Γιατί έχει σημασία να φροντίζουμε την στοματική μας υγιεινή εν μέσω κορονοϊού

Η καλή στοματική υγιεινή όχι μόνο μειώνει τα βακτήρια στο στόμα στο ελάχιστο, αλλά μπορεί, να συνεισφέρει στην υγεία του οργανισμού μας, στο σύνολό του. Παράλληλα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την μόλυνση σε άλλα μέρη του σώματος, ειδικά σε άτομα με μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Αυτές είναι οι συμβουλές των γιατρών για μία ολοκληρωμένη υγιεινή του στόματος και των δοντιών, ούτως ώστε να αποφύγουμε εσπευσμένη επίσκεψη στον οδοντίατρο, εν μέσω πανδημίας.

Βούρτισμα δοντιών, οδοντικό νήμα, στοματικό διάλυμα, επαναλαμβάνουμε

Τα προληπτικά μέτρα όπως το βούρτσισμα και το οδοντικό νήμα

είναι απαραίτητα, καθώς μπορεί να καθυστερήσει το επόμενο ραντεβού μας στον οδοντίατρο.

«Το βασικότερο και πιο σημαντικό για την βελτίωση της στοματικής υγιεινής είναι να είμαστε βέβαιοι ότι όχι μόνο βουρτσίζουμε τα δόντια μας αλλά χρησιμοποιούμε στοματικό διάλυμα και οδοντικό νήμα δύο φορές την ημέρα», δήλωσε ο Στήβεν Νταβίντοβιτς, που ασκεί την κοσμητική οδοντιατρική στη Νέα Υόρκη.

Επίσης η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού μας κατά την διάρκεια της ημέρας συμβάλλει σημαντικά στην απομάκρυνση της πλάκας και των βακτηρίων.

Όσο για το ερώτημα που τίθεται κατά καιρούς σχετικά με το ποια οδοντόβουρτσα είναι καλύτερα να χρησιμοποιούμε ή τι είδους οδοντόπαστα να αγοράζουμε, οι οδοντίατροι Μπρους Λέιν από την Φλόριντα και Σαμ Σάλε από το Λονδίνο υποστηρίζουν πως, «μία ηλεκτρική οδοντόβουρτσα αφαιρεί καλύτερα την πλάκα συμβάλλοντας έτσι σε γερά ούλα, ενώ η οδοντόπαστα πρέπει απαραιτήτως να έχει φθόριο».

Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οξυζενέ αραιωμένο καλά σε νερό (2 μέρη νερό προς ένα οξυζενέ) για στοματικό διάλυμα.

Καθαρίζουμε και αντικαθιστούμε συχνά την οδοντόβουρτσα μας

Οι τρίχες της οδοντόβουρτσας μας μπορούν να αποτελέσουν έδαφος αναπαραγωγής βακτηρίων.

«Οι μύκητες, μπορούν να ζήσουν σε μία οδοντόβουρτσα. Καλό είναι να ξεπλένουμε την οδοντόβουρτσα μας με οξυζενέ», μας λέει ο Σαμ Σάλε.

Όσο για μία ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, σε αυτή την περίπτωση την αποθηκεύουμε στην συσκευασία της και την κρατάμε μακριά από τον χώρο του μπάνιου - τουαλέτας.

Οπως λέει ο Μπρους Λέιν στην HuffPost, «η σωστή οδοντόβουρτσα έχει εύκαμπτες τρίχες και στρογγυλή κεφαλή. Η οδοντόβουρτσα πρέπει να αντικαθίσταται όταν οι τρίχες λυγίσουν ή ξεφτίσουν. Σε κάθε περίπτωση χρησιμοποιούμε καινούργια οδοντόβουρτσα κάθε τρεις μήνες».

Δεν μοιραζόμαστε ποτέ προϊόντα στοματικής υγιεινής

Εάν μοιραζόμασταν τα προϊόντα στοματικής υγιεινής με οποιονδήποτε στην οικογένειά μας, έως τώρα, τότε αυτό δεν πρέπει να επαναληφθεί.

Για να ελαχιστοποιήσετε τη μεταφορά μικροβίων, διατηρούμε το δικό μας οδοντικό νήμα και την δική μας οδοντόπαστα. Επειδή βρισκόμαστε στη μέση ενός ιού, για να αποφευχθεί η εξάπλωση του, οτιδήποτε χειριζόμαστε με τα χέρια μας, πριν το βάλουμε στο στόμα μας, δεν πρέπει να το μοιραζόμαστε με κανένα.

Φυσικά η κοινή χρήση οδοντόβουρτσας απαγορεύεται χωρίς δεύτερη σκέψη είτε υπάρχει ο κορονοϊός είτε όχι. Η περιοδοντική νόσος, μια κοινή σηπτική κατάσταση που προκαλείται από κακή υγιεινή και η καντιντίαση, μια λοίμωξη που προκαλείται από ένα είδος μύκητα που ανήκει στο γένος Candida, με πιο κοινά συμπτώματα τον πόνο και το κάψιμο του στόματος ή της γλώσσας, την δυσφαγία, την εμφάνιση λευκών στιγμάτων, μπορεί να εξαπλωθεί εύκολα μέσω της οδοντόβουρτσας.

Προστατεύουμε τα σιδεράκια - μασελάκια από τα βακτηρίδια

Τα σιδεράκια και τα μασελάκια ύπνου είναι γνωστοί συλλέκτες βακτηριδίων και ιών. Τα καθαρίζουμε με κρύο ή χλιαρό νερό ή καλύτερα με αντιβακτηριακό σαπούνι και τα αποθηκεύουμε πάντα στην ειδική θήκη.

Εναλλακτικά ο Στήβεν Νταβίντοβιτς μας προτείνει «Τα βουτάμε σε νερό και μία κουταλιά ξύδι, και τα αφήνουμε για δεκαπέντε λεπτά. Δεν ξεπερνάμε το χρονικό αυτό όριο καθώς μπορεί να τους προκαλέσει ζημιά».

Περιορίζουμε τα γλυκά και δεν τρώμε τροφές με σκληρή υφή

Καθώς οι επισκέψεις στον οδοντίατρο μπορεί να καθυστερήσουν αποφεύγουμε την πολλή ζάχαρη στην δίαιτα μας, όχι παραπάνω από μία φορά την ημέρα και ακολουθεί άμεσο βούρτσισμα μέσα στην επόμενη ώρα.

Επίσης δεν τρώμε τροφές που είναι δύσκολο να μασήσουμε λόγω της σκληρής τους υφής καθώς μπορεί να σπάσουμε κάποιο δόντι, κάτι που σημαίνει εσπευσμένη επίσκεψη στο οδοντίατρο. όπως μας λέει και ο Σαμ Σάλε.

«Καλό είναι να μην χρησιμοποιούμε τα δόντια μας ως εργαλεία αυτή την εποχή».

Δεν δαγκώνουμε τα χείλη μας που έχουν σκάσει-ξεραθεί

Η συνήθεια να δαγκώνουμε τα χείλη μας, «μπορεί να ερεθίσει και να προκαλέσει μόλυνση στο στόμα», μας υπενθυμίζει ο Στήβεν Νταβίντοβιτς. Φροντίζουμε λοιπόν για την ενυδάτωση τους με ειδικό ενυδατικό χειλιών, έτσι ώστε να έχουν πάντα την απαραίτητη υγρασία που χρειάζονται.

Μην ξεχνάμε πως δεν τα γλείφουμε, καθώς αυτό επιδεινώνει την κατάσταση.

Χρησιμοποιούμε λάδι καρύδας

Κάνουμε πλύσεις με λάδι καρύδας για δέκα με δεκαπέντε λεπτά για να σκοτώσουμε τους όποιους ιούς έχουμε στο στόμα μας. Αυτό βοηθάει επίσης, να καταπραΰνει τα ευαίσθητα ούλα, καθώς το λάδι καρύδας έχει αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες, σύμφωνα με μια μελέτη του 2010.

Δοκιμάζουμε το ξύσιμο γλώσσας

Μια μελέτη του 2004 έδειξε ότι το ξύσιμο της γλώσσας είναι πιο αποτελεσματικό από το βούρτσισμα της για ένα καθαρό στόμα.

«Τα βακτήρια και τα νεκρά κύτταρα μπορούν να συσσωρευτούν στην γλώσσα μας με την πάροδο του χρόνου, που μπορεί με την σειρά τους να οδηγήσουν σε κακή αναπνοή και να έχουν αρνητικό αντίκτυπο, στη συνολική μας στοματική υγεία», μας λέει ο Μπρούς Λέιν.

«Η χρήση ξύστρας γλώσσας μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη βακτηριδίων και νεκρών κυττάρων, βελτιώνοντας έτσι, την στοματική μας υγιεινή».

Πηγή: HuffPost US

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Οκτώ βήματα για μια πρωινή ρουτίνα που θα κάνει την ημέρα μας ευχάριστη και παραγωγική Ετσι θα φτιάξουμε αυτοσχέδια μάσκα προσώπου σε 40 δευτερόλεπτα Περισσότερα φρούτα και λαχανικά, λιγότερο κρέας: Ο κορονοϊός άλλαξε τις διατροφικές μας συνήθειες
Keywords
Τυχαία Θέματα