Γιατί τα κρούσματα κορονοϊού στη Βρετανία αυξάνονται δραματικά σε σχέση με την Ευρώπη

Τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς η πρώτη από διάφορες ανησυχητικές μεταλλάξεις του κορονοϊού εξαπλωνόταν ραγδαία στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον πήρε την δύσκολη απόφαση να ακυρώσει τα χριστουγεννιάτικα σχέδια για εκατομμύρια Βρετανούς.

Δέκα μήνες αργότερα, η στάση του Ηνωμένου Βασιλείου απέναντι στην Covid-19 άλλαξε άρδην. Σχεδόν όλοι οι περιορισμοί καταργήθηκαν τον Ιούλιο, καθώς ο Τζόνσον παρότρυνε τους Βρετανούς να «αρχίσουν να μαθαίνουν να ζουν με αυτόν τον ιό».

Αλλά η παραλλαγή Δέλτα - πιο μεταδοτική από το στέλεχος Αλφα

που «κατέστρεψε» τις εορτές του περασμένου έτους - δεν έχει εξαφανιστεί.

Η χώρα καταγράφει πολύ υψηλά κρούσματα, νοσηλείες και θανάτους σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Η Βρετανία έχει καταγράψει σχεδόν μισό εκατομμύριο κρούσματα μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες - και σχεδόν 50.000 τη Δευτέρα - περισσότερα από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία μαζί. Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε 223 θανάτους την Τρίτη, το υψηλότερο ημερήσιο ποσοστό από τις αρχές Μαρτίου.

Ο Τζόνσον έχει απομακρυνθεί από την πλειοψηφία της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως προς την προσέγγισή του. Ενώ οι περισσότερες χώρες της ηπείρου έχουν εισαγάγει και χρησιμοποιούν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, η Αγγλία δεν το έκανε, αν και αρχικά υπήρχε αυτό το σχέδιο. Η χρήση μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση και άλλα μέτρα δεν απαιτούνται πλέον.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με πολύ αυστηρότερα μέτρα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπου χρειάζεται απόδειξη εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ για την είσοδο σε μπαρ και εστιατόρια ή για εργασία σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής περίθαλψης.

Τα κρούσματα στις μεγαλύτερες ηλικίες είναι επτά φορές περισσότερα σε σχέση με τα γειτονικά ευρωπαϊκά κράτη. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι έξι φορές υψηλότερες και οι θάνατοι τριπλάσιοι.

Το ποσοστό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη Βρετανία είναι ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο, αυτή τη στιγμή.

God we are so crap. pic.twitter.com/JrY803gVAq

— Brendan May (@bmay) October 18, 2021

Τι είναι αυτό, όμως, που έχει προκαλέσει αυτή τη μεγάλη απόκλιση σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

1. Λιγότεροι άνθρωποι φορούν μάσκες

Στη Βρετανία οι μάσκες δεν είναι υποχρεωτικές σε εσωτερικούς χώρους, σε αντίθεση με άλλες χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία.

Παρά την αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητά τους στην αποτροπή μόλυνσης, η Ντάουνινγκ Στριτ έκανε προαιρετική τη χρήση τους από τις 19 Ιουλίου - την ημέρα ελευθερίας, όπως την αποκάλεσαν - με εξαίρεση τις υγειονομικές υπηρεσίες και τους οίκους ευγηρίας.

Στο μεγαλύτερος μέρος της Ευρώπης η εικόνα είναι εκ διαμέτρου αντίθετη και οι μάσκες υποχρεωτικές στους κλειστούς χώρους.

2. Αυξημένο ποσοστό ανάμιξης

Η μάσκα από μόνη της δεν αρκεί για την μείωση του αριθμού των μολύνσεων.

Στη Σκωτία, τα κρούσματα παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, παρά τους αυστηρότερους περιορισμούς. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 1 στους 80 έχει Covid στη χώρα σε σύγκριση με τον 1 στους 60 στην Αγγλία.

Αμφότερες οι χώρες έχουν παρόμοια επίπεδα ανάμιξης πληθυσμών σε εσωτερικούς χώρους, κάτι που φαίνεται ότι έχει εκτοξεύσει τα κρούσματα.

3. Οι εμβολιασμοί άρχισαν νωρίτερα

Η Βρετανία εντυπωσίασε τον πλανήτη με την ταχύτητα της εμβολιαστικής της εκστρατείας τον Δεκέμβριο του 2020, αφήνοντας πίσω της στην κούρσα των εμβολιασμών τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη που πάλευαν ακόμη να διαπραγματευτούν με τις κατασκευάστριες εταιρείες των εμβολίων, ως μέλη της Ε.Ε.

Ωστόσο, η ταχύτητα αυτή τώρα «πληγώνει» τον βρετανικό πληθυσμό, καθώς η ανοσία φθίνει και πολλοί χρειάζονται άμεσα μια τρίτη δόση για να αυξήσουν τα μειωμένα αντισώματά τους, ενόψει και του χειμώνα που κάνει τους ανθρώπους πιο ευάλωτους στις ιώσεις.

Σύμφωνα με υπολογισμούς περίπου το 75% των ηλικιωμένων Βρετανών έχει λάβει τη δεύτερη δόση του εμβολίου τουλάχιστον πέντε μήνες πιο πριν, με αποτέλεσμα να είναι σήμερα πιο ευάλωτοι στον ιό.

Συν τοις άλλοις, το εμβόλιο της Pfizer είναι εκείνο που φαίνεται να παρέχει τη διαρκέστερη προστασία έναντι του κορονοϊού, ωστόσο στη Βρετανία χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον το εμβόλιο της AstraZeneca.

4. Οι εμβολιασμοί «κόλλησαν»

Περισσότεροι από 49 εκατ. άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο - δηλαδή σχεδόν 9 στους 10 ηλικίας 12 ετών και άνω έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου.

Αλλά οι ρυθμοί των εμβολιασμών έχουν πέσει πολύ πιο χαμηλά από τους 500.000 που διεξάγονταν ημερησίως στα μέσα Μαρτίου.

Εκτός από τα άτομα 16-17 ετών, όλοι υπόλοιποι δεν δείχνουν πλέον πρόθυμοι ενώ τα παιδιά στη χώρα ξεκίνησαν να εμβολιάζονται πιο αργά από ό,τι σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΤα πιο επικίνδυνα και τα πιο ασφαλή μέρη για να κολλήσουμε τον ιό σήμεραH μετάλλαξη Δέλτα+ δεν ανησυχεί τους ειδικούς στην ΟξφόρδηΜόνο στην Ευρώπη αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού αυτή την εβδομάδα
Keywords
Τυχαία Θέματα