Γιατί θυμόμαστε μόνο μερικά από τα όνειρά μας

Το όνειρο είναι ένα περίεργο φαινόμενο. Είναι περίεργο γιατί πρακαλείται από το υποσυνείδητο, που σημαίνει ότι δεν βασίζεται στην λογική.

Είτε ανήκουμε σε αυτούς που προσπαθούν πάντα να ερμηνεύσουν τα όνειρά τους, είτε μας είναι κάτι αδιάφορο, κάποια πρωινά ξυπνάμε έχοντας μια πλήρη εικόνα του ονείρου, ενώ άλλα το έχουμε ξεχάσει εντελώς.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Οι ειδικοί μας λύνουν την απορία.

Τα περισσότερα όνειρα εμφανίζονται κατά την φάση REM (Rapid

Eye Movement), που αποτελεί περίπου το 25% του νυχτερινού ύπνου. Είναι η φάση των γρήγορων και απότομων κινήσεων των ματιών.

Η μεγαλύτερη περίοδος ύπνου REM συμβαίνει τα ξημερώματα. Αν το ξυπνητήρι μας «πετύχει» πάνω σε αυτό το στάδιο, θα θυμόμαστε το όνειρο που βλέπαμε, ενώ αν μας «πετύχει» πριν ή μετά, πιθανότατα όχι.

Η τεχνολογία είναι ένας άλλος παράγοντας. Σύμφωνα με τον Τορ Νίελσεν, ερευνητή ονείρων στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, οταν μας ξυπνάει ένα τηλεφώνημα, ένα μήνυμα ή η τηλεόραση, το μυαλό μας αποσυντονίζεται και «διαγράφει» το όνειρο. Βέβαια, ίσως το ανακαλέσουμε αποσπασματικά κάποια άλλη στιγμή.

«Επίσης, μπορεί να μην είναι αξιομνημόνευτο» προσθέτει.

Αν δεν θυμόμαστε ποτέ τα όνειρα, ίσως φταίει η ποσότητα και η ποιότητα του ύπνου.

«Οταν θυσιάζουμε τα πρωινά στάδια REM, συχνά θυσιάζουμε και τα μεγάλα, έντονα όνειρα» λέει ο Νιέλσεν.

Αν βλέπουμε κυρίως εφιάλτες, συνήθης «ύποπτος» είναι το άγχος.

Τα όνειρα δεν συμβαίνουν μόνο κατά το στάδιο REM. «Στα υπόλοιπα στάδια δεν έχουν τόσο έντονη πλοκή, ζωντανές εικόνες και συναισθήματα» λέει ο Αντριου Βάργκα, νευρολόγος.

Αν θυμόμαστε ελάχιστα πράγματα τότε το όνειρο προέρχεται από άλλο στάδιο.

Υπάρχει και το συνειδητό όνειρο (Lucid Dreaming), όπου έχουμε επίγνωση ότι ονειρευόμαστε και ελέγχουμε την πλοκή του. Αυτό σχετίζεται με συγκεκριμένες εγκεφαλικές λειτουργίες και, συνήθως, το θυμόμαστε για μέρες.

«Ακόμη κι αν δεν το θυμάστε, πιθανόν να ονειρεύεστε» λέει ο Βάργκα.

Τονίζει, ωστόσο, ότι αυτό είναι δύσκολο να αποδειχτεί.

«Κάποιες φορές, το όνειρο είναι απλώς μια σκέψη, ένα συναίσθημα ή ένας ήχος και δεν περιλαμβάνει έντονες εικόνες» προσθέτει.

Χρειάζονται πολλές επιπλέον έρευνες για την πλήρη κατανόηση των ονείρων. Προς το παρόν, παρατηρούμε και απολαμβάνουμε τις παράξενες δημιουργίες του υποσυνηδείτου μας.

Πηγή: Huffpost UK

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ... Να γιατί βλέπουμε στον ύπνο μας ανθρώπους που έχουμε χρόνια να συναντήσουμε Γιατί οι ταινίες τρόμου προκαλούν εφιάλτες και πώς θα τους αποφύγουμε Οκτώ ροφήματα για να κοιμόμαστε εύκολα και να ξυπνάμε ξεκούραστοι
Keywords
Τυχαία Θέματα