γραμμές από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας έως το 2% του ΑΕΠ μίας χώρας, συνολικού ύψους 240 δισ. ευρώ. Οι γραμμές αυτές θα δίνονται με ελάχιστους όρους και εστίαση στα θέματα υγείας για να καταλαγιάσουν οι ανησυχίες της Ιταλίας ότι θα της υπαγορευθεί η υλοποίηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Το δεύτερο μέτρο θα είναι μία συμφωνία για τη χορήγηση πρόσθετων εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ώστε αυτή να μπορέσει να αυξήσει τον δανεισμό της κατά 200 δισ. ευρώ, πέραν της αύξησής του κατά 40 δισ. ευρώ που είναι ήδη σε εξέλιξη. Το τρίτο μέτρο θα αφορά τη στήριξη του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αντλήσει 100 δισ. ευρώ από την αγορά έναντι εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ από τις 27 χώρες της ΕΕ για να επιδοτεί μισθούς εργαζομένων, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να μειώνουν τις ώρες απασχόλησης των εργαζομένων τους αντί να τους απολύουν.

Τέλος, οι υπουργοί είναι πιθανόν να υποστηρίξουν ένα σχέδιο της Κομισιόν και της Ολλανδίας για τη δημιουργία ενός ταμείου έκτακτης στήριξης, το οποίο θα δίνει επιχορηγήσεις για ιατρικές προμήθειες και υγειονομική περίθαλψη, το συνολικό ύψος των οποίων θα μπορούσε να ανέλθει σε περίπου 20 δισ. ευρώ.

Οι υπουργοί μπορεί να λάβουν γνώση της γαλλικής πρότασης σχετικά με τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου αλληλεγγύης της ΕΕ που θα χρηματοδοτεί μακροπρόθεσμα μέτρα ανάκαμψης, ύψους αρκετών εκατοντάδων δισ. ευρώ, και θα αντλεί κεφάλαια με κοινό δανεισμό. Ωστόσο, το σχέδιο αυτό, το οποίο έχει περιληφθεί στη λίστα που θα δοθεί στους ηγέτες της ΕΕ, είναι απίθανο να συγκεντρώσει ευρεία στήριξη, καθώς η αμοιβαιοποίηση του χρέους αποτελεί κόκκινη γραμμή για το άλλο στρατόπεδο, του οποίο ηγούνται η Ολλανδία και η Γερμανία.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ... Ιταλία: Πώς η Μαφία σπεύδει να εκμεταλλευτεί την κρίση του κορονοϊού Τέξας: Αναζητείται 18χρονη που απειλεί να μεταδώσει τον κορονοϊό σε περαστικούς Χάρι και Μέγκαν: Εμπνευσμένος από ελληνική λέξη ο τίτλος του νέου φιλανθρωπικού ιδρύματος
Keywords
Τυχαία Θέματα