Γιατί τα ψάρια «άλιεν» στην Ανταρκτικής που ζουν στην «κατάψυξη» κινδυνεύουν να εξαφανιστούν

Η ζωή στην «κατάψυξη» είναι η επιλογή αυτών των ψαριών που ζουν στον Νότιο Ωκεανό*

Για να γίνει όμως αυτό, έχουν εξελιχθεί εδώ και αρκετές χιλιετίες ώστε να αντέχουν αυτές τις πολικές θερμοκρασίες.

Σε αντάλλαγμα, έχασαν την ικανότητά τους να αναπτύσσονται με τον ίδιο ρυθμό όπως τα «ξαδέρφια» τους στα θερμότερα νερά, ανακάλυψαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Πλύμουθ και τη British Antarctic Survey σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη 8 Μαρτίου.

Ως αποτέλεσμα, αυτά τα ψάρια δεν αντιλαμβάνονται την υπερθέρμανση

του πλανήτη, η οποία θα σημάνει την άφιξη στις θάλασσές τους νέων αρπακτικών από τα εύκρατα νερά. Τότε τα ψάρια αυτά, που ζουν στα κρύα νερά της Ανταρκτικής, δεν θα μπορούν να υπολογίζουν στο μέγεθός τους ως μέσο άμυνας.

Προσαρμόζονται για να επιβιώσουν 

Η βιοποικιλότητα είναι πλούσια στην Ανταρκτική και υπολογίζεται ότι εκεί κατοικούν περίπου 20.000 είδη. Μεταξύ αυτών, «όλα τα είδη που μελετήθηκαν έχουν μεγάλα προβλήματα με τη δημιουργία πρωτεϊνών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν περιορισμοί της ζωής σε χαμηλές θερμοκρασίες», όπως εξήγησε ο καθηγητής φυσιλογίας Λόιντ Πεκ του British Antarctic Survey.

Μέσα σε αυτήν την πλούσια βιοποικιλότητα, η μελέτη εξέτασε το αγκαθωτό ταυροψάρο (Harpagifer antarcticus) και τη λευκοστική σαλιάρα (Lipophyrs pholis). Ζώντας σε παγωμένα νερά, αυτά τα ψάρια έχουν προσαρμοστεί σε ακραίες θερμοκρασίες τροποποιώντας τον τρόπο που παράγουν και αποθηκεύουν πρωτεΐνες κατά την ανάπτυξή τους.

Τα ψάρια αυτά καταναλώνουν περίπου 20% λιγότερο φαγητό από τα «ξαδέρφια» τους στα εύκρατα νερά. Η παραγωγή πρωτεϊνών τους είναι επίσης λιγότερο αποτελεσματική, παρόλο που οι ρυθμοί αποδόμησης αυτών των μορίων είναι παρόμοια μεταξύ των ψαριών σε ζεστά και πολικά νερά.

Αυτό σημαίνει ότι η ικανότητά τους να μετατρέπουν την πρωτεΐνη σε φυσική ανάπτυξη έχει μειωθεί σημαντικά. Ως εκ τούτου, μεγαλώνουν κατά το ήμισυ σε σχέση με τα «ξαδέρφια» τους. Αξιοσημείωτο είναι ότι μια αλλαγή οικοτόπου με πιο εύκρατα νερά δεν τροποποιεί την ανάπτυξή τους, η οποία παραμένει πολύ ασθενής.

Ένα μειονέκτημα ενόψει της υπερθέρμανσης του πλανήτη

Για αυτά τα ψάρια, η υπερθέρμανση του πλανήτη των ωκεανών θα ήταν μειονέκτημα, γιατί δεν θα μπορέσουν να προσαρμοστούν σε αυτήν, όπως εξηγεί ο ερευνητής Κέιρον Φράσερ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης: «Τα ψάρια της Ανταρκτικής υπόκεινται σε ισχυρούς θερμικούς περιορισμούς και δεν μπορούν να ζήσουν μακροπρόθεσμα σε θερμοκρασίες πολύ υψηλότερες από αυτές που βιώνουν σήμερα».

Το εξελικτικό τους πλεονέκτημα στη συνέχεια κινδυνεύει να οδηγήσει στην αφανισμό τους, σύμφωνα με τον καθηγητή Λόιντ Πεκ. Πράγματι, αυτές οι προσαρμογές «φαίνεται επίσης να μειώνουν τη δυνατότητα επιβίωσης σε μεταβαλλόμενα περιβάλλοντα, καθιστώντας ζοφερές τις μελλοντικές προοπτικές πολλών θαλάσσιων ειδών της Ανταρκτικής».

..

*  Διαβρέχει την Ανταρκτική ήπειρο. Είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος ωκεανός της γης και αυτός που επίσημα ορίστηκε τελευταίος ως ωκεανός με απόφαση του Διεθνούς Υδρογραφικού Οργανισμού, το 2000. Η συνολική του επιφάνεια είναι 20.327.000 χλμ² και το μήκος των ακτών του 17.968 χλμ.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΓαλλία: Φρίκη με 100.000 νεκρά ψάρια να επιπλέουν στη θάλασσαΨαράς παλεύει με ένα τεράστιο ανακόντα σε λίμνη της ΒραζιλίαςΝεκρά ψάρια και πτηνά συνεχίζουν να ξεβράζονται στο Περού, πίσσα θάλασσες και ακτές (pics)
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ανταρκτικής,antarktikis