Γιατί το Χάρβαρντ έκοψε τον κ. Τσίπρα και έκρινε τη διαπραγμάτευση τραγική

Με τον επικεφαλής του προγράμματος διαπραγματεύσεων του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Ρόμπερτ Μανούκιν, μίλησε η εφημερίδα «Η Καθημερινή». Ο κ. Μανούκιν εξηγεί γιατί το Πανεπιστήμιο έκοψε τον Αλέξη Τσίπρα και τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης αξιολογώντας την ως την χειρότερη του έτους.

Ο ίδιος εξηγεί πως η διαπραγμάτευση χωρίζεται σε δύο περιόδους: η πρώτη κράτησε μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου όπου επιτεύχθηκε η επιμήκυνση
του προγράμματος και η δεύτερη φτάνει μέχρι και τη συμφωνία του Ιουλίου. «Εκεί έκαναν πολύ κακή δουλειά. Ο κ. Βαρουφάκης δεν κατάλαβε τη σημασία των καλών επαγγελματικών σχέσεων με τους εταίρους του. Αντί γι' αυτό ασχολήθηκε με ''ρητορική άνθηση''.», αναφέρει και συνεχίζει «Διαφήμιζε τον εαυτό του ως έξυπνο και ειδικό στη θεωρία των παιγνίων και έφτιαχνε μία κατάσταση στην οποία η Τρόικα θα υπαναχωρούσε, κάτι το οποίο δεν έγινε τελικά». Όπως εξηγεί ο τότε υπουργός Οικονομικών αλλά και ο κ. Τσίπρας «είχαν καταφέρει να γίνουν μισητοί».

Για το δημοψήφισμα επισημαίνει πως επρόκειτο για μία ιδέα «τραγική» και εξηγεί ότι «οι πολίτες δεν πρέπει να παίρνουν τέτοιες πολιτικές αποφάσεις, ειδικά όταν το ερώτημα είναι τόσο τεχνικό». Όπως αναφέρει, του προκαλεί εντύπωση πως είναι δυνατόν να πιστέψει η ελληνική κυβέρνηση ότι το όχι ως αποτέλεσμα θα έκανε του Ευρωπαίους πιο ελαστικούς. Την ίδια στιγμή, αναφέρει ότι «η ελληνική πλευρά με το δημοψήφισμα έχασε οποιαδήποτε διαπραγματευτική πίεση» και υπογραμμίζει ότι η παραίτηση Βαρουφάκη αμέσως μετά ήταν κάτι το εντυπωσιακό με την έννοια του πρωτοφανούς και αποδεικνύει ότι «ο κ. Τσίπρας ήταν διστακτικός ως προς την έξοδο της χώρας από το ευρώ».

Τέλος για τη συμφωνία καθεαυτή, αναφέρει πως είναι χειρότερη καθώς η ελληνική κυβέρνηση ήταν απελπισμένην και συμπληρώνει ότι το δημοψήφισμα ως απειλή απέτυχε γιατί η κυβέρνηση δεν ήταν διατεθειμένη να αντέξει τις συνέπειες μιας εξόδου από το ευρώ.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα