Γιατροί αποκαλύπτουν το 1 πράγμα που θα ήθελαν να κάνουν οι μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες

Ζευγάρι που μπορεί να μην διάγει την πρώτη νιότη του, ξέρει, όμως, να χαίρεται μια βόλτα στην παραλία

Υπάρχουν πολλές συμβουλές για ζητήματα υγείας κομμένες και ραμμένες στα μέτρα πολλών. Αλλά για άτομα μιας ορισμένης ηλικίας, οι συστάσεις διατροφής και άσκησης που απευθύνονται σε νεότερους δεν είναι τόσο χρήσιμες όσο παλιά. Το σώμα μας έχει αλλάξει και δεν χρειάζεται να ξεκινήσουμε σκληροπυρηνικές ρουτίνες άσκησης ή να ξεκινήσουμε τρελές δίαιτες που βρίσκονται στη μόδα και παρακάμπτουν ολόκληρες ομάδες τροφίμων.

Αυτές τις μέρες υπάρχουν πάρα πολλές πληροφορίες για ζητήματα υγεία από παντού,

πολλές από αυτές προέρχονται από αμφισβητούμενες πηγές. Αυτό μπορεί να είναι μας κάνει να πελαγώνουμε, ανεξάρτητα ποια είναι η ηλικία μας.

Ζητήσαμε από μια ομάδα καρδιολόγων, διατροφολόγων και άλλων επαγγελματιών υγείας μια απλή, βασική, συμβουλή που θα έδιναν σε όλους τους ηλικιωμένους ασθενείς τους.

Τι θα ήθελαν οι διαιτολόγοι να κάνουν οι ασθενείς τουςΚαθώς μεγαλώνουμε, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να φροντίζουμε να λαμβάνουμε άφθονες φυτικές ίνες. Η εγγεγραμμένη διαιτολόγος διατροφολόγος Καθλήν Γκαρσία - Μπένσον αναφέρει στην HuffPost: «Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για ένα υγιές πεπτικό σύστημα, τακτικές κινήσεις του εντέρου και σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι εύκολοι τρόποι για να ενισχύσουμε τις φυτικές ίνες περιλαμβάνουν σνακ με μούρα, προσθήκη αλεσμένων σπόρων λιναρόσπορου ή σπόρων chia, πλιγούρι βρώμης ή τη χρήση συμπληρωμάτων φυτικών ινών. Απλά, ας φροντίσουμε να πίνουμε άφθονο νερό όταν αυξάνουμε τις φυτικές ίνες στη διατροφή μας».

Οι διατροφολόγοι προτρέπουν επίσης τους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους να βεβαιωθούν ότι λαμβάνουν αρκετή πρωτεΐνη. Σύμφωνα με την εγγεγραμμένη διαιτολόγο Κόρτνεϊ Πελιτέρα, μία από τις μεγαλύτερες επιπτώσεις της γήρανσης που παρατηρείται σε γενικές γραμμές είναι κάτι που ονομάζεται σαρκοπενία ή η διάσπαση της μυϊκής μάζας, της δύναμης και της λειτουργικότητας.

«Ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους μύες (εκτός από την τακτική άσκηση) είναι να βεβαιωθούμε ότι η διατροφή μας είναι επαρκής σε πρωτεΐνη», λέει η Πελιτέρα. «Μου αρέσει να ενθαρρύνω τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας να καταναλώνουν τουλάχιστον 20 γραμμάρια πρωτεΐνης ή περισσότερο ανά γεύμα».

Ένα άλλο κοινό πρόβλημα για τους ηλικιωμένους είναι η ανεπάρκεια της βιταμίνης D, η οποία παίζει ρόλο στην κίνηση των μυών και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, και είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας των οστών.

«Το σώμα γίνεται λιγότερο αποτελεσματικό στη μετατροπή του ηλιακού φωτός σε βιταμίνη D καθώς μεγαλώνουμε και οι ηλικιωμένοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο διότι έχουν χαμηλά επίπεδα», δηλώνει η εγγεγραμμένη διαιτολόγος, Ανέτ Σνάιντερ . «Οι πηγές τροφής της βιταμίνης D περιλαμβάνουν λιπαρά ψάρια (σολομός, τόνος, πέστροφα, σκουμπρί), κρόκους αυγών, συκωτέλαιο ψαριών, μανιτάρια και ενισχυμένα γαλακτοκομικά προϊόντα».

Κάτι τόσο βασικό όσο η ενυδάτωση μπορεί επίσης να γίνει πρόβλημα για τους ηλικιωμένους. Η εγγεγραμμένη διαιτολόγος διατροφολόγος Κολέτ Μίκο λέει ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι φυσικοί μηχανισμοί που αυξάνουν την αίσθηση της δίψας μειώνονται καθώς μεγαλώνουμε.

«Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να βασιστούμε στο αίσθημα δίψας για να αντιληφθούμε ότι το σώμα μας χρειάζεται νερό», λέει. «Η επαρκής ενυδάτωση είναι σημαντική για τη λειτουργία σχεδόν κάθε κυττάρου στο σώμα μας και μπορεί να βοηθήσει με τα επίπεδα ενέργειας, την πέψη, τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και τη λίπανση των αρθρώσεων».

Η Μίκο συνιστά να αυξήσουμε την πρόσληψη νερού σε τουλάχιστον 48 ουγγιές (1.3 λίτρα) την ημέρα πίνοντας βάσει προγράμματος, έχοντας πάντα υγρά κοντά  μας κι εστιάζοντας σε ενυδατικές τροφές όπως φρούτα και λαχανικά. Όλα αυτά μπορούν να μας βοηθήσουν να διασφαλίσουμε ότι πληρούμε τις ελάχιστες απαιτήσεις του σώματός μας.

Οι συμβουλές διατροφής που επιθυμούν οι γιατροί να τηρούν οι ασθενείς τους

Το καλύτερο πράγμα που μπορούν να κάνουν οι ηλικιωμένοι για να προστατεύσουν την υγεία της καρδιάς τους είναι να τρώνε ολόκληρες, φυτικές τροφές – και η δρ Κέιτι Γκόλντεν, πιστοποιημένη ιατρός επειγόντων περιστατικών, συνιστά τη μεσογειακή διατροφή.  

«Όλα έχουν να κάνουν με την κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, άπαχων πρωτεϊνών και υγιεινών λιπαρών», λέει η δρ Γκόλτεν. «Επίσης, ας απολαμβάνουμε την παρέα των γύρω μας ενώ δειπνούμε ή γευματίζουμε διότι η ψυχική υγεία και η ευεξία είναι σημαντικό μέρος της σωματικής υγείας».

Και όλοι οι καρδιολόγοι με τους οποίους μιλήσαμε συμφώνησαν σε ένα πράγμα - τη σημασία της άσκησης. Απλώς ας κάνουμε ό,τι μπορούμε. Σύμφωνα με τον δρ Ελνταντ Εϊνάβ, καρδιολόγο, ειδικό για την παχυσαρκία και κλινικό βοηθό καθηγητή στο SUNY Upstate Medical University, μελέτες στη σειρά δείχνουν ότι η άσκηση βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στη διαχείριση της χοληστερόλης, στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, στη διατήρηση του βάρους, στη φλεγμονή, στο στρες, στη θνησιμότητα, στην ενέργεια, στην αντοχή, στον ύπνο, στη γνωστική ικανότητα, στην υγεία των αρθρώσεων, στην ισορροπία, την κινητικότητα, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την κοινωνική αλληλεπίδραση.

Οδηγίες άσκησης από έναν ειδικό

Δεν χρειάζονται ατέλειωτες ώρες στο γυμναστήριο ή προπόνηση για ένα Ironman Triathlon για να διατηρήσουμε την υγεία μας. Ο δρ Σάνι Σαϊάντ, ιατρικός διευθυντής του Κέντρου Αριστείας του Γενικού Καρδιολογικού Ινστιτούτου Tampa General Hospital Heart & Vascular Institute, αναφέρει: «Αν μπορούσα να πείσω τους ηλικιωμένους ασθενείς μου να κάνουν ένα πράγμα, αυτό θα ήταν να ασκούνται τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα».

«Η άσκηση θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στις σωματικές ικανότητες του ασθενούς», λέει ο Σαϊάντ. «Η γιόγκα με καρέκλα, το πιλάτες και - το πιο σημαντικό - το περπάτημα θα βελτίωναν όχι μόνο το καρδιαγγειακό σύστημα αλλά και θα μείωναν τον κίνδυνο πτώσης, το άγχος και θα βελτίωναν την αίσθηση της ευεξίας».

Πράγματα που οι γιατροί θα εύχονταν να σταματήσουμε να κάνουμε

Εάν ο γιατρός μας δεν μας το έχει ήδη πει, οι καρδιολόγοι έχουν μια μικρή λίστα με συνήθειες που πρέπει να διακόψουμε. Σύμφωνα με τον δρ Φίλιπ Νιμόιτιν, κλινικό καρδιολόγο στο Cardiology Consultants of Philadelphia στο Jefferson, «οι ηλικιωμένοι που ενδιαφέρονται για τη διατήρηση της καρδιαγγειακής τους υγείας θα πρέπει να ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της αποφυγής της παχυσαρκίας, του καπνίσματος και της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ».

«Μια καλά ισορροπημένη διατροφή, όπως η μεσογειακή διατροφή, είναι ευεργετική για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων», λέει επίσης ο Νιμόιτιν. Συνιστά ακόμα να ζητήσουμε μερικές συγκεκριμένες εξετάσεις για να βεβαιωθούμε ότι η καρδιά μας είναι σε φόρμα.

«Μπορεί να επιτευχθεί καλύτερος έλεγχος για καρδιαγγειακές παθήσεις συμπληρώνοντας τον τυπικό έλεγχο λιπιδίων με πρόσθετα τεστ όπως Apo-B, και υψηλής ευαισθησίας C-αντιδρώσα πρωτεΐνη, η οποία εντοπίζει αγγειακή φλεγμονή που μπορεί τώρα να αντιμετωπιστεί για να μειώσει  μελλοντικό κίνδυνο», λέει ο ίδιος. «Τo score Ασβεστίου (CAC), επίσης, που μετρά την ποσότητα του Ασβεστίου που έχουν οι στεφανιαίες αρτηρίες είναι επίσης πολύ χρήσιμο στη αξιολόγηση του καρδιαγγειακού κινδύνου που μπορεί να διατρέχει ένα άτομο».

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Προσδόκιμο ζωής: Αύξηση κατά σχεδόν 5 χρόνια αναμένεται έως το 2050Το ταπεινό φαγητό που τρώνε τα άτομα με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής στον κόσμοΝέα έρευνα: Το αλάτι μειώνει το προσδόκιμο ζωής μας
Keywords
Τυχαία Θέματα
Γιατροί,giatroi