Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Η Αθήνα δεν έχει υποβάλει ακόμα πλήρη λίστα μεταρρυθμίσεων

Η Αθήνα δεν έχει ακόμη υποβάλει λεπτομερή λίστα μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ.

Επεσήμανε δε ότι προκειμένου να καταστεί δυνατή η εκταμίευση περαιτέρω κεφαλαίων για την Ελλάδα, η Αθήνα θα πρέπει να εφαρμόσει τα νέα μεταρρυθμιστικά
μέτρα.

Ο κ. Γιέγκερ διευκρίνισε πάντως ότι οι συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών συνεχίζονται, ενώ τόνισε ότι δεν έχει ακόμη καθοριστεί ημερομηνία για τη συνεδρίαση του Eurogroup. «Πρέπει να περιμένουμε την ελληνική πλευρά να μας παρουσιάσει μια πλήρη λίστα μεταρρυθμιστικών μέτρων, η οποία θα είναι κατάλληλη για συζήτηση με τους θεσμούς και κατόπιν με το Eurogroup» δήλωσε ο Μάρτιν Γιέγκερ.

Στο μεταξύ, η λίστα των ελληνικών μεταρρυθμίσεων και η διαπραγματευτική τακτική της ελληνικής κυβέρνησης βρέθηκαν στο «μικροσκόπιο» του γερμανικού Τύπου και τη Δευτέρα, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει: «Εν τέλει ο Έλληνας πρωθυπουργός αντελήφθη ότι χωρίς την επιείκεια και τη βοήθεια των ευρω-γραφειοκρατών -εναντίον των οποίων ο ίδιος τόσο έβαλε προηγουμένως- η κυβέρνησή του θα έπρεπε να κηρύξει πτώχευση ήδη τον Απρίλιο. Γι΄ αυτό και βιάστηκαν τόσο πολύ ο Τσίπρας και ο υπουργός του επί των Οικονομικών με τη νέα λίστα μεταρρυθμίσεων. Αυτό όμως είναι το μόνο το οποίο μπορεί να επαινέσει κανείς στη νέα λίστα ιδεών. Και αυτό γιατί περιέχει κυρίως ελπίδες. Την ελπίδα ότι ένα νέα τυχερό παιγνίδι θα αποφέρει περί το μισό δις ευρώ, αν και οι ειδικοί αναμένουν μόλις το 1/10. (Την ελπίδα) να επαναφέρουν οι Έλληνες τα χρήματά τους από το εξωτερικό, αν φορολογηθούν άπαξ με έναν φόρο 12 έως 15 %. (Την ελπίδα) να πληρώσουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί, όπου έχουν σημαντικό λόγο έλληνες εφοπλιστές, για άδειες, παρότι δεν πλήρωναν επί 26 χρόνια. Το τελευταίο ο Τσίπρας το πουλάει ως αγώνα κατά των ολιγαρχών. Εντούτοις θα ήταν πιο αξιόπιστος εάν δεν βοηθούσε πρόσφατα μια γνωστή ποδοσφαιρική ομάδα -που είναι σε θέση να ασκήσει πολιτικές πιέσεις- να μειώσει δραστικά τα χρέη της έναντι του κράτους. Και άλλοι το έκαναν αυτό πριν τον Τσίπρα. Η Αριστερά όμως ήταν εκείνη που ήθελε να τα κάνει όλα διαφορετικά».

Tageszeitung: Ο Τσίπρας έκανε την επιλογή του

Το σχόλιο της Tageszeitung: «Προκειμένου να αποφύγει τη χρεοκοπία ο αριστερός πολιτικός έπρεπε να λάβει σκληρές αποφάσεις οι οποίες σε κάθε περίπτωση θα του δημιουργούσαν εχθρούς, ακόμη και εντός του κόμματός του. Ο Τσίπρας φαίνεται πως έκανε την επιλογή του: σε συνέντευξή του προς τη Real News είπε πως θέλει τη ρήξη με τη διαπλοκή και όχι με τους ευρωπαίους εταίρους. Ωστόσο από την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ ακούγονται διαφορετικά πράγματα. Την ίδια ώρα εντείνονται οι πιέσεις από τις Βρυξέλλες. Με επιδεξιότητα προσπαθεί να το γυρίσει και απειλεί με διακοπή της εξυπηρέτησης του χρέους, εάν δεν εκταμιευθούν οι δόσεις που έχουν απομείνει. Σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία με τους πιστωτές, κάτι που αναμένουν οι περισσότεροι, τότε ο πρωθυπουργός Τσίπρας θα πουλήσει το συμβιβασμό ως αποτέλεσμα μιας επιθετικής διαπραγματευτικής τακτικής καταφέρνοντας να συσπειρώσει έτσι το κόμμα του. Μέχρι νεωτέρας».

«Οι Έλληνες θέλουν καλύτερο μέλλον, αλλά όχι έξοδο από το ευρώ»

Η Rhein-Zeitung παρατηρεί: «Οι Έλληνες θέλουν ένα καλύτερο μέλλον, αλλά όχι την έξοδο από το ευρώ. Αρκετοί αρχίζουν να αντιλαμβάνονται στο μεταξύ ότι η νέα κυβέρνηση δεν έχει καλύτερα χαρτιά, αλλά ότι, αντιθέτως, επιδεινώνει με την τακτική της την όλη κατάσταση. Η λαϊκίστικη πορεία του Τσίπρα κατά της ευρω-οικογένειας αρχίζει να αποδίδει ολοένα και λιγότερο ακόμη και στο εσωτερικό ενώ η πολιτική της αντιπαράθεσης δεν φέρνει το σημαντικότερο κεφάλαιο που χρειάζεται η Ελλάδα: την εμπιστοσύνη».

«Όσα κατέθεσαν οι Έλληνες δεν ήταν πειστικά»

H Sächsische Zeitung: «Ο χρόνος λοιπόν πιέζει. Όλα εξαρτώνται από το εάν συναινέσουν οι δανειστές στη λίστα. Εντούτοις όσα κατέθεσαν οι Έλληνες το βράδυ της Παρασκευής στις Βρυξέλλες, δεν ήταν ούτε πειστικά, αλλά ούτε και επαρκή. Αλλιώς δεν εξηγείται μάλλον ότι μέχρι και χθες οι διαπραγματεύσεις δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα. Όταν η αντιπροσωπεία από την Αθήνα παρουσιάζει έγγραφα σε ηλεκτρονική μορφή και μάλιστα μόνον στην ελληνική γλώσσα τότε πρόκειται για προσβολή, η οποία δυσχεραίνει την επίτευξη γρήγορης λύσης».
Keywords
Τυχαία Θέματα