Προς συμφωνία για τη συγκρότηση ΕΣΡ. Κουτρομάνο πρότεινε ο Βούτσης

Με καθυστέρηση άρχισε η 6η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, και όπως όλα δείχνουν οδεύει προς συμφωνία.

Η Διάσκεψη επρόκειτο να ξεκινήσει στις 3 μετά το μεσημέρι, αλλά όπως σημείωναν συνεργάτες του προέδρου της Βουλής, κρίθηκε αναγκαίο να μετατεθεί για μια ώρα αργότερα, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις που γίνονται, με στόχο την εξεύρεση συμβιβαστικής
λύσης. Σημειώνεται ότι πηγές του προέδρου της Βουλής σημείωναν νωρίτερα, ότι η σημερινή θα είναι η τελευταία Διάσκεψη με αντικείμενο τη συγκρότηση ΕΣΡ και δεν θα επαναληφθεί η προσπάθεια αν αποδειχθεί και σήμερα άκαρπη.

Στην εισαγωγική του ομιλία ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, πρότεινε για πρόεδρο τον τέως προέδρου του Αρείου Πάγου Θανάση Κουτρομάνο, τον οποίο έχει προτείνει η ΝΔ για τη θέση του προέδρου στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, ενώ για αντιπρόεδρος τον δημοσιογράφο Ροδόλφο Μορώνη. Πρόταση που βρήκε θετική υποδοχή από τη ΝΔ.

Για μέλη προτάθηκαν οι :

Πόπη Διαμαντάκου,
Βασίλης Καραποστόλης,
Νίκος Κιάος,
Βασίλης Κουφόπουλος,
Δήμητρα Παπαδοπούλου,
Λίλιαν Μήτρου και
Γιώργος Σαριδάκης.

Ο αριθμός των αδειών

Σε αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών φαίνεται πως βρίσκονται τα κόμματα λίγη ώρα πριν από την έναρξη της Διάσκεψης των Πορέδρων. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς δήλωσε πως ο αριθμός των αδειών θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης και ευρύτερων συναινέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.

Συγκεκριμένα, σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ανέφερε: «Το ΕΣΡ είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τη διεξαγωγή διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Είμαστε αισιόδοξοι ότι σύντομα θα έχουμε λύση.

«Ο αριθμός των αδειών θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης και ευρύτερων συναινέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και κυρίως της Νέας Ανεξάρτητης Αρχής».

Ικανοποιημένη από τη στάση Βούτση η ΝΔ

«Είναι σαφές ότι είναι απολύτως θεμιτό στη συζήτηση και απόφαση του ΕΣΡ -που θα έχει το βασικό λόγο- θα προχωρήσουμε στον αριθμό των αδειών που μπορεί να είναι αυξημένος από τον αριθμό 4 που είχε νομοθετηθεί. Μπορεί στο πλαίσιο του καλώς σκέπτεσθαι να είναι κατά τι αυξημένο», απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, όταν άκουσε ότι η ΝΔ προσβλέπει στη δική του καθαρή θέση, περισσότερο από τη δήλωση του κ. Νίκου Παππά.

Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι η ΝΔ απευθύνει παράκληση για μια δήλωση καθαρή και διαυγέστατη από τον πρόεδρο της Βουλής. «Δεχόμαστε τα δικά σας λεγόμενα ως ισχυρότερα του νόμου που ψήφισε και δεν ακύρωσε η ολομέλεια της Βουλής, άρα θα σας παρακαλέσω για αυτή την διατύπωση», είπε ο Νίκος Δένδιας.

Ο αριθμός ήταν πρόταση της πλειοψηφίας και της κυβέρνησης και όχι προσωπική άποψη του υπουργού και ως τέτοια την έχουμε χρεωθεί, είπε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: «Με αυτή την έννοια, σε αυτή την ιδιαίτερη διαδικασία θέλετε τη δική μου δεσμευτική δήλωση. Είναι προφανές ότι το αρμόδιο ΕΣΡ θα κινηθεί σε μια αντίληψη και διερεύνηση σε έναν αυξημένο αριθμό και θα υπάρξει διάλογος στο ΕΣΡ αλλά και διαβούλευση από την πλευρά μας».

«Θεωρώ επαρκή τη δήλωση του προέδρου της Βουλής για να προχωρήσουμε σε περαιτέρω συζήτηση. Μετά τη δήλωσή σας ανοίγει δρόμος συνεννόησης», είπε ο Νίκος Δένδιας.

«Παρών» από ΧΑ και ΚΚΕ

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλης, δικαιολόγησε το «παρών» λέγοντας ότι η θέση αυτή του ΚΚΕ δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα αλλά με τις θέσεις για τις ανεξάρτητες αρχές. «Παρών» ψηφίζει και η Χρυσή Αυγή, όπως δήλωσε ο Χρήστος Παππάς και κατηγόρησε τα άλλα κόμματα ότι έχουν γίνει γρανάζια της διαπλοκής.

Σταθόπουλο προτείνει το Ποτάμι

Ο Σπύρος Λυκούδης (Ποτάμι) αναφέρθηκε στην ανάγκη να καταλήξει η Διάσκεψη σε απόφαση και πρόσθεσε ότι το ζήτημα έχει αρχίσει να κουράζει την κοινωνία. «Εμείς έχουμε έρθει με διάθεση για συνεννόηση», είπε και τόνισε: «Εμείς εκθέσαμε ενστάσεις, αντιρρήσεις και πολεμικές σε όσα διαφωνούσαμε και όπου πιστεύαμε ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε το κάναμε. Δεχθήκαμε και κριτική. Αλλά θέλαμε να είμαστε συνεπείς απέναντι στις στοιχειώδεις συνταγματικές υποχρεώσεις». Ο κ. Λυκούδης αναφέρθηκε και στη συμβολή του προέδρου της Βουλής και πρόσθεσε ότι μετά και τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο κ. Βούτσης, υπάρχει το πολιτικό πλαίσιο για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Ο κ. Λυκούδης ζήτησε από τη Διάσκεψη να δει θετικά την πρόταση του Ποταμιού, να είναι πρόεδρος του ΕΣΡ ο Μιχάλης Σταθόπουλος. Ανέφερε ωστόσο, ότι αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με τον κ. Κουτρομάνο, που είναι σεβαστός παράγοντας του δημόσιου βίου, αλλά όπως είπε, ο Μιχάλης Σταθόπουλος μπορεί να δώσει άλλη πνοή στις συναινετικές προσπάθειες. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν θέτει βέτο το Ποτάμι.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα