Γιάννης Κατσιματίδης: «Ο Τσίπρας στην Αμερική δεν έδωσε απαντήσεις στους επενδυτές»

Με 3,4 δις βρέθηκε και το 2015 στην λίστα Forbes στη θέση 577 στους δισεκατομμυριούχους παγκοσμίως. O Γιάννης Κατσιματίδης (John Catsimatides), γεννήθηκε στη Νίσυρο στις 7 Σεπτεμβρίου του 1948 και σε ηλικία 6 μηνών μετανάστευσε με την οικογένειά του στην Αμερική(Νέα Υόρκη).

Μετά από την συνήθη διαδικασία των μεταναστευτικών αρχών εγκαταστάθηκε στον 135ο δρόμο στο δυτικό Χάρλεμ. Αποφοιτώντας από το λύκειο του Brooklyn, ξεκίνησε σπουδές ηλεκτρολόγου μηχανικού στο NYU, ενώ παράλληλα βοηθούσε τον θείο ενός φίλου
στο σούπερ μάρκετ που ήταν ιδιοκτήτης. Όσο φοιτούσε στο πανεπιστήμιο, αγόρασε το μισό σούπερ μάρκετ. Λίγο πριν τελειώσει το πανεπιστήμιο, εγκαταλείπει τις σπουδές και αφιερώνεται ολοκληρωτικά στις επιχειρήσεις με τα σούπερ μάρκετ όπου μέχρι σήμερα διατηρούν την επωνυμία Cristides.

Σε ηλικία 23 ετών ο Γιάννης Κατσιματίδης, ανοίγει το πρώτο κατάστημα στη γωνία Broadway και 99 δρόμους. Λίγο αργότερα έρχεται η αγορά ενός δεύτερου με το όνομα Red Apple. Έτσι μετά το 1981, ξεκινά σιγά σιγά να στήνεται η αυτοκρατορία της Red Apple Group με πολλές παράλληλες εταιρίες και διαφορετικές επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Ενεργός και στα πολιτικά πράγματα, ο Γιάννης Κατσιματίδης έχει υποστηρίξει ρεπουμπλικάνους και δημοκρατικούς στις προεκλογικές εκστρατείες τους, ενώ ο ίδιος ήταν υποψήφιος για το χρίσμα των ρεπουμπλικάνων για τη δημαρχία της πόλης της Νέας Υόρκης το 2013 ωστόσο δεν τα κατάφερε να εκλεγεί.

Σε συνέντευξη του στα Επίκαιρα και τον Αλέξανδρο Στεφανόπουλο, μιλά για τις επικείμενες αμερικανικές εκλογές, για τον Αλέξης Τσίπρα και την παρουσία του στην Αμερική αλλά και για το ελληνικό ζήτημα καλώντας την Ε.Ε να εγγυηθεί για την οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα.

Σχετικά με τις Αμερικανικές εκλογές δεν κρύβει τη στήριξη του στη Χίλαρι Κλίντον :

«Η Χίλαρι Κλίντον είναι ο ξεκάθαρος ηγέτης στο δημοκρατικό κόμμα και αν επρόκειτο να στοιχηματίσω ένα εκατομμύριο δολάρια για το ποιος θα είναι ο υποψήφιος από το δημοκρατικό κόμμα, θα στοιχημάτιζα υπέρ της Χίλαρι. Στους ρεπουμπλικάνους η κατάσταση είναι ακόμη ανοιχτή. Υπάρχουν τρεις υποψήφιοι –από τους δέκα και πλέον- ο Τράμπ, ο Κάρσον και ο Φιορίνα, με τους οποίους οι Αμερικανοί είναι ενθουσιασμένοι, διότι έχουν φτάσει σε ένα σημείο που δεν εμπιστεύονται την Ουάσινγκτον πια. »

Αναφερόμενος στο ρόλο της ελληνικής ομογένειας μεταξύ άλλων αναφέρει :

«Πιστεύω ότι σήμερα πια υπάρχουν ισχυρότερες φωνές. Μας ακούνε. Η ηγεσία της «Ελληνικής Πρωτοβουλίας» που αναφέραμε και πριν προσπαθεί αλλά πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά. Υπάρχουν δική μας άνθρωποι που έχουν μεγάλη επιρροή στον Λευκό Οίκο στην Γερουσία στο State Deparment και αλλού και μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα. Και το κάνουν ειτε το ζητά η Ελλάδα επίσημα είτε όχι. Ναι χρειαζόμαστε μια καλύτερη οργάνωση εσωτερική μεταξύ μας. Υπάρχουν πολλές οργανώσεις. Πολλές φωνές. Αυτό δεν ξέρω αν βοηθά πολύ. Στο τέλος όμως όταν έχουμε μεγάλα θέματα και πρέπει να υποστηριχτεί η Ελλάδα η Κύπρος ή το Οικουμενικό Πατριαρχείο γίνεται καλή δουλειά. Το έχουμε αποδείξει στο παρελθόν και το αποδεικνύουμε σε κάθε ευκαιρία. Αρκεί και η Ελλάδα να καταλάβει πως πρέπει να απευθύνεται και σε ποιους πρέπει να μιλά όταν οι εκπρόσωποι της έρχονται στην Νέα Υόρκη ή την Ουάσιγκτον.»

Σχολιάζοντας την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην Αμερική, επισημαίνει:

«Μιλάει καλά πολύ όμορφα στην Ελλάδα αλλά εδώ στην Αμερική ήρθε για να πει άλλα. Έπρεπε να πει άλλα. Να δώσει απαντήσεις για το θέμα των επενδύσεων. Να είναι συγκεκριμένος. Σταθερός. Έχει επικοινωνιακό χάρισμα στην Ελλάδα όχι στις ΗΠΑ εδώ ήρθε ως ο Έλληνας πρωθυπουργός. Δεν ξέρουμε τι θέλει ακριβώς να πει; ...Ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας αλλά και ο Αμερικανός που μπορεί και να ήθελε να επενδύσει στην Ελλάδα. Η χώρα έχει όλες τις προϋποθέσεις για καλές και δυνατές επενδύσεις. Δεν βοηθά όμως το ελληνικό κράτος. Η γραφειοκρατία. Τα πολλά χαρτιά. Η φορολογία που αλλάζει διαρκώς. Και προ πάντων η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα... Προσωπικά, βρίσκομαι σε κάποιες συζητήσεις για μια επένδυση σε real estate. Τώρα όμως δεν θέλω να πω περισσότερα».

Τέλος αναφερόμενος στο ελληνικό ζήτημα εμφανίζεται προβληματισμένος:

«Θεωρώ ότι το πρόβλημα δεν έχει τελειώσει, και παρά τα χρήματα που δανείστηκε η Ελλάδα για να λύσει το προσωρινό πρόβλημα, θα υπάρξουν ξανά νέα (προβλήματα). Ίσως χρειαστεί πάλι νέα δάνεια. Δεν ξέρω μοιάζει αυτό όλο να μην έχει τέλος. Νομίζω ότι αυτό είναι το επόμενο βήμα(σ.σ. πάλι νέο δάνειο). Πιστεύω βαθιά στην ενωμένη ευρωπαϊκή κοινότητα, αλλά όπως είπα και προηγουμένως, θεωρώ ότι η Γερμανία και οι υπόλοιποι ηγέτες πρέπει να δεσμευτούν στους μελλοντικούς επενδυτές, ότι αν κάνουν επενδύσεις και συμβεί κάτι, δεν θα έχουν πρόβλημα. Να εγγυηθεί η Ε.Ε. ότι τα πράγματα στην Ελλάδα θα πάνε ομαλά και ότι δεν θα υπάρξει άλλη αναταραχή».

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα