Η Johnson &Johnson αποζημιώνει με 8 δισ. άνδρα που ανέπτυξε γυναικείους μαστούς εξαιτίας φαρμάκου της

Aποζημίωση ύψους 8 δισ. δολαρίων καλείται να πληρώσει η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Johnson & Johnson σε έναν άνδρα, ο οποίος ανέπτυξε γυναικείους μαστούς εξαιτίας ενός αντιψυχωτικού φαρμάκου της.

Η απόφαση πάρθηκε από δικαστήριο της Φιλαδέλφειας το οποίο δικαίωσε τον Νίκολας Μάρει, 26 ετών, η περίπτωση του οποίου δεν ήταν η μοναδική.

O Mάρει επισημαίνει πως ανέπτυξε γυναικείους μαστούς όταν το 2003 άρχισε να καταναλώνει

το Risperdal μετά την συνταγογράφηση ενός ψυχολόγου ο οποίος του διέγνωσε διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού.

Oι δικηγόροι του νεαρού, Τομ Κλάιν και Τζέισον Ίτκιν, δήλωσαν πως οι ενέργειες της γνωστής εταιρείας ήταν σκόπιμες και κακόβουλες, αφού οι υπεύθυνοι της δεν είχαν προειδοποιήσει για τα πιθανά συμπτώματα.

Aναφέρουν παράλληλα πως ο πελάτης τους βίωσε μια «σοβαρή, εξευτελιστική και συχνά επίπονη κατάσταση», η οποία του προκάλεσε σημαντικές ψυχολογικές διαταραχές σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τη ζωή του.

Σε δήλωση που έκανε στο CNN εκπρόσωπος της εταιρείας, διευκρίνισε πως η αποζημίωση είναι «υπερβολικά ακριβή» και πως είναι βέβαιος πως αυτή θα ανατραπεί.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που η Johnson & Johnson αντιμετωπίζει μια τέτοια ποινή. Τον Αύγουστο που πέρασε, κλήθηκε πάλι να καταβάλει το ποσό των 572 εκατομμυρίων δολαρίων, αφού οι δικαστές στην Οκλαχόμα, αποφάσισαν πως η εταιρεία συνέβαλε στο ξέσπασμα επιδημίας στην πολιτεία, καθώς ανέλαβε να εκπονήσει μια «λανθασμένη και επιβλαβή» καμπάνια πωλήσεων.

Σημειώνεται ότι οι πρώτες ανεπιθύμητες παρενέργειες που πιθανότατα προκαλεί η ρισπεριδόνη, που περιλαμβάνεται στο φάρμακο Risperdal, καταγράφηκαν το 1994, ενώ το φάρμακο εγκρίθηκε από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων το 1993.

Το 2013, σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που έχει καταγραφεί στην ιστορία της υγειονομικής περίθαλψης, το Υπουργείο Δικαιοσύνης είχε καταλήξει πως το Risperdal και άλλα δύο φάρμακα που παρασκευάζονται από την Johnson & Johnson κυκλοφόρησαν για ασθενείς με άνοια, παρόλο που η ουσία είχε πάρει έγκριση μόνο για αυτούς που πάσχουν από σχιζοφρένεια.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Ποιός θυμάται την Αλεξανδρέττα; Οι ψυχιατρικές κλινικές στην Ευρώπη γεμίζουν ασθενείς. Έχουν όμως τον εξοπλισμό για να λειτουργήσουν; Δήμητρα Τρυπάνη: Η έμφυλη βία παρασκευάζεται και επιβάλλεται από τις κοινωνίες
Keywords
Τυχαία Θέματα