Γιατί οι Σοβιετικοί δεν κατάφεραν να στείλουν κοσμοναύτες στη Σελήνη
Η «κούρσα του Διαστήματος» (Space Race) θεωρείται δικαίως ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια του Ψυχρού Πολέμου: Αυτό που άρχισε με την εκτόξευση του δορυφόρου «Σπούτνικ» και συνεχίστηκε ως ένας εντυπωσιακός αγώνας μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ, με μέσα και δυνατότητες που σήμερα φαντάζουν ως απαρχαιωμένες (δεδομένων αυτών που επετεύχθησαν και από τις δύο πλευρές και το πόσο έχει προχωρήσει η τεχνολογία σήμερα), κορυφώθηκε με το μεγάλο βήμα του Νιλ Άρμστρονγκ στη Σελήνη
Σχετικό αφιέρωμα δημοσιεύει το Popular Mechanics, παρουσιάζοντας την πορεία της σοβιετικής προσπάθειας για επανδρωμένη αποστολή τη Σελήνη, και τους λόγους που αυτή δεν πέτυχε: «Κλειδί» αυτής ήταν ο πύραυλος Ν1, ο οποίος, όπως αποδείχτηκε, δεν μπορούσε να ανταποκριθεί.
Στις 3 Ιουλίου 1969, 17 ημέρες πριν ο Άρμστρονγκ και ο Μπαζ Όλντριν βαδίσουν στη Σελήνη, η ΕΣΣΔ έκανε τη δεύτερη προσπάθεια δοκιμαστικής πυροδότησης του πυραύλου που ετοίμαζε για τη Σελήνη, γνωστού ως Ν1. Επίσημες ανακοινώσεις δεν έγιναν, μα διελεύσεις αμερικανικών κατασκοπευτικών δορυφόρων πάνω από τον χώρο δοκιμών στο Τιουρατάμ του Καζακστάν έδειξαν μεγάλη καταστροφή σε μια από τις δύο εξέδρες που χρησιμοποιούνταν για τους σκοπούς του «σεληνιακού» σοβιετικού πυραύλου: Όπως σημειώνει το Popular Mechanics, αν και οι Σοβιετικοί μάλλον δεν το ήξεραν τότε, η καταστροφή εκείνη ήταν το τέλος των ελπίδων τους να φτάσουν στη Σελήνη.
Η ιστορία του Ν1 και του ευρύτερου σεληνιακού προγράμματος των Σοβιετικών είναι ακόμα σε μεγάλο βαθμό άγνωστη, και πολλοί ιστορικοί διαφωνούν ακόμα για το πώς ακριβώς η ΕΣΣΔ έμεινε πίσω και σε τι σημείο βρισκόταν όταν έγινε η ιστορική αποστολή του Απόλλων 11. Ωστόσο, όπως δείχνουν τα πράγματα, δεν υπήρξε κάποιο συγκεκριμένο ή μεμονωμένο στοιχείο/ παράγοντας που να προκάλεσε την αποτυχία του σεληνιακού προγράμματος. Σίγουρα έπαιξε ρόλο ο εφησυχασμός των Σοβιετικών μετά τις πρωτιές του Σπούτνικ και της πτήσης του Γιούρι Γκαγκάριν, ενώ δεν βοήθησαν ούτε οι αντιπαλότητες και διαμάχες μεταξύ των επικεφαλής του σοβιετικού διαστημικού προγράμματος, όπως οι Σεργκέι Κορολιόφ, ο Βαλεντίν Γκλούσκο και ο Βλάντιμιρ Τσελομέι. Ωστόσο, από τον Απρίλιο του 1961 η αμερικανική ηγεσία ήδη εκτιμούσε πως οι ΗΠΑ θα έφταναν πρώτες στη Σελήνη, λόγω οικονομικής και τεχνολογικής υπεροχής- ενώ, παράλληλα, η στήριξη των σοβιετικών ενόπλων δυνάμεων προς το (μη στρατιωτικό) διαστημικό πρόγραμμα της ΕΣΣΔ ήταν μάλλον «χλιαρή»- και αυτό είχε ιδιαίτερη σημασία, καθώς ήταν αυτές που σε μεγάλο βαθμό έλεγχαν τα οικονομικά της πυραυλικής βιομηχανίας.
With the N1 rocket, the Russians shot for the moon—and missed. https://t.co/3uJS0Z7SF4
— Popular Mechanics (@PopMech) November 12, 2020
Διάφορα στοιχεία για τη σοβιετική προσπάθεια συνεχίζουν να γίνονται γνωστά μέχρι σήμερα, δεκαετίες μετά: Έγγραφα από τον Απρίλιο του 1963 δείχνουν πως Σοβιετικοί μηχανικοί είχαν ολοκληρώσει μια ανάλυση 26 διαφορετικών σεναρίων για μια αποστολή στη Σελήνη και ήταν σε θέση να καταλήξουν σε τέσσερις «αρχιτεκτονικές», οι οποίες και πάλι χρειάζονταν περισσότερη ανάλυση. Συγκριτικά, οι συντελεστές του προγράμματος «Απόλλων» είχαν ήδη καταλήξει σε συγκεκριμένες στρατηγικές από τα μέσα του 1962. Επίσης, περαιτέρω καθυστερήσεις προέκυψαν και λόγω διαφωνιών για τη χρήση καυσίμου και τον σχεδιασμό του σεληνιακού πυραύλου, καθώς και άλλα ζητήματα. Η πολιτική έγκριση δόθηκε μόλις το 1964, αλλά ήταν ήδη αργά- ενώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια υπήρξαν και πάρα πολλά τεχνικά προβλήματα και προβληματικές δοκιμές πτήσεων, διευρύνοντας το χάσμα με το πρόγραμμα «Απόλλων».
Σημαντικό επίσης είναι πως η ΕΣΣΔ είχε και μειονεκτήματα γεωγραφικής φύσης, όταν ήρθε η ώρα της παραγωγής: Για παράδειγμα, οι εγκαταστάσεις εκτόξευσης στο Τιουρατάμ βρίσκονταν μακριά από λιμάνια, κάτι που σήμαινε πως οι διαδικασίες συναρμολόγησης θα έπρεπε να γίνουν στις στέππες του Καζακστάν, κάτι που απαιτούσε και έναν «στρατό» εργατών. Το τελικό πλήγμα ήρθε από το κύριο σύστημα προώθησης του Ν1: Αρχικά υπήρχαν διάφορα σχέδια για να εξοπλιστεί ο πύραυλος με κινητήρες ώθησης μέχρι και 600 τόνων, ωστόσο η έλλειψη χρόνου και απαραίτητου εξοπλισμού οδήγησε σε έναν πολύ μικρότερο κινητήρα ώθησης 150 τόνων. Αυτό σήμαινε πως συνολικά 24 – και όταν διαπιστώθηκε πως αυτό δεν αρκούσε, 30- κινητήρες θα έπρεπε να λειτουργούν πλήρως συγχρονισμένα για να εκτοξευτεί από την εξέδρα του ο θηριώδης πύραυλος. Επίσης, τα αρχικά σχέδια για εγκαταστάσεις δοκιμών εγκαταλείφθηκαν για να εξοικονομηθεί χρόνος και χρήμα.
Τα αποτελέσματα, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, δεν ήταν τα επιδιωκόμενα: Η πρώτη απόπειρα εκτόξευσης, στις 21 Φεβρουαρίου του 1969, ήταν αποτυχημένη, καθώς ο πύραυλος παρουσίασε πρόβλημα μετά από ένα λεπτό και οκτώ δευτερόλεπτα πτήσης. Ωστόσο οι συντελεστές του προγράμματος δεν απελπίστηκαν, καθώς οι εγκαταστάσεις είχαν παραμείνει ακέραιες, δεν είχαν υπάρξει νεκροί και ο πύραυλος είχε καταφέρει τουλάχιστον να πετάξει σε ύψος 30 χλμ. Οπότε ακολούθησε εκτόξευση δεύτερου πυραύλου Ν1, υπό την κωδική ονομασία 5L.
Ο πύραυλος έφτασε στην εξέδρα το καλoκαίρι του 1969, ενώ τα Απόλλων 9 και Απόλλων 10 είχαν ήδη δείξει πως οι Αμερικανοί πλησίαζαν στο τέλος της κούρσας. Καθώς ο πύραυλος Saturn V του Απόλλων 11 ελεγχόταν στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ, ο δεύτερος πύραυλος Ν1 μεταφερόταν στην εξέδρα εκτόξευσης.
Ο 5L εκτοξεύτηκε τη νύχτα της 3ης προς την 4η Ιουλίου 1969. Καθώς έφτανε σε ύψος περίπου 100 μέτρων, 10,5 δευτερόλεπτα μετά την απογείωση, κάποια φωτεινά κομμάτια αποσπάστηκαν από την ουρά του. Κάπου εκεί φάνηκε σαν να «παγώνει» στον αέρα και άρχισε να γέρνει. Στη μύτη του πυραύλου ενεργοποιήθηκαν οι μηχανές επείγουσας διαφυγής για να απομακρύνουν την κάψουλα, που προοριζόταν να μεταφέρει τους κοσμοναύτες στο ταξίδι τους. Εν τέλει, ο πύραυλος έπεσε ξανά πίσω στην εξέδρα, μαζί με το μεγαλύτερο μέρος του καυσίμου του. Ακολούθησε μια τεράστια έκρηξη, με αποτέλεσμα την καταστροφή των εγκαταστάσεων, που αποτελούσαν το ήμισυ του συγκροτήματος εκτόξευσης, ενός προγράμματος που είχαν χρειαστεί χρόνια για να ολοκληρωθεί. Κομμάτια του πυραύλου βρέθηκαν χιλιόμετρα μακριά, ενώ αναφέρθηκε πως τζάμια έσπασαν σε κτίρια σε μεγάλες αποστάσεις.
Η καταστροφή αυτή σήμανε πρακτικά το τέλος της σοβιετικής προσπάθειας για αποστολή κοσμοναυτών στη Σελήνη. Μέσα στα επόμενα χρόνια έγιναν άλλες δύο ανεπιτυχείς (αν και όχι τόσο καταστροφικές) απόπειρες εκτόξευσης του Ν1. Το πρόγραμμα τερματίστηκε οριστικά τον Ιούνιο του 1974. Το σοβιετικό διαστημικό πρόγραμμα συνέχισε την πορεία του, συμβάλλοντας καθοριστικά στην πρόοδο ως προς την εξερεύνηση του Διαστήματος- ενώ δεν είναι πως η ΕΣΣΔ δεν κατάφερε να «αγγίξει» τη Σελήνη, καθώς μη επανδρωμένα σκάφη και οχήματά της έφτασαν εκεί πριν και μετά το Απόλλων 11- ωστόσο το όνειρο της ΕΣΣΔ για σοβιετικούς κοσμοναύτες στο φεγγάρι είχε ταφεί οριστικά με το ατύχημα στην εξέδρα του Καζακστάν, το καλοκαίρι του 1969.
ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ... Νησιά Τσάταμ: Το μόνο μέρος στον κόσμο που βιώνει υπερτουρισμό αυτή τη στιγμή Ο Aλμπερτ Μπουρλά εξαργύρωσε το 60% των μετοχών του μετά την ανακοίνωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου Νέα Ζηλανδία: Εκτακτα μέτρα στο Ώκλαντ μετά από «μυστηριώδες» κρούσμα κορονοϊού- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η απόφαση που θα τινάξει στον αέρα τα σχέδια της κυβέρνησης
- Κορονοϊός - Λύθηκε το μυστήριο: Γιατί τα παιδιά έχουν ανοσία σε σχέση με τους ηλικιωμένους
- «Ο σύζυγός μου πάσχει από σχιζοφρένεια εδώ και πολλά χρόνια και δυστυχώς αυτή είναι η καθημερινότητα μας»
- Αποτροπιασμό προκαλεί στο twitter η μακάβρια ανάρτηση του «Τελεταί Μπούκουρα» για τις μοτοσυκλέτες της ΕΛΑΣ
- Lidl: Χαμήλωσαν τις τιμές στα προϊόντα τους – Τι θα ανακοινώσουν την Δευτέρα 16/11
- Αρνήθηκαν να του κάνουν τεστ στο Νοσοκομείο... το πλήρωσε από την τσέπη του και βγήκε θετικός. Συνάντηση Ιδιωτικών Υπαλλήλων με την Διοίκηση του Νοσοκοκμείου
- Γιατί ο πρωθυπουργός επέλεξε να "χάσει" τους νέους
- Χαμός στην Καρδίτσα: Αστυνομικοί περάσαν χειροπέδες σε ζευγάρι που καθόταν στο πάρκο
- Οι 7+1 φονικότερες πανδημίες στην ιστορία της ανθρωπότητας - Πόσο κράτησαν, πόσους «θέρισαν»
- Απαγορεύονται σε όλη την επικράτεια όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις από 15 έως 18 Νοεμβρίου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Δήμος Αθηναίων: Ενεργοποιείται ο ειδικός μηχανισμός στήριξης Βοήθεια στο Σπίτι Plus
- Καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στον Πολιτισμό: «Καταπέλτης το δεύτερο lockdown»
- O Θεός στις χαράδρες της Αλβανίας
- Ο «χάρτης» των ΜΕΘ για Covid-19 στη χώρα: Η κατάσταση σε αριθμούς
- Αστυνομική επιχείρηση στα γραφεία της Ubisoft στο Μόντρεαλ: Αναφορές για ομήρους
- Κορονοϊός: 3.038 νέα κρούσματα - 38 θάνατοι σε ένα 24ωρο
- Γιατί είχαν εξαφανιστεί οι Ζητάδες - Προσπάθεια «αναβίωσης» της ιστορικής ομάδας «Ζ»
- Κάιλι Μινόγκ, Σερ και Ρόμπι Γουίλιαμς σε ένα τραγούδι για τα παιδιά που έχουν ανάγκη
- «The Crown»: Ο βιογράφος της Μάργκαρετ Θάτσερ, οι ανακρίβειες της σειράς και η Τζίλιαν Άντερσον
- Σε καραντίνα 350 εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ – Κλειστά εκδοτήρια λόγω κρουσμάτων
![Σοβιετικοί, Σελήνη,sovietikoi, selini](https://images32.inewsgr.com/3931/39314609/giati-oi-sovietikoi-den-kataferan-na-steiloun-kosmonaftes-sti-selini-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Γιατί οι Σοβιετικοί δεν κατάφεραν να στείλουν κοσμοναύτες στη Σελήνη
- Γιατί είχαν εξαφανιστεί οι Ζητάδες - Προσπάθεια «αναβίωσης» της ιστορικής ομάδας «Ζ»
- Γιος εκατομμυριούχου καθαρίζει τις ζάντες του αυτοκινήτου του με σαμπάνια
- Κάιλι Μινόγκ, Σερ και Ρόμπι Γουίλιαμς σε ένα τραγούδι για τα παιδιά που έχουν ανάγκη
- Κυριακάτικο τραπέζι: Κατσικάκι κοκκινιστό με μελιτζάνες και πορτοκαλόπιτα
- Σκοπός, αρχές και αξίες ενός αμυδρά αναδυόμενου πολιτισμού
- Τα μηνύματα των αμερικανικών εκλογών για την Ευρώπη και τον κόσμο
- Αστυνομική επιχείρηση στα γραφεία της Ubisoft στο Μόντρεαλ: Αναφορές για ομήρους
- Πούτιν: Πάνω από 4.000 νεκροί στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, δεκάδες χιλιάδες οι πρόσφυγες
- Προσαγωγές στα Εξάρχεια μετά από συγκέντρωση για πορεία προς το Πολυτεχνείο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Δεν εξετάζει επιβολή γενικού λοκντάουν στις ΗΠΑ η ομάδα του Τζο Μπάιντεν
- Επίσκεψη Πομπέο στην Κωνσταντινούπολη: Θα συναντηθεί με Βαρθολομαίο, αλλά όχι με στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης
- Θανατώνονται τα βιζόν που προσβλήθηκαν από Covid-19 στην Κοζάνη
- Ανταλλαγές πυρών μεταξύ ινδικών και πακιστανικών δυνάμεων στα σύνορα
- Σε επιφυλακή η ΕΛ.ΑΣ.: 92 προσαγωγές, ισχυρές δυνάμεις στα Εξάρχεια
- Έλληνας ιδιοκτήτης εστιατορίου αγόρασε κέρινο ομοίωμα της Μέρκελ
- Κορονοϊός: 3.038 νέα κρούσματα - 38 θάνατοι σε ένα 24ωρο
- Νεκρός από κορονοϊό ο «Αντεροβγάλτης του Γιόρκσαϊρ» που σκότωσε 13 γυναίκες
- Προς κλείσιμο και των δημοτικών σχολείων: Παραμένει σε ανοδική τροχιά η πορεία της πανδημίας