Για «τσουνάμι τροπολογιών» στο νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ κάνει λόγο η αντιπολίτευση. Αποχώρησε το Ποτάμι και το ΚΚΕ από την Ολομέλεια

Upd

Φορολογικές ρυθμίσεις που αφορούν στο τέλος επιτηδεύματος, στον ΕΝΦΙΑ, στο ΦΠΑ και στον ακατάσχετο λογαριασμό προβλέπονται μαζί με τα νέα χαμηλότερα παράβολα για τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που εισάγεται σήμερα, Πέμπτη, για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Με
τις διατάξεις του νομοσχεδίου, εναρμονίζεται η ελληνική νομοθεσία με την ευρωπαϊκή Οδηγία για την ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα της φορολογίας για τον έλεγχο της φοροδιαφυγής. Στις προωθούμενες διατάξεις έχει περιληφθεί και αυτή για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων και της δικηγορικής αμοιβής του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Α. Γεωργίου.

Η συζήτηση στην ολομέλεια ξεκίνησε με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να επικρίνουν την κυβέρνηση για τον μεγάλο αριθμό των τροπολογιών που έχουν κατατεθεί στο νομοσχέδιο.

Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Κώστας Τσιάρας έθεσε θέμα για τον τρόπο που επιχειρεί να νομοθετήσει η κυβέρνηση: «Υπάρχει μείζον ζήτημα για τον τρόπο που καθημερινά νομοθετεί η κυβέρνηση. Τριάντα τροπολογίες χθες, είκοσι τροπολογίες σήμερα. Πραγματικά απορώ. Απευθύνω ερώτημα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πώς μπορούν να δέχονται μια τέτοια διαδικασία. Νομίζω ότι αυτή η τακτική ξεπερνάει τα όρια και της κοινοβουλευτικής διαδικασίας αλλά και της αξιοπρέπειας όλων ημών», είπε ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ και υπογράμμισε ότι λίγο προτού ξεκινήσει η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, η κυβέρνηση κατέθεσε 14 τροπολογίες χωρίς να είναι γνωστό και πόσες τροπολογίες θα ακολουθήσουν.

«Αλήθεια, εσείς επιτελώντας το έργο του προέδρου, αυτή τη στιγμή, το δέχεστε ως διαδικασία;», απευθύνθηκε στον προεδρεύοντα Γ. Βαρεμένο, ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ και πρόσθεσε ότι «η λογική των έκτακτων συνθηκών μπορεί να δικαιολογηθεί ως ένα βαθμό, αλλά εδώ έχει ξεπεραστεί κάθε όριο και είναι ζήτημα κοινοβουλευτικής αξιοπρέπειας».

Το νομοσχέδιο έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί σε δύο συνεδριάσεις της ολομέλειας. Με την έναρξη της συνεδρίασης όμως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς πρότεινε, εφόσον συμφωνήσει το Σώμα, να τελειώσει απόψε κιόλας η συζήτηση και αφού προηγουμένως παρουσιαστούν οι τροπολογίες.

Ο Γιάννης Κουτσούκος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, επισήμανε ότι μέχρι την τελευταία στιγμή το Σώμα «παραλαμβάνει» τροπολογίες και προειδοποίησε πως θα πρέπει να δοθεί χρόνος για να συζητηθούν και να αξιολογηθούν.

Ο Γιώργος Αμυράς ανακοίνωσε ότι το Ποτάμι αποχωρεί από τη συζήτηση καταγγέλλοντας ότι υπάρχει ζήτημα κακής νομοθέτησης και αυτό με ευθύνη και του προεδρείου. Κάλεσε δε, την κυβέρνηση και το προεδρείο, να θυμηθούν «πως ως αντιπολίτευση έβγαιναν στα κεραμίδια και πετροβολούσαν όταν βρίσκονταν ενώπιον τέτοιων συνθηκών, αλλά τώρα αυτά τα έχει κάνει ψωμοτύρι […] Έχουν έρθει ως τώρα 18, 19 τροπολογίες», είπε ο κ. Αμυράς και πρόσθεσε ότι «οι τροπολογίες αφορούν από την ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα του Μεγάρου Μουσικής έως τα πέντε αεροσκάφη του Πολεμικού Ναυτικού και την αναβάθμισή τους, μέχρι και πόσο θα κοστίζει το πάρκινγκ στο γκαράζ του Ιδρύματος Νιάρχου».

Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου είπε ότι το νομοσχέδιο έχει κατατεθεί εδώ και καιρό, και το υπουργείο θα έφερνε και δεύτερο νομοσχέδιο, επειδή όμως η Βουλή θα κλείσει σε λίγες ημέρες, έπρεπε να προχωρήσουν οπωσδήποτε κάποια πράγματα, διότι έχουν επείγοντα χαρακτήρα. Όλες οι τροπολογίες, είπε, αφορούν ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν τώρα. Η κ. Παπανάτσιου προανήγγειλε ότι τροπολογίες θα κατατεθούν και την προσεχή εβδομάδα στα νομοσχέδια που μπαίνουν για ψήφιση στην Ολομέλεια.

«Δεν υπάρχει πρόθεση να πιεστεί η διαδικασία. Μπορεί να τηρηθεί η διαδικασία να τελειώσει αύριο η συζήτηση του νομοσχεδίου», είπε ο προεδρεύων της συνεδρίασης Γιώργος Βαρεμένος και επισήμανε ότι 6 από τις τροπολογίες έχουν ήδη ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο αφού συζητήθηκαν στην φάση της επεξεργασίας από την κοινοβουλευτική επιτροπή.

Την αποχώρηση του κόμματός του από τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος διατυπώνοντας βαρύτατες επικρίσεις για τον τρόπο νομοθέτησης, με πολυάριθμες τροπολογίες άσχετες με το αντικείμενο του νομοσχεδίου.

Ο κ. Καραθανασόπουλος είπε ότι «και κατά την έναρξη της διαδικασίας καταγγείλαμε αυτή τη βιομηχανία τροπολογιών. Δυστυχώς αυτό συνεχίστηκε και μόλις πριν από λίγο κατατέθηκε και άλλη τροπολογία, η οποία διαμορφώνει το γραφείο του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ και το στελεχώνει με προσωπικό. Αν αυτό έχει κάποιο επείγοντα χαρακτήρα να μας το πείτε. Η κυβέρνηση δεν νομοθετεί πρόχειρα. Ξέρει πολύ καλά τι κάνει» τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ και πρόσθεσε ότι αυτή η τροπολογία αλλά και οι άλλες που θα ακολουθήσουν ξεχειλίζουν το ποτήρι. «Εμείς δεν μπορούμε να συμμετέχουμε σε μια διαδικασία που υποτιμά τη νοημοσύνη μας, δεν θα το κάνουμε και γι΄αυτό αποχωρούμε» είπε.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)
Keywords
Τυχαία Θέματα