Για δεύτερη φορά σε ένα μήνα συλλαμβάνεται η «εχθρός» του Ντουτέρτε, δημοσιογράφος Μαρία Ρέσα

Η γνωστή φιλιππινέζα δημοσιογράφος Μαρία Ρέσα συνελήφθη για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα. Αυτή τη φορά κατηγορείται πως παραβίασε τη νομοθεσία για τη χρηματοδότηση μέσων ενημέρωσης από το εξωτερικό. Πριν από ένα μήνα είχε συλληφθεί με την της συκοφαντικής δυσφήμισης μέσω Διαδικτύου.

Η Ρέσα, διευθύντρια του ειδησεογραφικού ιστοτόπου Rappler, συνελήφθη από αστυνομικούς μετά την άφιξή της στο διεθνές αεροδρόμιο

της Μανίλας, αφού επέστρεψε από ταξίδι που έκανε στις ΗΠΑ. Προσήχθη ενώπιον δικαστηρίου για να οριστεί το ποσό που θα χρειαστεί να καταβάλει για την αποφυλάκισή της υπό περιοριστικούς όρους.

«Πρόκειται για παρωδία της δικαιοσύνης», κατήγγειλε η Ρέσα σε δηλώσεις της στο τηλεοπτικό δίκτυο ANC. «Δεν έχω κάνει τίποτε κακό. Δεν είμαι εγκληματίας. Με μεταχειρίζονται σαν να είμαι εγκληματίας», πρόσθεσε.

Η 55χρονη δημοσιογράφος, που συγκαταλεγόταν στους ανθρώπους του Τύπου που το περιοδικό TIME είχε αναδείξει σε «Πρόσωπα της Χρονιάς» το 2018, επισήμανε πως αυτό που εκτελέστηκε ήταν το έβδομο ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί σε βάρος της επί των ημερών της κυβέρνησης του προέδρου Ροντρίγκο Ντουτέρτε.

«Δεν περίμενα ότι η κυβέρνηση των Φιλιππίνων θα μετέτρεπε εκείνο το αστείο που είχα κάνει, πως θα έκανα συλλογή ενταλμάτων σύλληψης, σε πραγματικότητα», ανέφερε η Ρέσα μέσω Twitter πριν επιβιβαστεί στην πτήση της. «Αυτό είναι το έβδομο. Επειδή είμαι δημοσιογράφος. Όλες αυτές οι πράξεις που παραβιάζουν τον Χάρτη Δικαιωμάτων δεν θα ξεχαστούν», συμπλήρωσε.

Η Ρέσα και άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας στην οποία ανήκει ο Rappler φέρονται να παραβίασαν τη νομοθεσία για την χρηματοδότηση από το εξωτερικό διότι μια ινδονησιακή εταιρεία επένδυσε στον ιστότοπο. Ο νόμος «εναντίον των ενδιαμέσων ξένων συμφερόντων» (ή «Anti-Dummy Law») απαγορεύει την ξένη ιδιοκτησία ή τον έλεγχο συγκεκριμένων εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων επιχειρήσεων του πεδίου των ΜΜΕ.

Η επιτροπή κεφαλαιαγοράς των Φιλιππίνων είχε αποπειραθεί να κλείσει τον ιστότοπο Rappler το 2018 με την ίδια αφορμή. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της Ρέσα, αλλά και οργανώσεις υπεράσπισης της ελευθεροτυπίας πρόκειται για αντίποινα σε βάρος της για τον τρόπο που καλύπτει την κυβέρνηση του Ντουτέρτε.

Ο Σον Κρίσπιν, στέλεχος της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων (Committee to Protect Journalists,CPJ), έκρινε ότι οι αρχές των Φιλιππίνων «θα όφειλαν να σταματήσουν να καταχρώνται την εξουσία τους, εκδίδοντας εντάλματα σύλληψης σε βάρος της Μαρίας Ρέσα».

«Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται διατάξεις της νομοθεσίας για να φιμώσει και να εκφοβίσει μια από τις πιο αξιόπιστες φωνές που την επικρίνουν στα μέσα ενημέρωσης», πρόσθεσε και έκρινε πως ο διωγμός και η «παρενόχληση» της Ρέσα «πρέπει να σταματήσει».

Ο Κάρλος Κόντε, ερευνητής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch,HRW), συνέκρινε τον διωγμό της Ρέσα και του Rappler από την κυβέρνηση του Ντουτέρτε με τις επιθέσεις που δέχονταν τα ΜΜΕ επί των ημερών της δικτατορίας του Φέρντιναντ Μάρκος.

Ο διωγμός των επικριτών της κυβέρνησης δεν έχει προηγούμενο «από την εποχή της δικτατορίας του Μάρκος», είπε και πρόσθεσε ότι οι κατηγορίες σε βάρος της Ρέσα και του ιστότοπου «πρέπει να αποσυρθούν».

Τον περασμένο μήνα, η Ρέσα πέρασε μια νύχτα στο κρατητήριο μετά τη σύλληψή της για συκοφαντική δυσφήμιση μετά το τέλος της εργάσιμης ημέρας για τα δικαστήρια ― πράγμα που σήμαινε ότι δεν θα μπορούσε να καταβάλει χρηματική εγγύηση για να μείνει ελεύθερη υπό όρους.

Η υπόθεση συνδεόταν με τη μήνυση ενός επιχειρηματία, ο οποίος επιχειρηματολογούσε πως ο ιστότοπος σε άρθρο του το 2012 τον έφερε να συνδέεται με εμπορία ανθρώπων και διακίνηση ναρκωτικών, κατηγορίες που αρνείται.

Το άρθρο είχε αναρτηθεί στον ιστότοπο τέσσερις μήνες πριν τεθεί σε ισχύ ο νέος νόμος περί συκοφαντικής δυσφήμισης μέσω Διαδικτύου.

Ο ιστότοπος Rappler καλύπτει σε βάθος τις ενέργειες της κυβέρνησης του Ντουτέρτε και ειδικά τον «πόλεμο» που διεξάγει εναντίον των διακινητών ναρκωτικών. Υπολογίζεται ότι στις επιχειρήσεις των αρχών για την πάταξη της εμπορίας ναρκωτικών έχουν σκοτωθεί περίπου 5.000 άνθρωποι από το 2016.

Έχει αναφερθεί σε υποθέσεις όπου άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τα φαινόμενα άδικα, καθώς και πολλά ρεπορτάζ στα οποία εκφράζονταν μέλη των οικογενειών θυμάτων.

Ο Rappler έχει εξάλλου προκαλέσει την οργή του Ντουτέρτε διότι έχει καλύψει τη φερόμενη προσπάθεια ενός από τους πιο στενούς του συνεργάτες να επηρεάσει μια κρατική σύμβαση στο πεδίο της άμυνας. Ο σύμβουλος του προέδρου διέψευσε την κατηγορία. Ο Ντουτέρτε αφαίρεσε τη διαπίστευση από τον δημοσιογράφο του ιστοτόπου και του απαγόρευσε να καλύπτει την κυβερνητική δραστηριότητα.

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων έχει υπονοήσει ότι ο ιστότοπος Rappler είναι αμερικανικής ιδιοκτησίας και ότι συνδέεται με τη CIA, ενώ τον έχει αποκαλέσει «μέσο αναπαραγωγής ψευδών ειδήσεων».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Τρόφιμα επιμολυσμένα σκόπιμα με απορρυπαντικό σε βρεφονηπιακό σταθμό στη Γερμανία Η «Κιβωτός των Σπόρων» κινδυνεύει από την κλιματική αλλαγή Ματαιώθηκε αρχαία ελληνική τραγωδία στη Σορβόννη επειδή κατηγόρησαν τον σκηνοθέτη για ρατσισμό
Keywords
Τυχαία Θέματα