Γιατί το Tik Tok είναι γεμάτο συμβουλές για την εντερική υγεία

Κάθε λίγους μήνες εκατοντάδες βίντεο που υπόσχονται εύκολα κόλπα για να «χακάρουμε» το έντερο μας κατακλύζουν το TikTok. Το «χακάρισμα» οποιουδήποτε θέματος ή πράγματος -από το να κάνουμε κότσο σινιών σε πέντε λεπτά, ως το να βάψουμε έναν τοίχο ή να βελτιώσουμε την υγεία του εντέρου μας- συνοψίζεται ακριβώς στο να γίνεται κάτι με τη λογική «δεν θέλει κόπο θέλει τρόπο».

Τον Μάρτιο οι influencers του Tik Tok «έσπρωξαν» σφηνάκια χυμού αλόης: «Το πεπτικό μου σύστημα και η υγεία του εντέρου μου; Ποτέ

δεν ήταν καλύτερα!», βροντοφώναξε κάποιος χρήστης σε ένα βίντεο με ένα εκατομμύριο likes, χτυπώντας παράλληλα ένα μωβ μπουκάλι του ποτού.

Άλλη χρήστης με το όνομα «oliveoilqueen» (βασίλισσα του ελαιόλαδου), υποστήριξε την κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιόλαδου κάθε μέρα, σε ένα βίντεο που προβλήθηκε περισσότερες από 3,5 εκατομμύρια φορές, με επιχειρήματα πως έτσι καθαρίστηκε το δέρμα της, έκανε τις περιόδους της λιγότερο επώδυνες και απαλλάχθηκε από το συχνό φούσκωμα.

Τα βίντεο με ετικέτα #guttok έχουν συγκεντρώσει σχεδόν 400 εκατομμύρια προβολές. Είναι γεμάτα με συνταγές για χυμούς αγγουριού-τζίντζερ και βραστά μήλα, ζωμό από κόκαλα το πρωί και λασπώδεις σούπες γλυκοπατάτας το βράδυ.

Οι ειδικοί επιμένουν πως δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για να αποδειχθεί εάν κάποια από αυτές τις υποτιθέμενες μεθόδους βοηθάει όντως τις πεπτικές λειτουργίες. Ορισμένα συστατικά που υποτίθεται βοηθούν, όπως για παράδειγμα το λάδι καρύδας, μπορεί αντίθετα ως και να ερεθίσουν το στομάχι, σημειώνει η Μπεθ Tσερβόνιε, εγγεγραμμένη διαιτολόγος στο Κέντρο Διατροφής του Ανθρώπου της Κλινικής του Κλίβελαντ.

Άλλα, όπως ο χυμός αλόης μπορεί να προκαλέσουν διάρροια. Δεδομένου ότι η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων δεν ρυθμίζει τα συμπληρώματα, οι γαστρεντερολόγοι διστάζουν να συστήσουν τα αμφιβόλου προδιαγραφών χάπια, τις σκόνες και τα προϊόντα που προωθούνται από τους διαφόρους influencers.

Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι παθήσεις που σχετίζονται με το έντερο και ιδιαίτερα το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου έχουν αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες

Πώς η υγεία του εντέρου έγινε μόδα

Η διαδικτυακή εμμονή με την υγεία του εντέρου είναι μόνο ένα παράδειγμα του περιεχομένου αυτο-μεταμόρφωσης που κυκλοφορεί στα κοινωνικά δίκτυα, λέει η Στέφανι Άλις Μπέικερ, ανώτερη λέκτορας κοινωνιολογίας στο City του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

«Αυτό που βλέπετε είναι αυτή η τάση αυτοβελτίωσης», είπε η Δρ. Μπέικερ. Τα πιο δημοφιλή βίντεο #guttok τείνουν να παρουσιάζουν φωτογραφίες πριν και μετά (το πρήξιμο του φουσκώματος γίνεται γραμμωμένοι κοιλιακοί). Συμπληρώνει πως τέτοιες πρακτικές «πιάνουν» στους ακόλουθους των influencers, γιατί έχουν κάτι το οικείο.

Τα βίντεο με ετικέτα #guttok έχουν συγκεντρώσει σχεδόν 400 εκατομμύρια προβολές

Πώς θα καταλάβουμε αν έχουμε κακή εντερική υγεία

Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι σχετικές παθήσεις και ιδιαίτερα το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου έχουν αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες είπε η Δρ. Σόνενμπουργκ. Την αύξηση αυτή αποδίδει στην άνοδο των επεξεργασμένων και συσκευασμένων τροφίμων.

