Η αγένεια ως δείκτης χαμηλής ανθρωπολογικής αξίας
Υπάρχει μια άποψη, που λέει ότι «Αν θέλεις να εντοπίσεις τον πιο έξυπνο σε ένα δωμάτιο, ψάξε για τον πιο ευγενικό». Δεν ξέρω αν ο
Σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία ή τα αντικείμενα που συχνά επενδύονται για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη ή προστασία του κεφαλαίου, εκτιμάται και αποδίδεται μια αξία. Ένα ακίνητο, μια μετοχή, ένα ομόλογο, ένα έργο τέχνης κλπ, όλα έχουν μια αξία.
Γιατί όχι και ο άνθρωπος; Και αυτός ένα κοινωνικό στοιχείο είναι που επενδύεται στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της κοινωνίας. Αν δούμε την κοινωνία με όρους αγοράς, ίσως προέκυπτε μια νέα έννοια, αυτή της ανθρωπολογικής αξίας.
Όχι σε σχέση με το τι αποδίδει οικονομικά ο κάθε άνθρωπος, για να προλάβω τους επίδοξους πολιτικούς δογματιστές. Αλλά, σε σχέση με το τι αποδίδει ουσιαστικά στην κοινωνία. Τι προσφέρει με την ύπαρξή του πάνω σε αυτόν τον πλανήτη και μέσα στην όποια κοινωνία έτυχε να γεννηθεί!
Αν υπήρχε ένα τέτοιο ανθρωπόμετρο, ποια άραγε θα ήταν η αξία του καθενός και από ποιες παραμέτρους θα προέκυπτε; Μια πολύ ξεκάθαρη για εμένα παράμετρος θα ήταν η ευγένεια. Με αυτό ως ξεκάθαρο δείκτη, όποτε συναντώ την αγένεια, άμεσα ή έμμεσα, δεν σκέφτομαι τίποτα άλλο για το άτομο από την οποία εκπορεύεται, παρά μόνο ότι είναι μηδενικής ανθρωπολογικής αξίας.
«Να του απευθύνεστε στον πληθυντικό και με παράκληση, όχι προστακτικά», είπα σε μια 40+ ετών γυναίκα που διέταζε έναν νεαρό υπάλληλο στο τυροκομείο του σούπερ μάρκετ (φέρε, βάλε, βγάλε, κόψε κλπ). Την είχα προσπεράσει προηγουμένως σε άλλο σημείο του τυροκομείου, όπου ταλαιπωρούσε τον υπάλληλο. Πήγαινε όμως γυρεύοντας, ερχόμενη ακριβώς δίπλα μου και συνεχίζοντας με το ίδιο ύφος.
Η πρώτη της αντίδραση ήταν να προσπαθήσει να αντικρούσει την παρατήρηση, χρησιμοποιώντας αρχικά τον υπάλληλο και μετά το δήθεν πρωτοφανές της παρέμβασης («δεν τον ενοχλεί, πρώτη φορά μου το λένε αυτό, κλπ»). Και ύστερα, στην επόμενη παραγγελία της, παραδόξως πώς, του απευθύνθηκε παρακλητικά και στον πληθυντικό.
«Τώρα, μιλάς σωστά!», έσπευσα τότε να παρατηρήσω δηκτικά, θέλοντας να επισημάνω τη διάκριση ανάμεσα στον αρχικό τρόπο συμπεριφοράς της και σε εκείνον τον τρόπο που θυμήθηκε ότι μπορεί να έχει, μετά την παρατήρηση ενός άγνωστου τρίτου.
