Γιατί καλύτερα να αφήσουμε τις προσπάθειες να έρθουμε σε επαφή με εξωγήινους, σύμφωνα με τον Στίβεν Χόκινγκ

Η Επιστημονική Φαντασία είναι γεμάτη από σενάρια εξωγήινων εισβολών, όπου κατά κανόνα οι εξωγήινοι επιτίθενται και οι γήινοι αμύνονται- αν και υπάρχουν και οι λαμπρές εξαιρέσεις στον κανόνα αυτόν. Γενικά μιλώντας, μια από τις θεωρούμενες πιο «σοβαρές» («πολιτικά ορθές», αν προτιμάτε) προσεγγίσεις τη σήμερον ημέρα έχει να κάνει με εξωγήινους που μπορεί να έρχονται εν ειρήνη μεν, αλλά επέρχεται σύγκρουση με τους ανθρώπους λόγω των «παθογενειών» του ανθρώπινου ψυχισμού (εχθρότητα προς τον «άλλο», καχυποψία και φόβος
προς το άγνωστο κλπ). Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και σήμερα αγνά δείγματα παραδοσιακής γήινης- εξωγήινης «κόντρας» (όπως, για παράδειγμα, κινηματογραφικά μιλώντας, το πρόσφατο sequel του «Independence Day», τα «Oblivion» και «Edge of Tomorrow», το «Παιχνίδι του Έντερ» κ.α.).

Δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι θεωρούν πως οι προσπάθειες να βρούμε και να έρθουμε σε επαφή με εξωγήινους πολιτισμούς δεν είναι πολύ καλή ιδέα, καθώς θα μπορούσαν να είναι εχθρικοί- και, αν είναι και πιο εξελιγμένοι, ώστε να καταφέρουν να έρθουν σε επαφή μαζί μας, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι μπορεί να...δημιουργηθεί πρόβλημα. Ένας εξ αυτών είναι, όπως έχει επανειλημμένα γνωστοποιήσει, ο διάσημος αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ, αν και για πιο «επιστημονικούς» λόγους από ό,τι πχ οι σεναριογράφοι του «Independence Day».

Συγκεκριμένα, ο Χόκινγκ υποστηρίζει- όπως επισημαίνει εκ νέου σε μία online ταινία, το «Stephen Hawking's Favorite Places»- ότι η πρώτη επαφή μας με έναν προηγμένο ξένο πολιτισμό θα μπορούσε να έχει τις επιπτώσεις που είχε στους ιθαγενείς της Αμερικής η άφιξη των Ευρωπαίων εξερευνητών και αποίκων.

Στο πλαίσιο της ταινίας, ο αστροφυσικός «ταξιδεύει» τους θεατές με το δικό του, φτιαγμένου μέσω CGI, διαστημόπλοιο, το SS Hawking, σε πέντε σημαντικούς προορισμούς στο σύμπαν. Φτάνοντας στον Gliese 832c, σε απόσταση 16 ετών φωτός, ο Χόκινγκ λέει τα εξής: «Όσο μεγαλώνω, πείθομαι όλο και περισσότερο ότι δεν είμαστε μόνοι. Μετά από μια ζωή διερωτώμενος αυτό, βοηθώ μια νέα παγκόσμια προσπάθεια για να μάθουμε. Το πρόγραμμα Breakthrough Listen θα ψάξει στα κοντινότερα ένα εκατ. άστρα για ίχνη ζωής, αλλά ξέρω σε ποιο μέρος θα πρέπει να αρχίσουμε να ψάχνουμε. Μία ημέρα μπορεί να λάβουμε κάποιο σήμα από τον Gliese 832c, αλλά θα έπρεπε να το σκεφτούμε πριν απαντήσουμε. Η συνάντηση με έναν προηγμένο πολιτισμό θα μπορούσε να είναι σαν τη συνάντηση των ιθαγενών Αμερικανών με τον Κολόμβο. Δεν είχε και πολύ καλή κατάληξη».

Όπως προαναφέρθηκε, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Χόκινγκ παρουσιάζει τέτοιους προβληματισμούς: Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, στο πλαίσιο της εκκίνησης του προγράμματος Breakthrough Listen, είχε τονίζει πως πολιτισμοί που θα μπορούσαν να λάβουν τα μηνύματά μας ίσως να είναι δισεκατομμύρια χρόνια μπροστά από εμάς. «Αν ισχύει αυτό, θα είναι πολύ πιο ισχυροί και μπορεί να μη μας θεωρήσουν πιο σημαντικούς από ό,τι θεωρούμε εμείς τα βακτήρια» είχε πει.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του LiveScience, αρκετοί άλλοι επιστήμονες θεωρούν ότι οι συστάσεις του Χόκινγκ περί ανάγκης για προσοχή είναι κενές, καθώς ένας πολιτισμός αρκετά εξελιγμένος για να μπορεί να φτάσει στη Γη θα έχει μάθει ήδη για την ύπαρξη της ανθρωπότητας, από τα ραδιοκύματα και τα τηλεοπτικά σήματα που εκπέμπονται στο Διάστημα από το πρώτο μισό του 20ού αιώνα ακόμα.

Η 25 λεπτών ταινία, που προβάλλεται στην πλατφόρμα Curiosity Steam, αρχίζει από το Big Bang και ασχολείται επίσης με μια μαύρη τρύπα (Sagitarrius A), τον Κρόνο κ.α.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα