Γιορτινά πάρτι: Ο δεκάλογος της σωστής συμπεριφοράς για να μας ξανακαλέσουν

Η περίοδος των γιορτών μας προσφέρει απλόχειρα ένα σωρό ευκαιρίες να απολαύσoυμε γλυκές λιχουδιές, να ανταλλάξουμε δώρα, να θαυμάσουμε την εποχική διακόσμηση και φυσικά να βρεθούμε με τους αγαπημένους μας σε ξέφρενα πάρτι.

«Όταν είμαστε καλεσμένοι σε ένα γιορτινό πάρτι, αυτό σημαίνει ότι ο οικοδεσπότης θέλει να είμαστε παρόντες στη χαρά του», εξηγεί στην HuffPost η Νταϊάν Γκότσμαν, συγγραφέας του βιβλίου «Μοντέρνα εθιμοτυπικά για μια καλύτερη ζωή» και ιδρύτρια του The Protocol School

of Texas. «Με άλλα λόγια, ο οικοδεσπότης μας καλεί στο πάρτι του, επειδή πιστεύει ότι μπορούμε να συνεισφέρουμε στο ”παρεάκι” με το κέφι και τους καλούς μας τρόπους», συμπληρώνει η ειδικός.

Ως προσκεκλημένοι τι (δεν) πρέπει να κάνουμε λοιπόν: Δεν φέρνουμε κανέναν έξτρα καλεσμένο, προτού ρωτήσουμε τον διοργανωτή

«Εκτός και αν η πρόσκλησή αναφέρει ότι μπορούμε να φέρουμε έναν/μια συνοδό», εξηγεί η Τζόντι Σμιθ, πρόεδρος της Mannersmith Etiquette Consulting.

«Αν βγαίνουμε σοβαρά με κάποιον και οι οικοδεσπότες δεν το γνώριζαν όταν μας απηύθυναν την πρόσκληση, φροντίζουμε να τους ενημερώσουμε εκ των προτέρων και να εξετάσουμε από κοινού το ενδεχόμενο να μας συνοδεύσει το ταίρι μας στο πάρτι. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που επιθυμούμε να φέρουμε τον σκύλο ή το παιδί μας. Η απροειδοποίητη είσοδος με έναν απρόσκλητο επισκέπτη, ίσως φέρει τον οικοδεσπότη σε δύσκολη θέση», προειδοποιεί η Τζάκι Τόμσον, ιδρύτρια του From the Inside-Out School of Etiquette.

Προσπαθούμε να μην κάνουμε ζημιές στον χώρο που φιλοξενεί το πάρτι κι αν κάνουμε δεν τις κρύβουμε κάτω απ′ το χαλί

Το να συμβεί ένα ατύχημα είναι έως και αναμενόμενο. Ωστόσο, το να προσπαθούμε να αγνοήσουμε ή να κρύψoυμε το σπασμένο φωτιστικό ή το κόκκινο κρασί στο χαλί δεν είναι σωστό.

«Αν λερώσουμε ή σπάσουμε κάτι, θα πρέπει να ενημερώσουμε αμέσως τον οικοδεσπότη», επισημαίνει η Γκότσμαν.

Δεν πάμε ό,τι ώρα θέλουμε εμείς

«Αν και είναι αναμενόμενο να φτάσουμε στο πάρτι ένα τέταρτο-εικοσάλεπτο αργότερα από ότι αναγράφεται στην πρόσκληση, ιδίως αν πρόκειται να πάμε για φαγητό, το να φτάσουμε υπερβολικά αργοπορημένοι είναι εξαιρετικά αγενές. Ομοίως και το να φτάσουμε πολύ νωρίτερα και να πιάσουμε τον οικοδεσπότη απροετοίμαστο. Ένας επισκέπτης πρέπει να φτάνει πάντοτε στην ώρα του. Ούτε πολύ αργότερα, ούτε πολύ νωρίτερα», επισημαίνει η Γκότσμαν.

Δεν παραβιάζουμε τον κώδικα ένδυσης

«Εάν υπάρχει ενδυματολογικός κώδικας θα πρέπει να τον ακολουθήσουμε», επισημαίνει ο Nικ Λέιτον, ειδικός σε θέματα εθιμοτυπίας και οικοδεσπότης του εβδομαδιαίου podcast εθιμοτυπίας «Were You Raised by Wolves;».

«Ακόμα και αν το θέμα είναι ... ”παλιομοδίτικα χριστουγεννιάτικα πουλόβερ”, είναι σημαντικό να φορέσουμε ένα πουλόβερ, ακόμα κι αν δεν μας πολυαρέσει η ιδέα. Βεβαίως και έχει σημασία να νιώθουμε άνετα, αλλά θα πρέπει να σεβαστούμε και τον άνθρωπο που μας έχει καλέσει», υπογραμμίζει η Τόμσον.

Αν πάλι δεν υπάρχει ενδυματολογικός κώδικας, φροντίζουμε να μην φορέσουμε κάτι τρομερά πρόχειρο, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε εορταστική περίοδο.

Δεν κάνουμε αρνητικά σχόλια για το πάρτι

Δεν συγκρίνουμε το φαγητό, τη μουσική, τα ποτά, τους καλεσμένους με τα πάρτι που έχουμε πάει στο παρελθόν. Εκφράζουμε την ειλικρινή εκτίμηση μας για τις προσπάθειες που έγιναν από τον οικοδεσπότη και όσους τον βοήθησαν να οργανώσει το πάρτι.

Χαλαρώνουμε και διασκεδάζουμε

Αντί να αναλύουμε κάθε πτυχή του πάρτι, ρωτάμε τον οικοδεσπότη αν χρειάζεται βοήθεια σε οτιδήποτε και διαφορετικά, κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να είναι το πάρτι ευχάριστο για όλους.

Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στον οικοδεσπότη την επόμενη μέρα και με το να είμαστε ευγενικοί, εξασφαλίζουμε την πρόσκλησή μας και για την επόμενη χρονιά.

Δεν συμμετέχουμε σε καυγάδες και έντονες διαφωνίες

Ως επισκέπτες σε κάθε περίσταση θα πρέπει πάντα να συμπεριφερόμαστε με σεβασμό και αυτοσυγκράτηση. Σεβασμός σημαίνει να μην διαφωνούμε με τους υπόλοιπους καλεσμένους και ακόμα κι αν δεν συμφωνούμε, να μην το κάνουμε θέμα, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον οικοδεσπότη.

Ακόμα και αν κάποιος μας προκαλέσει σε μια αμήχανη συζήτηση, για θέματα όπως η πολιτική ή η θρησκεία, βρίσκουμε μια δικαιολογία και ανοίγουμε συζήτηση με κάποιον άλλο.

Δεν μιλάμε μονάχα σε άτομα που γνωρίζουμε

Ως επισκέπτες είναι ευγενικό να συζητήσουμε ακόμα και με άτομα που δεν γνωρίζουμε ή με τα οποία δεν είμαστε εξίσου εξοικειωμένοι. Αν μιλάμε μονάχα στα άτομα που γνωρίζουμε υπάρχει ο κίνδυνος να απομονώσουμε άλλους καλεσμένους, δημιουργώντας κλίκες.

Και εκτός αυτού, η συζήτηση με νέους ανθρώπους μας δίνει την ευκαιρία να ξεφύγουμε από ορισμένους φίλους ή γνωστούς που μας ενοχλούν.

Δεν πηγαίνουμε πουθενά με άδεια χέρια

Ένα μπουκάλι κρασί, ένα κουτί σοκολατάκια, παιχνίδια για τα παιδιά ή ένα ωραίο βιβλίο μπορούν να μας λύσουν τα χέρια. Δεν χρειάζεται να σκεφτούμε υπερβολικά το δώρο του οικοδεσπότη. Η κίνηση είναι που μετράει.

Δεν το παρακάνουμε με το αλκοόλ

Το να πιούμε αλκοόλ σε βαθμό που να μην μπορούμε να το διαχειριστούμε είναι ντροπιαστικό, τόσο για εμάς όσο και για τον οικοδεσπότη.

Επομένως, θα πρέπει να αντισταθούμε στην επιθυμία να πιούμε το ένα ποτό πίσω από το άλλο. Αντίθετα θα πρέπει να δίνουμε στον εαυτό μας τον χρόνο να επεξεργαστεί την πρόσληψη αλκοόλ και φυσικά να γνωρίσουμε τα όριά μας.

Related...Παραφάγαμε σε γιορτινό τραπέζι; Οκτώ μαγικά tips για άμεση ανακούφιση από τη βαρυστομαχιάΤάση εβδομάδας: Λούρεξ, το ύφασμα που μας επιτρέπει να λάμπουμε χωρίς υπερβολέςΜοναδική μέθοδος βάζει φρένο στην κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Γιορτινά,giortina