Τότε την είδα σχεδόν να «κολλάει» το πρόσωπό της στο δικό μου. Και να με «καρφώνει» με το βλέμμα της, όπως είχα παρατηρήσει τον σκύλο μου να κάνει στα νιάτα του προς άλλα αρσενικά σκυλιά, με τα οποία ήθελε να αρπαχτεί. Το έντονο, επίμονο κοίταγμα αποτελεί μια μορφή πρόκλησης ή προειδοποίησης στο ζωικό βασίλειο. Μα αυτή ήταν άνθρωπος… Ή απλώς ένα δίποδο;
Δεν ξέρω αν θα με δάγκωνε, όπως κάνουν οι σκύλοι στους καυγάδες τους, αλλά ήθελε σίγουρα να μου επιτεθεί, όπως ξεκάθαρα μου διεμήνυσε απειλητικά. Σε κάποιο άλλο περιβάλλον, με κάποιον άλλο αντίπαλο, θα το είχε ήδη κάνει! Εν προκειμένω, και μόλις την ενημέρωσα πώς λέγεται νομικά αυτό το οποίο κάνει και τι συνέπειες επισύρει, ετράπη σε άτακτη οπισθοχώρηση.
Άφησε όμως πίσω της την πατημασιά ενός ανθρωπολογικού είδους που δεν έχει σημειώσει καμία ιδιαίτερη νευρωνική εξέλιξη, παρότι οι πρόγονοί του είχαν εγκαταλείψει τις σπηλιές αιώνες πριν. Η αγένεια είναι προπομπός της επιθετικότητας. Και η επιθετικότητα προπομπός της βίας. Αυτού του ενστίκτου που χρειάστηκε να χαλιναγωγήσουμε όταν εγκαταλείψαμε τις σπηλιές για να γίνουμε κοινωνικά όντα.
Αυτό ήταν ένα μόνον παράδειγμα του πώς μπορεί να εκδηλωθεί η αγένεια, που αν το δούμε αντίστροφα, θα συμπεράνουμε ότι αυτού του είδους η συμπεριφορά δεν είναι απλώς μια έλλειψη σεβασμού προς τον Άλλον, στην πραγματικότητα είναι μια κεκαλυμμένη επιθετικότητα, από έναν υποτιθέμενα σύγχρονο homo sapiens (σοφό άνθρωπο), που προσπαθεί μετά βίας να καμουφλάρει την πολιτισμική/ανθρωπολογική του υστέρηση.
Υπάρχουν, ωστόσο, δεκάδες άλλοι τρόποι με τους οποίους εκδηλώνεται η αγένεια, που είναι έμμεσοι, προτού γίνουν άμεσοι. Ο τρόπος που ντύνεται κανείς, το βλέμμα του, η στάση σώματος, ο τρόπος που τοποθετεί το σώμα του μέσα σε έναν χώρο είτε απέναντι στον συνομιλητή του, οι χειρονομίες του, η απόστασή του από τον ζωτικό χώρο του Άλλου, ακόμη ακόμη και ο τρόπος που περπατάει.
Όποια και αν είναι η δευτερογενής αιτία πίσω από την αγένεια, είτε είναι το στρες, είτε η ανασφάλεια, είτε το αίσθημα υπεροχής, είτε η έλλειψη ενσυναίσθησης, είτε η ανατροφή κάποιου, είτε απλώς η έλλειψη επίγνωσης (το να μην αντιλαμβάνεται κανείς ότι είναι αγενής), η πρωτογενής αιτία είναι η παραπάνω: ο αγενής άνθρωπος δεν διαθέτει τα νευρωνικά μονοπάτια ενός ατόμου που έχει «δουλέψει» την πολύπλοκη σκέψη, την ενσυναίσθηση, τον έλεγχο των παρορμήσεων και τη λήψη αποφάσεων.
Με αυτό ως μέτρο, θα μπορούσαμε να πούμε ότι όσο πιο αγενής είναι ένας άνθρωπος, τόσο χαμηλότερη ανθρωπολογική αξία έχει. Και αν μετρούσαμε την αγένεια, όπως μετράμε πλέον την ενδοοικογενειακή βία (12.459 έως τον Ιούλιο του 2024) και για τη βία ανηλίκων (7.180 έως τον Αύγουστο του 2024), θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε ότι υπάρχει διαδεδομένη απουσία των προαναφερόμενων νευρωνικών μονοπατιών στον εγκέφαλο των ατόμων που κυκλοφορούν εκεί έξω με την ιδιότητα του συμπολίτη.
Αυτό, σε συνδυασμό με τη βαθιά ανεπάρκεια και τα ουσιαστικά ελλείμματα που υπάρχουν σε όλες ανεξαιρέτως της κοινωνικές υποδομές (ξέρετε, αυτές που έχουν φτιαχτεί και τις πληρώνουμε με τους υπέρογκους άμεσους και έμμεσους φόρους μας για να βελτιώνουν της ποιότητα ζωής μας και να προάγουν την ευημερία της κοινωνίας μας…), κάνουν την ελληνική κοινωνία μια μικρή κόλαση για τον homo sapiens που διαθέτει τα συγκεκριμένα νευρωνικά μονοπάτια.
(Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, που όσοι -ανήκοντες στην κατηγορία αυτή- αδυνατούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, άπαξ και διαμείνουν ως μετανάστες σε κοινωνία που απαρτίζεται από άτομα με παρόμοια ανεπτυγμένους εγκεφαλικούς νευρώνες.)
Πίσω από την αγένεια, όμως, δεν κρύβεται μόνο η βία, κρύβεται κυρίως η αδιαφορία, δηλαδή, η έλλειψη ενσυναίσθησης. Ή για να το θέσουμε πιο σωστά, πίσω από την αγένεια κρύβεται η αναισθησία. (Η οποία, μάλιστα, κατά ειρωνικό τρόπο, βρέθηκε στη δική μας κοινωνία να «αντισταθμίζεται» από πληρωμένη αλληλεγγύη, αλλά αυτό είναι ανάλυση για άλλο άρθρο.)
Ο ενσυναισθητικός που ζει σε μια τέτοια κοινωνία πρέπει συνεχώς να προστατεύει τον ζωτικό του χώρο, αλλά και να υπερβαίνει εαυτόν στην προσπάθειά του να κρατήσει ήσυχη τη συνείδησή του.
Αυτό, σε ένα κοινωνικό χρηματιστήριο θα του ανέβαζε σημαντικά την ανθρωπολογική του αξία, ατομικά. Μικρή σημασία θα είχε όμως για την αξία της κοινωνίας του, ως οντότητας, που αναπόφευκτα, με τέτοιους «συλλογικούς νευρώνες» θα κατέληγε να βγει από το κοινωνικό χρηματιστήριο, λόγω πτώχευσης.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πέθανε ο ηθοποιός Παύλος Βουτσίνος, ανήμερα των γενεθλίων του
- Συντάξεις: Ποιοι βγαίνουν από 58,5 έως 62 ετών [πίνακες]
- Εκλογές στο ΠΑΣΟΚ: Οι συμμαχίες θα κρίνουν τον επόμενο πρόεδρο – Ποιος θα στηρίξει Ανδρουλάκη και ποιος Δούκα;
- Έρχεται νέο μίνι καλοκαίρι – Πόσο θα δείξουν τα θερμόμετρα
- Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Έκπληξη της βραδιάς ο Γερουλάνος - Πώς διαμορφώνονται οι συμμαχίες για τον 2ο γύρο
- Παύλος Βουτσίνος: Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός ανήμερα των γενεθλίων του
- Ο νικητής Ανδρουλάκης, οι ηττημένοι Δούκας, Κωνσταντινόπουλος και Χριστοδουλάκης, που απουσίαζε, το γήπεδο του Τσίπρα με τα παιδιά και ο φόβος του Χατζηδάκη
- Τα τελικά αποτελέσματα στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ: Η πρωτιά Ανδρουλάκη και η οριακή «πρόκριση» Δούκα
- ΠΑΣΟΚ: Αναμέτρηση Ανδρουλάκη – Δούκα στον 2ο γύρο μετά από εκλογική μάχη που κρίθηκε στο νήμα
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 7 Οκτωβρίου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Νίκος Ανδρουλάκης εναντίον Χάρη Δούκα στον β΄ γύρο
- Η αγένεια ως δείκτης χαμηλής ανθρωπολογικής αξίας
- Γιατί το άγχος μας προκαλεί πείνα; Το φαγητό μειώνει όντως το στρες; Ειδικοί απαντούν
- Η Αίθουσα του Θρόνου και η μυστηριώδης βασίλισσα των Άνδεων
- Εξι τροφές που δεν είναι τόσο υγιεινές όσο νομίζουμε
- Η Ανταρκτική πρασινίζει - Και αυτό δεν είναι καθόλου καλό νέο για τον πλανήτη
- Σαμ Μέντες: Οι παραγωγοί του James Bond αναζητούν «πιο ελεγχόμενους» σκηνοθέτες
- «Καλό κορίτσι και αληθινή ηρωίδα»: Σκύλος έσωσε τον κηδεμόνα του μετά από πτώση
- ΠΑΣΟΚ: Ανδρουλάκης - Δούκας στον β' γύρο με την κάλπη να αναδεικνύει νέα ισχυρά πρόσωπα
- Γάζα: Η αβέβαιη τύχη των 64 ομήρων της Χαμάς - 1 χρόνο μετά θεωρείται πως είναι ακόμα ζωντανοί
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Η αγένεια ως δείκτης χαμηλής ανθρωπολογικής αξίας
- Γιατί το άγχος μας προκαλεί πείνα; Το φαγητό μειώνει όντως το στρες; Ειδικοί απαντούν
- Εξι τροφές που δεν είναι τόσο υγιεινές όσο νομίζουμε
- Σαμ Μέντες: Οι παραγωγοί του James Bond αναζητούν «πιο ελεγχόμενους» σκηνοθέτες
- Η Αίθουσα του Θρόνου και η μυστηριώδης βασίλισσα των Άνδεων
- «Καλό κορίτσι και αληθινή ηρωίδα»: Σκύλος έσωσε τον κηδεμόνα του μετά από πτώση
- Η Ανταρκτική πρασινίζει - Και αυτό δεν είναι καθόλου καλό νέο για τον πλανήτη
- Φρίκη στη Μασσαλία: Αγνωστοι μαχαίρωσαν 15χρονο τουλάχιστον 50 φορές και τον έκαψαν ζωντανό
- Γάζα: Η αβέβαιη τύχη των 64 ομήρων της Χαμάς - 1 χρόνο μετά θεωρείται πως είναι ακόμα ζωντανοί
- ΠΑΣΟΚ: Ανδρουλάκης - Δούκας στον β' γύρο με την κάλπη να αναδεικνύει νέα ισχυρά πρόσωπα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Συναυλία στην Ουάσινγκτον για τα 50 χρόνια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο
- Λευκάδα: 17χρονος έστησε καρτέρι στον πατέρα της κοπέλας του και τον έστειλε νοσοκομείο
- Ρωσία: Ευχές για τα 72α γενέθλια του Βλαντίμιρ Πούτιν, «ο Θεός να σώζει τον Τσάρο!»
- Ο Σταύρος Ξαρχάκος αποχαιρετά τον Μίμη Πλέσσα: «Μίμη μου, καλό ταξίδι»
- Η Κρήτη πρωταγωνιστεί στις αεροπορικές αφίξεις και σε διεθνή τουριστικά βραβεία
- Τέλος τα αυτοκίνητα σε έναν από τους δημοφιλέστερους δρόμους του πλανήτη -Ποιος θέλει να τα διώξει
- Κακή κυκλοφορία του αίματος: Τι συμπτώματα προκαλεί, πώς να προστατευθείτε
- Αναβάλλεται το... Φθινόπωρο: Πόσες μέρες θα κρατήσει η πολλή ζέστη
- Αγορά ακινήτων: Άμεση επίλυση των προκλήσεων ώστε να διατηρηθεί η ισορροπία – Τι λένε οι πρόεδροι οργανώσεων της αγοράς
- Την Κυριακή με τη Realnews: «Εγκλημα στη λίμνη», ένα εξαιρετικό αστυνομικό μυθιστόρημα της δημοφιλούς συγγραφέως Emery Hayes