Η 65χρονη που μεταμορφώνει τον εαυτό της σε ιστορικά έργα τέχνης


"After Vermeer" της Laura Hofstadter

Μια γυναίκα σας κοιτάζει πάνω από τον ώμο της. Φορά ένα μαντίλι στο κεφάλι και ένα μαργαριταρένιο σκουλαρίκι. Σας θυμίζει κάτι; Αντίθετα με το διάσημο πίνακα του Vermeer, η γυναίκα της εικόνας δεν είναι νέα. Για την ακρίβεια, έχει περάσει εδώ και δεκαετίες την περίοδο που μπορούσες να την πεις «κορίτσι».

Η Laura Hofstadter είναι η καλλιτέχνης πίσω από αυτόν τον
πίνακα και αρκετούς άλλους, στους οποίους αναβιώνει διάσημα έργα τέχνης παίρνοντας η ίδια τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Στα 65 της αποφάσισε να ασχοληθεί με τη φωτογραφία, ένα πάθος που είχε από το πανεπιστήμιο αλλά εγκατέλειψε για να αφοσιωθεί στην οικογένειά της, καθώς και λόγω κάποιον προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε.

Η φωτογραφία «After Vermeer» είναι κομμάτι της σειράς «Stages», η οποία ουσιαστικά πραγματεύεται την εκεχειρία που κάνεις με τον εαυτό σου στα διάφορα στάδια της ζωής, όσο βιώνεις την απώλεια και το πέρασμα του χρόνου, σύμφωνα με την καλλιτέχνη. Ο τίτλος επίσης αναφέρεται στη θεατρική φύση αυτών των εικόνων, που θυμίζουν ενσταντανέ από θεατρικά έργα. Η Hofstadter εξηγεί πως κάθε φωτογραφία αποτελείται από σκηνικά που φτιάχνει στο σπίτι ή στην αυλή της, ρούχα που έχει ήδη στη ντουλάπα της και με τα οποία δημιουργεί τα «κοστούμια», κάποια βοηθητικά αξεσουάρ που φτιάχνει για την περίσταση και, φυσικά, τις ερμηνείες της.

"After Degas" της Laura Hofstadter. Δείτε τον πρωτότυπο Degas εδώ.

«Στην κοινωνία μας, όσο οι γυναίκες μεγαλώνουν και φτάνουν στην ηλικία μου και παραπέρα, γίνονται αόρατες», λέει η Hofstadter στη Huffington Post. «Έτσι μου άρεσε η ιδέα να αναγκάσω τους ανθρώπους να κοιτάξουν μια 65χρονη, βάζοντας τον εαυτό μου μέσα σε κλασικές εικόνες».

Η Hofstadter έχει συνηθίσει να γίνεται αόρατη όσο περνάνε τα χρόνια από πάνω της. Αφηγείται στην HuffPost την φαινομενικά κοινότοπη αλλά πραγματικά ενοχλητική και κάπως περίεργη εμπειρία της, όταν μια μέρα κάποιος στο δρόμο συνέχισε να περπατά προς τα πάνω της, χωρίς να αλλάζει κατεύθυνση, σαν να μην την είχε δει.

«Είναι ξεκάθαρο πως η κοινωνία μας επικεντρώνεται στα νιάτα και έχει συγκεκριμένα στάνταρ ομορφιάς, περιορίζοντας σημαντικά τις επιλογές. Το είχα συνειδητοποιήσει από πολύ μικρή και πάντα το απεχθανόμουν», λέει η Hofstadter.

"After Della Francesca" της Laura Hofstadter. Δείτε τον πρωτότυπο della Francesca εδώ.

Εκτός από ο να είναι επιρρεπή στο χρόνο και στα γηρατειά, τα ανθρώπινα σώματα είναι επίσης εκτεθειμένα στις αρρώστιες. Η Hofstadter ήθελε να εξερευνήσει αυτό το θέμα μέσω της δουλειάς της, ειδικά τις προσωπική της εμπειρία όταν διαγνώσθηκε με καρκίνο του μαστού στην ηλικία των 45 ετών.

Ενώ ερευνά τις σοβαρές επιπτώσεις της γήρανσης και των ασθενειών, η Hofstadter μέσα από τη δουλειά της αποτίνει ταυτόχρονα φόρο τιμής σε όλα αυτά τα θρυλικά έργα τέχνης, προσθέτοντάς τους μια παιχνιδιάρικη ματιά. Με το αινιγματικό της χαμόγελο ως άλλη «Mona Lisa» ή μαυροφορεμένη ως «Μητέρα του Whistler», δεν γίνεται να μη σου μεταδώσει το ιδιαίτερο χιούμορ της.

«Είμαι αυτή που είμαι, δεν με νοιάζει πλέον τι σκέφτονται οι άνθρωποι και υπάρχει μια απελευθέρωση σε όλο αυτό», λέει η ίδια, εμπνέοντάς μας να έχουμε την ίδια αυτοπεποίθηση και αυτογνωσία, ανεξάρτητα από την ηλικία μας.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στην αμερικάνικη έκδοση της Huffington Post.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα