Γιατί ο Λίβανος δεν μπορεί να αντέξει έναν πόλεμο με το Ισραήλ

Ο κίνδυνος επέκτασης του πολέμου στη Μέση Ανατολή και σε γειτονικές χώρες, εξακολουθεί να αποτελεί την μεγαλύτερη ανησυχία της παγκόσμιας κοινότητας.

Με την εμπλοκή της Λιβανέζικης Χεζμπολάχ, η οποία μετρά ήδη 47 μαχητές της νεκρούς στα σύνορα με το Ισραήλ, το ερώτημα είναι πόσο μπορεί να αντέξει η ερειπωμένη οικονομία του Λιβάνου, ενός κράτους που καταρρέει, έναν ακόμη πόλεμο με το Ισραήλ.

Σύμφωνα με το Reuters, το κόστος οποιουδήποτε πολέμου θα έβαζε την ταφόπλακα στο Λίβανο που διανύει

μια από τις σκληρότερες περιόδους της ιστορίας του μετά τον εμφύλιο του 1975 - 1990.

«Οι επικεφαλής της Χεζμπολάχ, που στηρίζεται οικονομικά και εξοπλιστικά από το Ιράν, σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα τους απέναντι στο Ισραήλ με βάση την κατάσταση που επικρατεί στο Λίβανο» λένε πηγές της οργάνωσης στο Reuters.

Καθώς ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Χαμάς κλιμακώνεται με εκατέρωθεν απειλές για εξαφάνιση του εχθρού, ο κίνδυνος εμπλοκής της Χεζμπολάχ είναι υψηλότερος από οποιαδήποτε άλλη στιγμή, από την τελευταία μεγάλη σύγκρουσή τους το 2006.

Λιβανέζικη σημαία στην φυλακή Khiam στα νότια της χώρας στις 16 Αυγούστου 2006, δύο μέρες μετά το τέλος της σύγκρουσης με το Ισραήλ.

Αναλυτές εκτιμούν, ότι η σιιτική οργάνωση θα μπορούσε να εμπλακεί εάν η Χαμάς στριμωχθεί περισσότερο στη Λωρίδα της Γάζας, που βρίσκεται 200 χλμ μακριά από τον Λίβανο.

Λιβανέζοι ηγέτες ωστόσο εκφράζουν φόβους, ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να προκαλέσει  ακόμη και προβοκάτσια για να υποκινήσει μια μεγάλη σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ, η οποία θα οδηγήσει στην «καταστροφή» του Λιβάνου, όπως έχει ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ.

«Ούτε η Χεζμπολάχ, ούτε ο Λίβανος ενδιαφέρεται για πόλεμο γιατί δεν θέλει να δει πάλι καραβάνια ανθρώπων να φεύγουν από τη χώρα» δήλωσε πηγή κοντά στην οργάνωση.

Αδεια ταμεία

Με τα ταμεία του κράτους εντελώς άδεια, πολλοί αναρωτιούνται ποιος θα πλήρωνε για την ανοικοδόμηση της χώρας, καθώς τα αραβικά κράτη του Κόλπου, που ελέγχονται από σουνίτες, δεν θα έδειχναν μεγάλη πρόθεση να ανοικοδομήσουν μια χώρα που «έχτισαν» ήδη μια φορά μετά τις συγκρούσεις του 2006. Επιπλέον, δεν είναι πρόθυμες να στηρίξουν την παραμονή της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

 Η σύγκρουση του 2006, που ξεκίνησε όταν η Χεζμπολάχ απήγαγε δύο Ισραηλινούς στρατιώτες και σκότωσε άλλους 150 σε μια διασυνοριακή επιδρομή, κατέληξε σε έναν αιματηρό πόλεμο με τον Λίβανο να πληρώνει βαρύ τίμημα, με 1.200 αμάχους νεκρούς και μια χώρα κατεστραμμένη.

Ο πρώην ηγέτης της Χεζμπολάχ, Σαγιέντ Χασάν Νασράλα είχε δηλώσει τότε ότι «δεν είχε προβλέψει πως η επιχείρηση αυτή θα οδηγούσε σε μια τέτοια σύγκρουση. Διαφορετικά δεν θα την είχα πραγματοποιήσει».

Ωστόσο το Reuters υποστηρίζει, ότι η Χεζμπολάχ δείχνει αυτό το διάστημα μια ετοιμότητα για πόλεμο καθώς θεωρεί ότι μπορεί να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος μιας συμμαχίας που υποστηρίζεται από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Κανείς στον Λίβανο δεν θέλει επανάληψη του 2006

Οι πολιτικοί του Λιβάνου προέτρεψαν τη Χεζμπολάχ να μην εμπλακεί στην σύγκρουση, αν και είναι γνωστό ότι οι απόψεις τους δεν επηρεάζουν καθόλου τις αποφάσεις της.

«Η μοίρα του Λιβάνου διακυβεύεται», είπε ο ηγέτης των Δρούζων Ουαλίντ Τζούμπλατ, λέγοντας ότι αυτή είναι η πιο επικίνδυνη φάση της πολιτικής του καριέρας.

«Ο Λίβανος δεν μπορεί να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο. Αλλά πρέπει από την πλευρά μας να πείσουμε τους αδελφούς της Χεζμπολάχ να μην εμπλακούν περαιτέρω», ανέφερε στα μέσα ενημέρωσης.

Ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ αν και δήλωσε πως «το Ισραήλ δεν αναζητά μια σύγκρουση στα βόρεια σύνορά του» προειδοποίησε ότι «εάν η Χεζμπολάχ μας παρασύρει σε πόλεμο, θα πρέπει να είναι σαφές ότι ο Λίβανος θα πληρώσει το τίμημα».

Ένας από τους στενότερους συμμάχους της Χεζμπολάχ, ο χριστιανός πολιτικός Σουλεϊμάν Φραγκιέ, δήλωσε μέσα στην εβδομάδα ότι η οργάνωση δεν σκοπεύει να εμπλακεί στον πόλεμο. «Εάν ήθελε, οι μαχητές της θα είχαν εισβάλει ήδη στο Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου όπως έκανε η Χαμάς από τη Γάζα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πόλεμος θα κατέστρεφε οριστικά τον Λίβανο

Τα τελευταία πολλά χρόνια ο Λίβανος, βιώνει έντονη πολιτική αστάθεια, ενώ μετά την ανεξαρτησία του βρέθηκε στη δίνη πολέμων όπως οι ισραηλινές εισβολές το 1978 και το 1982.

Δεκαετίες διαφθοράς και κακοδιαχείρισης από κυβερνώντες πολιτικούς οδήγησαν το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας στην κατάρρευση του 2019, εξαλείφοντας τις αποταμιεύσεις των πολιτών, καταστρέφοντας το νόμισμα και τροφοδοτώντας μια ανείπωτη φτώχεια.

Το 2020, η Βηρυτό δέχθηκε τεραστιο πλήγμα όταν το λιμάνι και η περιοχή γύρω από αυτό καταστράφηκε από μια τεράστια έκρηξη χημικών, με τη χώρα να βυθίζεται σε πολιτικό χάος και έντονη βία.

Η 5η Αυγούστου 2020 είναι μια από τις μαύρες ημέρες του Λιβάνου, όταν το λιμάνι της Βηρυτού καταστράφηκε από μια ισχυρή έκρηξη που σκότωσε 200 ανθρώπους.

Σήμερα, το κράτος μετά βίας λειτουργεί καθώς παραμένει πολιτικά διχασμένο.

Ο Ναμπίλ Μπουμονσέφ, αρχισυντάκτης της εφημερίδας Annahar, υποστηρίζει ότι οποιαδήποτε εμπλοκή του Λιβάνου στον πόλεμο θα είναι πολύ πιο καταστροφική από αυτήν του 2006, καθώς ο Λίβανος δεν έχει κυβέρνηση ικανή να διαχειριστεί τις συνέπειες.

«Θα βρισκόμασταν αντιμέτωποι με ένα σενάριο πραγματικού τρόμου - την καταστροφή των υποδομών στον Λίβανο και την ματαίωση κάθε προοπτικής οικονομικής ανάκαμψης» υπογράμμισε ο Μπουμονσέφ.

Πηγή: Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα