Γι' αυτό, λοιπόν, μεγαλώνουν τα αυτιά μας όσο περνούν τα χρόνια

«Το να γερνάμε είναι μια μάχη με τη βαρύτητα και η βαρύτητα πάντα κερδίζει. Ενώ πολλά μέρη του σώματος φαίνεται να συρρικνώνονται χρόνο με το χρόνο, υπάρχει κάτι που συχνά φαίνεται να μεγαλώνει: τα αυτιά μας. 

Εξετάσαμε τους επιστημονικούς λόγους για αυτό το περισσότερο ή λιγότερο παγκόσμιο ανθρώπινο φαινόμενο. Η δρ Νίνα Σαπίρο είναι ειδικός στο αυτί, τη μύτη και το λαιμό των παιδιών στο Westside Head and Neck του Λος Άντζελες και επίτιμη καθηγήτρια στο UCLA. Το εξηγεί στην HuffPost

ως εξής:

«Ακριβώς όπως οι άλλοι ιστοί του προσώπου, όπως τα μάγουλα (αλλά) και τα λάστιχα, τείνουν να τεντώνονται, το ίδιο συμβαίνει με τις δομές των αυτιών».

«Αυτό που στην πραγματικότητα αλλάζει είναι ο μαλακός ιστός, δηλαδή ο χόνδρος του εξωτερικού αυτιού ή του αυτιού, και ο λοβός ή ο λοβός του αυτιού», εξηγεί η ίδια. «Η γήρανση μειώνει τα επίπεδα κολλαγόνου μας, το οποίο δίνει ακεραιότητα στο δέρμα και τους χόνδρους, γεγονός που οδηγεί σε τέντωμα αυτών των ιστών. Τα λειτουργικά μέρη του αυτιού, συμπεριλαμβανομένου του τυμπάνου του αυτιού, των οστών του αυτιού και των δομών του εσωτερικού αυτιού, δεν επηρεάζονται».

Η γενετική μπορεί να το κάνει χειρότερο

Η Σαπίρο αναφέρει μερικές θεωρίες για το πώς αυτό μπορεί να συμβεί για διαφορετικούς ανθρώπους. «Όσοι έχουν περισσότερη χαλαρότητα στους μύες του προσώπου και στο δέρμα μπορεί να έχουν μεγαλύτερη τάση για επιμήκυνση του χόνδρου του αυτιού και των λοβών του αυτιού», λέει συγκεκριμένα. 

Και μπορεί ακόμη και να υπάρχει ένας λόγος που κοιταζόμαστε ξαφνικά στον καθρέφτη και βλέπουμε τον ... παππού μας — ειδικά γύρω από τα αυτιά. «Το μέγεθος και το περίγραμμα του αυτιού τείνουν να υπάρχουν (τα ίδια) ως οικογενειακά χαρακτηριστικά, επομένως, ενώ μπορεί να μην υπάρχει πραγματικό «γονίδιο» για μεγάλα αυτιά, πιθανότατα θα βρείτε το σχήμα και το μέγεθος του αυτιού να είναι παρόμοια από το ένα μέλος της οικογένειας στο άλλο», συμπληρώνει ακόμα η ίδια. 

Ενας άλλος «ένοχος» μπορεί να είναι η αγάπη μας για τα κοσμήματα. 

«Τα άτομα με πολλαπλές τρύπες ή όσοι φορούν βαρύτερα σκουλαρίκια, μπορεί να αναπτύξουν μακρύτερους και πιο ελαστικούς λοβούς αυτιών καθώς γερνούν», σημειώνει ακόμα η Σαπίρο. «Αν φοράμε σκουλαρίκια, ας προσέξουμε να  μην είναι βαριά και να μην κοιμόμαστε με αυτά».

Ας χαλαρώσουμε, είναι φυσιολογικό 

Σε πολλούς πολιτισμούς, τα μεγάλα αυτιά θεωρούνται ένδειξη μακροζωίας ή ακόμα και ευημερίας.

Μερικοί επιστήμονες έχουν διερευνήσει εάν τα μεγάλα αυτιά παίζουν πράγματι ρόλο στο πόσο καιρό ζουν οι άνθρωποι... με ασαφή αποτελέσματα. (Μια μελέτη του 1995 με τίτλο, «Γιατί οι ηλικιωμένοι έχουν μεγάλα αυτιά», απέκλεισε τις γυναίκες, αλλά το φαινόμενο των τεντωμένων ιστών συμβαίνει σχεδόν εξίσου για όλους.)

Μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι αυτά τα αυτιά είναι απλώς ένα ακόμη σημάδι των ετών που ζήσαμε – όχι ένδειξη για το πόσο καιρό θα ζήσουμε ακόμα. 

Η Σαπίρο σημειώνει ακόμα ότι μια ανωμαλία στο αυτί που μπορεί να συνδέεται με τη γενική υγεία.

«Ενας παράγοντας που έχουμε δει ως δείκτη υγείας από τα αυτιά είναι μια πτυχή που μπορεί να φανεί στον λοβό του αυτιού», είπε. «Αν και δεν είναι άμεση αιτία με κανένα τρόπο, αυτή η πτυχή μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου».

Αλήθεια, πως δείχνω; 

Ο Στήβεν Πικιάνο, κομμωτής και καλλιτέχνης, έχει παρατηρήσει μια μικρή διαφορά στον τρόπο με τον οποίο οι άνδρες και οι γυναίκες αντιμετωπίζουν το ζήτημα...

«Αν οι πελάτες ανησυχούν για το μέγεθος των αυτιών τους, φροντίζω πάντα να δημιουργώ ένα σχήμα που είναι κωνικό στον αυχένα», λέει. «Είναι σημαντικό για το κόψιμο να διατηρήσει κάποιο μήκος και πληρότητα στο πάνω μέρος και στα πλαϊνά, έτσι ένα μακρύ κούρεμα pixie, bob ή shag αποδεικνύονται όλα εξαιρετικές επιλογές»...

Ας μάθουμε να αγαπάμε τα αυτιά μας

Η Σαπίρο σημειώνει ότι τα μεγάλα αυτιά δεν είναι απαραίτητα αρνητικό χαρακτηριστικό. Και όπως και τα υπόλοιπα μέρη του σώματός μας, αξίζουν κάποια φροντίδα και προσοχή.

«Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι να προστατεύει κανείς τα αυτιά όταν πρόκειται για έκθεση στον θόρυβο, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια ακοής», αναφέρει. «Επιπλέον, καθώς τα αυτιά συχνά εκτίθενται καλά στον ήλιο, οποιαδήποτε ψώρα ή ανάπτυξη που δεν επουλώνεται ή οποιαδήποτε μελαγχρωστική βλάβη, πρέπει να αντιμετωπιστεί από τον γιατρό ή τον δερματολόγο μας για να αποκλειστεί ο καρκίνος του δέρματος. Και να θυμόμαστε ότι τα αυτιά - οποιουδήποτε μεγέθους - χρειάζονται αντηλιακό».

Κι αν πιστεύουμε ότι η γήρανση είναι μια δύσκολη διαδικασία, καθώς - μεταξύ άλλων -  τα αυτιά γίνονται πιο εμφανή, απλώς ας σκεφτούμε την εναλλακτική κι ας προσπαθήσουμε να είμαστε ευγνώμονες.

«Στο τέλος της ημέρας, υπάρχουν μερικά πράγματα στη ζωή που δεν μπορούμε να αλλάξουμε», κατέληξε είπε ο Πικιάνο. «Ειλικρινά, ελπίζω να ζήσω αρκετά ώστε να μπορώ να πω: «Αυτά τα μεγάλα αυτιά δείχνουν πραγματικά την ηλικία μου».

Keywords
Τυχαία Θέματα