Παγκόσμια έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2021 σε 73.000 ενήλικες από 33 χώρες, διαπίστωσε ότι περισσότερο από το 40 τοις εκατό είχαν γαστρεντερικές διαταραχές, όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή δυσκοιλιότητα.

Ο χρόνιος, ανεξήγητος πόνος στην κοιλιά, η δυσκοιλιότητα και η διάρροια είναι όλα σημάδια κακής υγείας του εντέρου. Όπως και το να αισθανόμαστε νωθροί ή άτονοι. Όλα αυτά βέβαια τα παρατηρούμε σε λογικά πλαίσια και χωρίς πανικό.

Εάν ανησυχούμε για το έντερό μας, καλό είναι να δείξουμε προσοχή στη συνοχή των κοπράνων μας, είπε η Δρ. Ντε Λατούρ. ΤοΔιάγραμμα Κοπράνων του Μπρίστολ (στα αγγλικά), είναι μια ιατρική ταξινόμηση επτά ομάδων περιττωμάτων, που μπορεί να μας βοηθήσει να προσδιορίσουμε εάν τα κόπρανα μας είναι υγιή ή όχι.

Μαγικά μεν δε γίνονται, λύσεις όμως υπάρχουν.

Πώς να βελτιώσουμε την υγεία του εντέρου μας

Μπορούμε να τρώμε περισσότερες φυτικές ίνες από τροφές όπως το πλιγούρι βρώμης, οι φλούδες μήλων, οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φασόλια και τα όσπρια λέει η Δρ. Τσερβόνιε.

Ωστόσο, ας αποφύγουμε να προσθέσουμε πολλές φυτικές ίνες απότομα στη διατροφή μας. Οι διατροφικές αλλαγές καλό είναι να γίνουν σε διάστημα μερικών εβδομάδων.

Να περιορίσουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, προτείνει η Δρ. Σόνενμπουργκ. Οι γαλακτοματοποιητές διαβρώνουν το φραγμό της βλέννας στο έντερό μας και τα τεχνητά γλυκαντικά μπορούν οδηγούν σε ανθυγιεινά μικρόβια του εντέρου, προκαλώντας φούσκωμα. Επεξεργασμένα είναι απλώς τα τρόφιμα με συστατικά που «η γιαγιά σας δεν θα αναγνώριζε ως τροφή». Φυσικά εξαιρέσεις και μικρές παρασπονδίες επιτρέπονται.

Ένα ακόμη τιπ είναι να προτιμούμε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το γιαούρτι, το κίμτσι (κορεάτικο τουρσί), το κεφίρ, το ξινολάχανο και η κομπούχα ή κομπούτσα (είδος ζυμωμένου ροφήματος που μοιάζει με τσάι). Σύμφωνα με τη Δρ. Σόνενμπουργκ αυξάνουν την ποικιλομορφία των βακτηρίων στο έντερο, ενώ συμβάλουν σε χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, διαβήτη και άλλων παθήσεων.

Χωρίς άγχος

Υπάρχει ισχυρή σύνδεση μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου. «Αν είστε αγχωμένοι, αν δεν κοιμάστε καλά, μπορεί να έχετε γαστρεντερικά συμπτώματα και να νομίζετε ότι φταίει η διατροφή σας. Θα μπορούσε να είναι από τον τρόπο ζωής σας», επισημαίνει η Δρ. Τσερβόνιε. Τα επαρκή επίπεδα ύπνου, ενυδάτωσης και άσκησης συνδέονται επίσης με καλή υγεία του εντέρου. «Αν αισθάνεστε νωθροί και φουσκωμένοι, πηγαίνετε μια βόλτα» συμβουλεύει η ειδικός.

(Με πληροφορίες από New York Times)

Πριν φύγετε...Το αντίο στην μάσκα είναι για κάποιους ο δυσκολότερος αποχωρισμός της ζωής τουςΠοιο φαγητό είναι το καλύτερο για εμάςΠόνος στην σπλήνα κατά την αερόβια άσκηση: τι ακριβώς μας συμβαίνει και τι πρέπει να κάνουμε
Keywords
Τυχαία Θέματα