Η αγάπη δεν αγοράζεται... υιοθετείται!

Όταν ήμασταν παιδιά, όλοι κολλούσαμε το μικρό παιδικό μουτράκι μας στο τζάμι ενός pet shop και παρακαλούσαμε τους γονείς μας να μας αγοράσουν ένα από τα όμορφα κουταβάκια που τριγύριζαν στα καμωμένα από τζάμι «σπιτάκια τους». Όλο αυτό είναι μια γλυκιά ανάμνηση που προκαλεί το παράπονο στα παιδιά που τελικά δεν απέκτησαν το κουταβάκι των ονείρων τους.

Αυτή, όμως, η εικόνα κρύβει από πίσω της τον μεγαλύτερο εφιάλτη, τον οποίο κανείς δεν θέλει ή δεν νοιάζεται να αντιμετωπίσει. Πίσω από αυτά τα μικρά υγρά ματάκια κρύβεται
πολύς πόνος, πολλή δυστυχία και το κυριότερο πολλή εκμετάλλευση.

Το ταξίδι της ντροπής ξεκινά από τους τόπους της σύλληψης και γέννησης των κουταβιών. Όσο κι αν οι πιο αθώοι θέλουν να σκέφτονται ότι ο μπαμπάς και η μαμά των αγαπημένων τους τετράποδων έτρεχαν αμέριμνοι στον καταπράσινο κήπο ενός αγροτόσπιτου, η αλήθεια απέχει έτη φωτός. Τα σκυλάκια που καταλήγουν στα pet shop έχουν γεννηθεί σε «εργοστάσια σκύλων» ή στα αγγλικά «puppy mills», όπου οι γονείς δεν έχουν δει ποτέ το φως της μέρας. Σε ένα σοκαριστικό βίντεο εμφανίζεται μια σκυλίτσα, η οποία διασώθηκε από ένα τέτοιο μέρος και δεν μπορούσε να περπατήσει επειδή το κλουβί της ήταν τόσο στενό, ώστε έπρεπε να είναι συνεχώς ξαπλωμένη για να χωρέσει. Αυτό δεν είναι υπερβολή. Στενά, σκοτεινά, σιδερένια κλουβιά περιστοιχίζουν τα «καθαρόαιμα», τα οποία υποβάλλονται σε ενέσεις με ορμόνες επικίνδυνες για τη ζωή τους με σκοπό να γεννήσουν 5-6 φορές το χρόνο, όταν το φυσιολογικό είναι μια φορά το χρόνο. Έτσι, τα θηλυκά που έχουν επιλεχθεί για την αναπαραγωγή δεν επιζούν για πάνω από τρία χρόνια.

Όταν τα κουταβάκια γεννηθούν δεν παραμένουν ούτε ένα μήνα με τη μητέρα τους, αλλά απογαλακτίζονται πρόωρα και με τη βία και επιβιβάζονται σε φορτηγά που θα τα μεταφέρουν σε όλα τα μέρη του κόσμου. Εκεί, σύμφωνα με έρευνες, το 50% των κουταβιών πεθαίνει εξαιτίας του πρόωρου απογαλακτισμού, της πίεσης, της ανύπαρκτης υγιεινής και άλλων ασθενειών. Προφανώς, τα νεκρά κουταβάκια δεν απομακρύνονται από τα ζωντανά μέχρι τον προορισμό τους, οπότε και εκτίθενται σε ακόμη περισσότερες ασθένειες.

Όταν φτάνουν στον «πολυπόθητο» προορισμό τους μπαίνουν σε αυτά τα λιλιπούτια κλουβιά με μια λάμπα πάνω από το κεφαλάκι τους μέρα νύχτα χωρίς να μπορούν να κοιμηθούν. Θυμηθείτε: δεν είναι ούτε δύο μηνών. Είναι ουσιαστικά μωρά, έχουν φύγει από τη μαμά τους και έχουν κάνει ένα ταξίδι χιλιομέτρων. Παράλληλα, όλοι προτιμούν τα σκυλιά αυτά, επειδή είναι καθαρόαιμα. Ωστόσο δεν είναι στην πραγματικότητα καθαρόαιμα. Δείχνουν καθαρόαιμα! Αν ζητήσετε από αυτά τα μαγαζιά το pedigree τους, το οποίο είναι διεθνώς αναγνωρισμένο χαρτί για σκυλιά ράτσας δεν θα σας το δώσουν, γιατί δεν έχουν! Ένα καθαρόαιμο ζώο προέρχεται αποκλειστικά και μόνο από πιστοποιημένους εκτροφείς, οι οποίοι προσέχουν και εγγυώνται ότι τα κουτάβια δεν είναι αποτέλεσμα αιμομιξίας. Στα puppy mills πάντοτε η μητέρα και ο πατέρας έχουν σχέση εξ αίματος γεγονός το οποίο συντελεί στη σύντομη ζωή τους, σε προβλήματα υγείας και σε δυσπλασίες.

Συνεπώς, όποιος αγοράζει ένα κουτάβι από pet shop συνδράμει στην εμπορευματοποίηση και εκμετάλλευση αθώων ψυχών, παίρνει ένα ουσιαστικά άρρωστο ζώο που δεν είναι καθαρόαιμο. Όλα αυτά δείχνουν ότι η απόφαση να βάλει ένα ζώο στη ζωή του δεν είναι συνειδητή.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν τόσα αδέσποτα ζωάκια που στριμώχνονται για ένα χάδι, μια αγκαλιά, ένα βλέμμα... Σκυλάκια και γατάκια που μπορεί να μην μοιάζουν με άλλα, αλλά έχουν περίεργες βούλες, γλυκά τριγωνικά αυτάκια και πιτσιλωτές μουσούδες. Είναι ψυχές που κάποιος αποφάσισε ότι τα βαρέθηκε και τα πέταξε στο δρόμο. Κατέστρεψε τη ζωή τους, επειδή απλά... δεν του έκαναν! Όμως, αυτά τα ζωάκια προσφέρουν όση αγάπη κι αφοσίωση στερήθηκαν. Γι' αυτό άνοιξε την αγκαλιά σου σε ένα αδεσποτάκι και θα καταλάβεις από την πρώτη στιγμή ότι δεν χρειάζεται να είναι συνηθισμένο για να μπει στην καρδιά σου. Θα σου το ανταποδώσει με τον τρόπο που θα σε κοιτά για την υπόλοιπη ζωή του. Είναι τα καλύτερα τα αδεσποτάκια, γιατί είναι μοναδικά!

Αγάπησέ τα κι εσύ και κάνε τη διαφορά!

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα