Γιατί οι νέοι παθαίνουν πανικό όταν τους στερείς το κινητό

Θα το έχετε παρατηρήσει: προσπαθήστε να στερήσετε από κάποιον -νέο κυρίως- το κινητό του και θα πάθει πανικό. Και δεν είναι κάτι απλό.

Σύμφωνα με έρευνα του King’s College του Λονδίνου το κινητό έχει γίνει κάτι σαν εθισμός. Μια τέτοια εθιστική συμπεριφορά σημαίνει ότι οι άνθρωποι παθαίνουν πανικό και πανικοβάλλονται, εάν τους στερηθεί η συνεχής πρόσβαση.

Οι νέοι δεν μπορούν επίσης να ελέγξουν τον χρόνο που αφιερώνουν στο τηλέφωνο.

Η μελέτη προειδοποιεί ότι αυτού του είδους οι εθισμοί, έχουν «σοβαρές

συνέπειες» για την ψυχική υγεία.

Στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο BMC Psychiatry, συμμετείχαν 42.000 νέοι και είχε θέμα την «προβληματική χρήση των smartphones».

Βρέθηκε ότι το 23% έδειχνε σημάδια εθισμού - όπως άγχος όταν δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το τηλέφωνο, δεν μπορούσαν να μετριάσουν τον χρόνο που περνούσαν πάνω από το κινητό, σε τέτοιο βαθμό, που ήταν επιζήμιο για άλλες δραστηριότητες.

Μια τέτοια εθιστική συμπεριφορά μπορεί να συνδεθεί και με άλλα προβλήματα, υποστηρίζει η μελέτη, όπως το άγχος, η κατάθλιψη, η έλλειψη ύπνου και η μειωμένη απόδοση στο σχολείο.

«Τα smartphones είναι εδώ για να μείνουν και πρέπει να κατανοήσουμε το πόσο διαδεδομένη είναι η προβληματική τους χρήσης», λέει ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, Νίκολα Καλκ, από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής - Ψυχολογίας του King’s College του Λονδίνου.

Ωστόσο, όπως τονίζει δεν είναι ακόμα σαφές αν είναι το ίδιο το smartphone εθιστικό ή οι εφαρμογές που χρησιμοποιούμε σε αυτό.

«Παρ ’όλα αυτά, πρέπει να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη για τη χρήση των smartphones σε παιδιά και νέους και οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν πόσο χρόνο σπαταλούν τα παιδιά τους στα τηλέφωνά τους».

Η Σαμάνθα Σον, που συμμετείχε στην έρευνα, προειδοποίησε ότι οι εθισμοί «μπορούν να έχουν σοβαρές συνέπειες για την ψυχική υγεία και την καθημερινή λειτουργία, συνεπώς υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση της προβληματικής χρήσης των smartphones».

Πηγή: BBC

πριν φυγετε... Γιατί είναι σημαντικός ο χρυσός κανόνας «3-6-9-12» για τα παιδιά, την τηλεόραση και την τεχνολογία Δέκα έξυπνοι τρόποι για να περιορίσουμε τον «εθισμό» μας στο κινητό Πώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής αλλάζει τον ανθρώπινο σκελετό
Keywords
Τυχαία Θέματα