Γιατί οι προκριματικές στην Νέα Υόρκη είναι καθοριστικές για το μέλλον της Αμερικής;

Την Τρίτη 19 Απριλίου οι κάτοικοι της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, της τρίτης μεγαλύτερης στη χώρα, θα καταφύγουν στις κάλπες στα πλαίσια της διεξαγωγής των προκριματικών εκλογών για το χρίσμα των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανικών αντίστοιχα.

Στον πυρετό των προετοιμασιών

Χθες, Πέμπτη, διεξήχθη τηλεμαχία των Δημοκρατικών στο Μπρούκλιν, τη συνοικία της Νέας Υόρκης με τον τέταρτο μεγαλύτερο πληθυσμό στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Κατά την διάρκεια του debate, παρατηρήθηκε μια αντιστροφή ρόλων στη στάση του Μπέρνι Σάντερς και της Χίλαρι Κλίντον, με τον
πρώτο να περνάει για πρώτη φορά στην αντεπίθεση. Υπενθυμίζουμε ότι ο Σάντερς νίκησε στις δύο τελευταίες προκριματικές που έλαβαν χώρα στο Ουαιόμινγκ και το Γουισκόνσιν αντίστοιχα.

Η κυριότερη αντιπαράθεση των δύο υποψηφίων είχε να κάνει με τις σχέσεις ΗΠΑ – Ισραήλ. Ο Σάντερς, ο μοναδικός Εβραίος υποψήφιος που κέρδισε εκλέκτορες σε προκριματικές εκλογές στην αμερικανική ιστορία, κατάφερε να στριμώξει την Κλίντον στη γωνία, αναφερόμενος στην πολιτική στάση που κρατά η χώρα απέναντι στην ισραηλινή κυβέρνηση. Υπενθυμίζουμε ότι το Ισραήλ δεν επιθυμεί την ίδρυση ενός Παλαιστινιακού Κράτους, γεγονός που υποστηρίζει ο Μπάρακ Ομπάμα.

Η Κλίντον αν και τονίζει ότι θα αφοσιωθεί στη συνέχιση της κληρονομιά του Ομπάμα σε θέματα εσωτερικής πολιτικής, διαφωνεί με τη στάση του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Από την άλλη, ο Σάντερς έχει τονίσει ότι «θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους Παλαιστίνιους με σεβασμό». Οι αναλυτές «είδαν» νίκη του Γερουσιαστή του Βερμόντ στη χθεσινή τηλεμαχία.

Την ίδια στιγμή, το θερμόμετρο ανεβαίνει και στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών. Τη στιγμή που Κλίντον και Σάντερς ανταγωνίζονταν για το χειροκρότημα των ψηφοφόρων, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Τεντ Κρουζ μάχονταν για το ποιος θα συγκεντρώσει περισσότερες δωρεές σε μια περισσότερο εξεζητημένη συνοικία της Νέας Υόρκης, το Μανχάταν.

Και οι δύο υποψήφιοι εξήραν την ιστορία του «Μεγάλου Μήλου», αλλά και «την γενναιότητα και την “ψυχή” που έδειξε» μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζουμε ότι το θέμα της τρομοκρατίας αποτελεί ένα από τα πιο συνηθισμένα θέματα συζήτησης στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα, ιδιαίτερα μετά τις επιθέσεις στο Σαν Μπερναντίνο, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες.

Πόσο σημαντικές είναι οι προκριματικές στην Νέα Υόρκη;

Οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για μια σημαντική «στάση» στον δρόμο για την ανάδειξη των δύο υποψηφίων που θα δώσουν μάχη για την αμερικανική προεδρία.

Το διάστημα των τελευταίων πέντε εκλογικών αναμετρήσεων, η Νέα Υόρκη ανέδειξε τον τελικό νικητή στις τέσσερις περιπτώσεις. Το «Μεγάλο Μήλο» έκανε «λάθος» το 2008: Η Κλίντον μπορεί να είχε νικήσει τους Νεουορκέζους, όμως ο Ομπάμα νίκησε τελικά τους Αμερικανούς. Παρόλα αυτά, η Πολιτεία κρατά συνήθως τον παλμό των εκλογών.

Παρόλα αυτά, δεν είναι αυτός ο μοναδικός λόγος που η Νέα Υόρκη θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Μετά την «Σούπερ Τρίτη» κατά την διάρκεια της οποίας η Κλίντον και ο Τραμπ νίκησαν επτά από τις 11 Πολιτείες, Σάντερς και Κρουζ υποσχέθηκαν να παραμείνουν στο παιχνίδι. Και το κατάφεραν. Πλέον οι δύο λιγότερο επικρατέστεροι υποψήφιοι βρίσκονται ολοένα και πιο κοντά στα δύο μεγάλα φαβορί, συγκεντρώνοντας μεγάλο αριθμό εκλεκτόρων. Καθώς η Νέα Υόρκη αποτελεί μια Πολιτεία με 291 Δημοκρατικούς εκλέκτορες, η Κλίντον και Τραμπ θα πρέπει να νικήσουν το παιχνίδι εάν θέλουν να συνεχίσουν να προηγούνται.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις;

Οι δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τα δεδομένα της αμερικανικής έκδοσης της Huffington Post, δείχνουν τον Ντόναλντ Τραμπ να προηγείται με 52,3% στους Ρεπουμπλικανούς και τον Τεντ Κρουζ να συγκεντρώνει το 18,6%. Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, προηγείται η Χίλαρι Κλίντον με 53% και ακολουθεί ο Σάντερς με 41%.

Τι είναι οι εκλέκτορες;

Όπως προαναφέραμε, η Νέα Υόρκη αναδεικνύει 291 εκλέκτορες για τους Δημοκρατικούς. Ο αριθμός για τους Ρεπουμπλικανούς αγγίζει τους 97. Πώς λειτουργεί όμως το Σώμα των Εκλεκτόρων;

Κάθε πολιτεία έχει έναν προκαθορισμένο αριθμό εκλεκτόρων, ίσο με το σύνολο των γερουσιαστών της (οι οποίοι είναι πάντοτε δύο για κάθε πολιτεία) και των αντιπροσώπων της στη Βουλή των Αντιπροσώπων (αυτός ο αριθμός ορίζεται ανάλογα με το πληθυσμιακό μέγεθος της πολιτείας. Έτσι, οι Αμερικανοί πολίτες τυπικά δεν ψηφίζουν πρόεδρο αλλά προεδρικό εκλέκτορα. Σχεδόν σε όλες τις πολιτείες – με εξαίρεση τοΜέιν και τη Νεμπράσκα εφαρμόζεται το πλειοψηφικό σύστημα για την εκλογή των εκλεκτόρων, δηλαδή ο νικητής υποψήφιος πρόεδρος που έχει διαφορά έστω και μιας ψήφου από τον αντίπαλό του αποσπά το σύνολο των εκλεκτόρων της πολιτείας. Για να γίνει κάποιος υποψήφιος πρόεδρος της Αμερικής θα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 270 εκλέκτορες.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι σε ορισμένες Πολιτείες η ψήφος των εκλεκτόρων είναι κατά συνείδηση αλλά πρακτικά οι εκλέκτορες πάντα ψηφίζουν τον υποψήφιο που απέσπασε την πλειοψηφία στην πολιτεία τους. Σε άλλες πολιτείες οι εκλέκτορες υποχρεώνονται νομικά να ψηφίσουν τον υποψήφιο που πλειοψήφησε.

Ορισμένες φορές υπήρξαν εκλέκτορες ή ομάδες εκλεκτόρων (αυτοί αποκαλούνται «άπιστοι εκλέκτορες») που ψήφισαν άλλον υποψήφιο για πρόεδρο, αλλά αυτό συνέβη σπανίως και σε καμιά περίπτωση αυτοί δεν καθόρισαν το τελικό αποτέλεσμα.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα