Γιατί οι ειδικοί συστήνουν να πλένουμε τα καινούργια ρούχα προτού τα φορέσουμε

Δεν υπάρχει τίποτα σαν την εμφάνιση των ολοκαίνουργιων ρούχων που δεν χρειάζονται σιδέρωμα, αλλά μάλλον θα πρέπει να τα πλύνουμε πριν τα φορέσουμε. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το να φοράμε καινούργια ρούχα πριν τα πλύνουμε μπορεί να οδηγήσει σε δερματικά προβλήματα.

Επιβλαβείς χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται συχνά κατά τη διαδικασία παραγωγής

Μπορεί να πιστεύουμε ότι τα καινούργια ρούχα είναι ασφαλή (να τα φορέσουμε) αν φαίνονται καθαρά, αλλά στην πραγματικότητα θα μπορούσαν να είναι επιβλαβή για το δέρμα μας εάν

περιέχουν τοξίνες, οι οποίες μπορούν να καταλήξουν στο δέρμα μας.

Ο Λι Β. Τζόνσον, ιδρυτής της εταιρείας ανδρικών ενδυμάτων Old Bull Lee, εξηγεί ότι τα περισσότερα εργοστάσια κατασκευής ενδυμάτων βρίσκονται σε αστικές βιομηχανικές περιοχές με μεγάλη πυκνότητα ανθρώπων, φορτηγών και βιομηχανιών. Προσθέτει ότι αυτά τα εργοστάσια τείνουν να έχουν «αμφισβητήσιμη ποιότητα αέρα» και ψύχονται από ανοιχτά παράθυρα, τα οποία επιτρέπουν στους ρύπους να κυκλοφορούν και να προσκολλώνται στα υφάσματα.

«Πολλοί αερομεταφερόμενοι βιομηχανικοί ρύποι ”πετούν” τριγύρω και πιθανότατα εγκαθίστανται σε πράγματα κατά τη διάρκεια του χρόνου που  κατασκευάζονται. Μέχρι να φτάσουν τα ρούχα σε εμάς, μπορεί να φαίνονται εντάξει, αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα πάνω τους που μπορεί να μην τα βλέπουμε», πρόσθεσε.

Ακόμα κι αν ένα εργοστάσιο αερίζεται περισσότερο, οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία μπορεί να είναι επικίνδυνες. Σύμφωνα με τον Τζόνσον, θα πρέπει να ανησυχούμε για:

Μόλυβδο, ένα αρκετά κοινό συστατικό σε πολλές χρωστικές χρωστικές με έντονα χρώματαΦορμαλδεΰδη, μια γνωστή καρκινογόνος ουσία που χρησιμοποιείται συχνά σε ενδύματα χωρίς ρυτίδεςPFCs, ένα υδατοαπωθητικό με βάση φθοράνθρακεςAZO disperse dye, μια καρκινογόνο συνθετική βαφή που απορροφάται εύκολα από το δέρμα και συνδέεται με δερματίτιδα εξ επαφής.

Η πιστοποιημένος από το διοικητικό συμβούλιο δερματολόγος δρ. Αζαντέχ Σιράζι προειδοποιεί τους καταναλωτές επίσης να είναι προσεκτικοί με την κινολίνη, η οποία μπορεί να εμφανιστεί σε υψηλά επίπεδα, ειδικά στον πολυεστέρα, και όχι μόνο μπορεί να προκαλέσει αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής, αλλά δυνητικά συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Ας δούμε πώς αυτές οι τοξίνες επηρεάζουν το δέρμα μας

Η πιστοποιημένη από το διοικητικό συμβούλιο δερματολόγος δρ. Λορέτα Τσιράλντο εξετάζει ασθενείς με αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής - ένα κόκκινο, κνησμώδες εξάνθημα που προκαλείται από άμεση επαφή με μια συγκεκριμένη ουσία - στο ιατρείο της στο Μαϊάμι, όπου ο ζεστός καιρός και τα στενά ρούχα είναι κανόνας όλο το χρόνο. Λέει ότι η εφίδρωση και η τριβή από τα στενά ρούχα, όπως ο εξοπλισμός προπόνησης, μπορούν να συμβάλουν στην απελευθέρωση δυνητικά ερεθιστικών ή αλλεργικών βαφών και χημικών ουσιών στο δέρμα μας. «με νερό», είπε. «Όπως απελευθερώνονται στο πλυντήριο, δυστυχώς, απελευθερώνονται και με τον ιδρώτα του σώματός μας».

Αλλά δεν θα παρατηρήσουμε απαραίτητα τις βαφές να ”αιμορραγούν” στο δέρμα μας. Η Τσιράλντο σημειώνει ότι «δεν είναι ορατές, αλλά είναι αρκετό για να μας  προκαλέσει εξάνθημα. Μερικές φορές δεν το καταλαβαίνουμε, απλά μας πιάνει φαγούρα. Θα μπορούσε απλώς να είναι μια φαγούρα. Θα μπορούσε να είναι ερυθρότητα χωρίς εξάνθημα».

Η Σιράζι αναφέρει στην HuffPost ότι η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής μπορεί επίσης να εμφανιστεί ως υπερμελάγχρωση.  (Η ίδια) τείνει να παρατηρεί αυτό το σύμπτωμα στη μασχάλη, στη βουβωνική χώρα, στη ζώνη της μέσης ή κάτω από το στήθος. «Επειδή το δέρμα διπλώνει και μερικά από τα ρούχα μπορεί να παγιδευτούν σφιχτά ανάμεσα στις πτυχές του δέρματος...»

Εάν έχουμε μια αντίδραση σε αυτές τις χημικές ουσίες, μπορεί να μην δούμε τα σημάδια (αυτής της αντίδρασης) αμέσως. Η Σιράζι λέει ότι τα συμπτώματα είναι «συνήθως μια καθυστερημένη αντίδραση, οπότε δεν τα παρατηρούμε την πρώτη μέρα που θα φορέσουμε τα νέα ρούχα. Εμφανίζονται γενικά ημέρες μετά την έκθεση και μπορεί στην πραγματικότητα να διαρκέσουν για εβδομάδες».

Και οι δύο δερματολόγοι σημειώνουν ότι τα άτομα που ήδη αντιμετωπίζουν ευαίσθητο δέρμα και έκζεμα είναι πιο πιθανό να δουν αυτά τα συμπτώματα, αλλά ακόμα κι αν δεν παρουσιαστούν, μπορεί να αναπτύξουμε ευαισθησία σε αυτές τις χημικές ουσίες. Μερικές φορές αυτό συμβαίνει με την πάροδο του χρόνου.

«Μπορεί να μην είμαστε αλλεργικοί την πρώτη φορά που θα το φορέσουμε ή τη δέκατη φορά, αλλά με τον καιρό θα ευαισθητοποιηθούμε», λέει η Σιράζι.   

Ο καλύτερος τρόπος για να πλύνουμε τα ολοκαίνουργια ρούχα 

Ευτυχώς, το καθάρισμα των νέων ρούχων μας δεν είναι μια επίπονη εργασία και μπορούμε να βασιστούμε στις συμβουλές που μας έχει δώσει η μητέρα μας.

Ο Τζόνσον μας προτείνει «να γυρίζουμε τα καινούργια ρούχα από μέσα προς τα έξω, να τα πλένουμε ελαφρά με κρύο νερό (για να διατηρήσουμε το χρώμα) και να  τα στεγνώσουμε (σε μικρή ταχύτητα) για να αφαιρέσουμε όλη την αόρατη αιθάλη και τις τοξίνες που μπορεί να υπάρχουν στην επιφάνεια μόνο από την έκθεσή τους στο περιβάλλον κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παραγωγής». 

Εάν τα ρούχα είναι ευαίσθητα ή ανησυχούμε μήπως τα καταστρέψουμε πριν προλάβουμε να τα φορέσουμε, μπορούμε πάντα να τα πλύνουμε στο χέρι, σύμφωνα με την Σιράζι: «Ένα πολύ απλό, γρήγορο πλύσιμο στο χέρι με λίγο απορρυπαντικό είναι το μόνο που πραγματικά χρειαζόμαστε για να αφαιρέσουμε μερικές από τις χημικές ουσίες και τις βαφές και τις (ανεπιθύμητες) ουσίες από τα ρούχα πριν τα φέρουμε σε επαφή με το δέρμα μας».

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...15 +1 απίθανα αντικείμενα που μπορούμε να πλύνουμε στο πλυντήριο πιάτωνΜοναδικό τρικ για να μην ξαναχάσουμε το ζευγάρι της κάλτσας μας στο πλυντήριοΔιακόσια σετ casual ενδυμάτων από το Κοινωνικό Πλυντήριο
Keywords
Τυχαία Θέματα