Η Google και το Twitter διδάσκουν στους εργαζόμενούς τους την αρχαία τακτική της συνειδητότητας

Πάρα πολλές πληροφορίες, αλλά πάρα πολύ λίγες ώρες στη διάθεσή μας. Καθώς η τεχνολογία προχωρά και η καθημερινότητα μας φαίνεται να βρίσκεται σε fast forward, όλοι μας πασχίζουμε να κάνουμε περισσότερα και να συγκρατήσουμε στο μυαλό μας όλα αυτά με τα οποία μας «βομβαρδίζουν».

Αυτό είναι πρόβλημα το οποίο πασχίζουν να λύσουν οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες παγκοσμίως, όπως η Google και το Twitter.
Αντί όμως να εφεύρουν μία νέα εφαρμογή ή ένα νέο σύστημα παραγωγικότητας, αποφάσισαν να επιστρέψουν στην αρχαία πρακτική της συνειδητότητας.

Στο Twitter, ο συνιδρυτής του Έβαν Γουίλιαμς άρχισε το Medium, τοποθετώντας ένα δωμάτιο στη μέση του γραφείου, όπου μπορούσε κάποιος να κάνει γιόγκα και διαλογισμό, και έφερε τον Γουίλ Κάμπατ-Ζιν για να διδάξει μαθήματα συνειδητότητας και διαλογισμού πολλές φορές την εβδομάδα. Η Google παρουσίασε την περίφημη σειρά μαθημάτων Search Inside Yourself, η Asana προσφέρει στους εργαζόμενους ιδιωτικά μαθήματα γιόγκα και εταιρείες όπως τα Starbucks και η Aetna ενσωματώνουν την συνειδητότητα στον χώρο της δουλειάς με διάφορους τρόπους.

Πώς μπορούν όμως τελικά να συμβάλουν αυτές οι κινήσεις στην παραγωγικότητα των εργαζομένων; «Δεν έχει να κάνει με το να έχεις μια άσχημη μέρα στη δουλειά και μετά να πηγαίνεις για γιόγκα έτσι ώστε να νιώσεις καλύτερα,» δήλωσε η Μελίσα Ντάιμλερ, διευθύντρια μάθησης και ανάπτυξης στο Twitter σε μία εκδήλωση που έγινε στο Impact Hub San Francisco σχετικά με το μέλλον της ηγεσίας και της ανάπτυξης. «Το επιχειρηματικό και εργασιακό περιβάλλον είναι ο ακρωγωνιαίος λίθος για τη μεταμόρφωση όχι μόνο των οργανώσεων, αλλά και του εαυτού μας.»

«Θέλουμε να προετοιμάσουμε τους ανθρώπους για το πώς να αντιμετωπίσουν τις μελλοντικές προκλήσεις και να τους κάνουμε να ασχοληθούν με τη λύση προβλημάτων που δείχνουν σαν να μην έχουν λύσεις,» λέει σχετικά η Κάρεν Μέι, αντιπρόεδρος ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού στην Google. «Ανακαλύπτουμε ότι οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για τα προγράμματα συνειδητότητάς μας όχι μόνο επειδή θέλουν να αναπτύξουν τις ικανότητες τους στη συγκέντρωση και στο να δίνουν προσοχή σε αυτό που έχουν να κάνουν, αλλά και επειδή θέλουν να μάθουν πώς να καθαρίζουν το μυαλό τους έτσι ώστε να μπορούν να είναι πιο καινοτόμοι και δημιουργικοί. Η συνειδητότητα είναι ένα δυνατό εργαλείο για να αναπτύξεις μία δυνατή ικανότητα στο να αντιμετωπίζεις την ασάφεια και την πολυπλοκότητα.»

4 τρόποι για να ενσωματώσετε τη συνειδητότητα στο εργασιακό περιβάλλον

Η επίσημη μαθησιακή διαδικασία. Ο μηχανικός της Google Τσέιντ-Μενγκ Ταν παρουσίασε το περιβόητο πρόγραμμα «Ψάξε μέσα στον εαυτό σου» δύο ημερών που διδάσκει τα εργαλεία της συνειδητότητας και την συναισθηματικής νοημοσύνης. Το Twitter φιλοξενεί μαθήματα (#twittercore5) όπου οι διοικητές έχουν την ευκαιρία να εξασκήσουν τις δεξιότητές τους.

Δημιουργία ανάλογου χώρου. Σημαντική είναι η δημιουργία ενός χώρου όπου θα λαμβάνουν χώρα τα προγράμματα συνηδειτότητας. Εκεί θα μπορούν οι ίδιοι οι υπάλληλοι να είναι υπέυθυνοι για αυτά τα προγράμματα.

Ποικιλία. Είναι προτιμότερο να προσφέρεται μια ποικιλία από δασκάλους και τεχνικές.

Ενθάρρυνση και υποστήριξη της κοινότητας. Θα πρέπει να δημιουργούν συστήματα για επικοινωνία και μοίρασμα των πληροφοριών. Η Google παρουσίασε το gPause, μιας εσωτερικής online κοινότητας όπου μοιράζονται βιβλία, αποδράσεις και άλλα.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα