Γιατί δεν πρέπει ποτέ μα ποτέ να αγοράζουμε φθηνό μέλι

.

Πολλοί αγοραστές μελιού βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση μετά τα ευρήματα μιας έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κατά τη διάρκεια αυτής της έρευνας δέκα δείγματα μελιού από το Ηνωμένο Βασίλειο απέτυχαν όλα τα τεστ και βρέθηκε ότι είχαν αραιωθεί με σιρόπι ζάχαρης.

Η οδηγία της ΕΕ για το μέλι αναφέρει ότι «δεν πρέπει να έχει προστεθεί στο μέλι  κανένα συστατικό τροφής, συμπεριλαμβανομένων των προσθέτων, ούτε θα πρέπει να γίνονται άλλες προσθήκες εκτός από μέλι».

Ωστόσο, σε ολόκληρη την ΕΕ, το 46% των προϊόντων μελιού που

δοκιμάστηκαν είχαν προσθήκη ζάχαρης σε αυτά.

Μιλώντας στον Guardian, η Λιν Ινγκραμ κύρια μελισσοκόμος στο Wesley Cottage Bees, κοντά στο Μπράιτγουότερ στο Σάμερσετ, η οποία είναι μεταξύ μιας ομάδας μελισσοκόμων που ζητούν καλύτερη ενημέρωση για τους αγοραστές, είπε:

«Αν δείτε μέλι που είναι τόσο φτηνό όσο, ας πούμε, να κοστίζει 85 λεπτά (75 πένες) η μικρή ατομική συσκευασία (να ξέρετε ότι) είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό (σ.σ. ότι είναι ένα προϊόν χωρίς προσθήκες).  

Στα ελληνικά σούπερ μάρκετ φθηνό μέλι θεωρείται αυτό που πωλείται κοντά στα 3 ευρώ τα 500 γραμμάρια.

«Αυτή η σοκαριστική αναφορά αποτελεί ένα ”στιγμιότυπο”, αλλά δείχνει ότι σχεδόν τα μισά μέλια ήταν νοθευμένα κι (αυτό) είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα. Δεν υπάρχει καμία αναγκαστική εκτέλεση αυτή τη στιγμή και οι άνθρωποι μπορούν να ξεφύγουν από αυτό πολύ εύκολα».

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου διερευνά επί του παρόντος το πόρισμα της Επιτροπής της ΕΕ, αλλά μέχρι τότε, έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια των τροφίμων... Η έρευνα συνεχίζεται. 

Πώς μπορούμε να ξέρουμε αν αγοράζουμε αληθινό μέλι;

Είναι κατανοητό ότι μετά από αυτές τις ειδήσεις, ορισμένοι αγοραστές μπορεί να αισθάνονται αβέβαιοι για το ποια μέλια είναι ασφαλή να αγοράσουν - ειδικά άτομα που το χρησιμοποιούσαν ως εναλλακτική λύση επεξεργασμένης ζάχαρης.

Εκστρατείες στη Βρετανική Ένωση Μελισσοκόμων πραγματοποιούνται προκειμένου το κοινό να καταλάβει ακριβώς από πού προέρχεται το μέλι τους αντί για το τρέχον σύστημα όπου, εάν το μέλι προέρχεται από πολλές χώρες, η ετικέτα αναφέρει απλώς «μείγμα μελιών ΕΕ/εκτός ΕΕ»...

Μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες, ωστόσο, η αγορά μελιού από έναν τοπικό μελισσοκόμο θα εγγυηθεί ότι παίρνουμε «αγνό» μέλι, αλλά θα έχει υψηλότερη τιμή από ό,τι ίσως έχουμε συνηθίσει από αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Η θαυματουργή μέλισσαTo πρώτο εμβόλιο για μέλισσεςΈρευνα: Οι μέλισσες ζουν 50% λιγότερο σήμερα από ό,τι 50 χρόνια πριν
Keywords
Τυχαία Θέματα