Γιατί οι βιταμίνες μπορεί να μας αρρωστήσουν και τι μπορούμε να κάνουμε γι' αυτό

Αν παίρνετε βιταμίνες, ίσως νοιώθετε κάποια αδιαθεσία κατά την διάρκεια της ημέρας. Για αυτό, υπάρχει μια εξήγηση και είναι πολύ απλή. Σχετίζεται με τον τρόπο που απορροφώνται από τον οργανισμό.

Οι βιταμίνη C είναι η κυριότερη «ύποπτη» για το αίσθημα ναυτίας ή κόπωσης. Τα συμπτώματα αυτά, συνήθως, εμφανίζονται λίγη ώρα αφού πάρουμε το σκεύασμα. Αυτό συμβαίνει γιατί περιέχει όξινες ουσίες, οι οποίες επηρεάζουν το στομάχι.

«Οσο η βιταμίνη απορροφάται από τον οργανισμό- μια διαδικασία που διαρκεί περίπου 2 με 3 ώρες- τα υψηλά επίπεδα οξέων ίσως προκαλέσουν ναυτία σε άτομα με ευαίσθητο

στομάχι» λέει η φαρμακοποιός της εταιρείας LloydsPharmacy, Ανσου Κάρα. Ωστόσο, προσθέτει ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και κάποιοι μπορεί να μην νοιώσουν τίποτα.

Ενώ τα περισσότερα φάρμακα συνίσταται να τα παίρνουμε μαζί με κάποιο γεύμα, αυτό δεν συμβαίνει πάντα με τις βιταμίνες και ιδιαίτερα την βιταμίνη C. Οι οδηγίες κάθε μάρκας είναι διαφορετικές.

Επίσης, τα ίδια συμπτώματα μπορούμε να βιώσουμε και με τα συμπληρώματα σιδήρου.

Αν παίρνουμε κάποιο άλλο είδος βιταμίνης και, παρόλα αυτά, αισθανόμαστε την ίδια ναυτία ή αδιαθεσία, τότε πρέπει να κοιτάξουμε τις οδηγίες στο μπουκάλι πιο προσεκτικά. Μπορεί να παίρνουμε μεγαλύτερη δόση απ′ όσο χρειάζεται.

To Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (National Health Service) έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του έναν πλήρη οδηγό με τα μιλιγκράμ (mg) που πρέπει να παίρνουμε από κάθε βιταμίνη, ώστε να αποφύγουμε τις παρενέργειες.

Για παράδειγμα, δεν πρέπει να παίρνουμε πάνω από 1.000 mg βιταμίνης Cτην ημέρα. Τα περισσότερα μπουκάλια το γράφουν ως οδηγία.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στις βιταμίνες A, D, E και Κ, καθώς δεν είναι υδατοδιαλυτές (όπως η C) και αποβάλλονται πολύ πιο δύσκολα από τον οργανισμό, λέει ο Φιλ Ντέι, φαρμακοποιός στην εταιρεία Pharmacy2u.

Ρωτάμε πάντα τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό μας για το αν είναι ανάγκη να τις καταναλώσουμε και σε τι δοσολογία.

Τον γιατρό μας πρέπει, επίσης, να συμβουλευτούμε σε περίπτωση που, μαζί με τις βιταμίνες, λαμβάνουμε και άλλη φαρμακευτική αγωγή. Μπορεί ο συνδυασμός αυτών των δύο να προκαλεί την ναυτία.

Πως θα αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε αν αισθανθούμε αδιαθεσία μετά την λήψη βιταμινών, είναι να φάμε, σύμφωνα με τον Ντέι. «Αυτό, συνήθως, μειώνει τις παρενέργειες, γιατί αποτρέπει την «υπερφόρτωση» του στομαχιού με οξύ και βοηθάει στην πιο ομαλή απορρόφηφη της βιταμίνης από τον οργανισμό» προσθέτει.

Παρόλο που είναι καλή ιδέα να παίρνουμε τις βιταμίνες μαζί με γεύμα, καλύτερα να μην το κάνουμε αν οι οδηγίες προτείνουν το αντίθετο.

Για παράδειγμα, το σίδηρο απορροφάται καλύτερα με άδειο στομάχι. Ομως, ο Ντέι μας συμβουλεύει να το παίρνουμε μαζί με φαγητό, αν έχουμε τις παραπάνω παρενέργειες. Αυτό είναι προτιμότερο από το να μην το παίρνουμε καθόλου.

Θα μας βοηθήσει, επίσης, να αλλάξουμε την ώρα τις ημέρας που λαμβάνουμε τις βιταμίνες. Αντί για πριν το πρωινό, καλύτερα να τις παίρνουμε ανάμεσα στο πρωινό και στο μεσημεριανό ή μετά το μεσημεριανό, για να είμαστε πάντα με γεμάτο στομάχι.

Μπορούμε, ακόμη, και πριν τον ύπνο, αλλά η βιταμίνη C ίσως προκαλέσει αϋπνία, καθώς περιέχει ζάχαρη.

Η Κάρα προειδοποιεί, ωστόσο, να αποφεύγουμε την λήψη τους πριν ή αμέσως μετά την σωματική άσκηση, αν μας προκαλούν αίσθημα ναυτίας.

Τελος, θα πρέπει να βρούμε τον τύπο του σκευάσματος που μας ταιριάζει. Οι βιταμίνες βγαίνουν στο εμπόριο σε πολλές μορφές, όπως κάψουλες, ταμπλέτες, σκόνη, μπουκαλάκια με υγρό κτλ.

«Ο οργανισμός απορροφά πιο εύκολα τα υγρά ή μασώμενα συμπληρώματα διατροφής συγκριτικά με τις κάψουλες ή τις ταμπλέτες» τονίζει η Κάρα.

Αν, παρόλα αυτά, τα συμπτώματα δεν εξασθενούν, συμβουλευόμαστε τον γιατρό ή τον φαρμοκοποιό μας, για πιο εξειδικευμένες συμβουλές.

Πηγή: Huffpost UK

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ... Η υψηλή πρόσληψη βιταμίνης Α περιορίζει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος Κι όμως, στις ηλιόλουστες χώρες έχουμε έλλειψη της βιταμίνης D - της βιταμίνης του ήλιου Βρώμη: Δείτε γιατί πρέπει να την προσθέσετε στην διατροφή σας
Keywords
Τυχαία Θέματα