Η Αμερική έβγαλε Πρόεδρο, η Βουλή αναζητά... ΕΣΡ

Μόνο ως εκ του θαύματος θεωρούν πολλοί ότι από τη σημερινή έκτη στη σειρά διάσκεψη των προέδρων στη Βουλή θα βγει λευκός καπνός στην προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να παραμένουν στα χαρακώματα και να επιμένουν σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων και συσχετισμών που μάλλον περισσότερο μπλοκάρει παρά δημιουργεί συνθήκες συναινετικής λύσης έστω και στο παραπέντε.

Οι άκαρπες μέχρι σήμερα προσπάθειες - στη
σκιά και της πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ - έδειξαν ότι τα οποία δειλά βήματα έγινα από την κυβέρνηση και τη ΝΔ, τα οποία και οι δυο πλευρές έσπευσαν να βαφτίσουν ως «κινήσεις καλής θέλησης» ήταν περισσότερο αποτέλεσμα μιας έντονης καχυποψίας παρά μιας ειλικρινούς διάθεσης για επίλυση του γόρδιου δεσμού.

Ακόμα και οι παρασκηνιακές επαφές του Προέδρου της Βούλης Νίκου Βούτση ο οποίος όλο το διάστημα βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με όλα τα κόμματα φαίνεται πως δεν ήταν αρκετές για να πειστούν να ρίξουν νερό στο κρασί τους για μια λύση εδώ και τώρα.

Ζητούμενο παραμένει ποιες θα μπορούσαν να είναι οι εναλλακτικές λύσεις στη νέα σημερινή προσπάθεια.

Στις σχετικές συζητήσεις που διακινούνται στους διαδρόμους της Βουλής κάποιοι θεωρούν ότι η κυβέρνηση μπροστά σε ενα νέο αδιέξοδο θα επιμείνει στην κατάθεση
του περίφημου νόμου-γέφυρα για τη μεταβατική λειτουργία των καναλιών, πρωτοβουλία την οποία έχει ήδη εδώ και καιρό καυτηριάσει η αντιπολίτευση.

Άλλοι πάντως εκτιμούν ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστούν ακόμα πιο δυναμικές κινήσεις ακόμα και με τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας της Βουλής, που θα ανατρέπει την αρχική πρόβλεψη για την υποχρεωτική πλειοψηφία των τεσσάρων πέμπτων που απαιτείται για τη συγκρότηση ΕΣΡ, κάτι το οποίο σημαίνει πρακτικά, ότι θα παρακαμφθεί η άρνηση της ΝΔ και ο αρνητικές ψήφοι των μελών της στη διάσκεψη των προέδρων.

Στον αντίποδα, άλλες πληροφορίες φέρνουν τη ΝΔ να ζητά να έχει τον κύριο λόγο για τα πέντε από τα εννιά μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, κάτι το οποίο μοιάζει σχεδόν αδύνατον να αποδεχθεί η κυβερνητική πλειοψηφία.

Η σκληρή στάση όλων των παραγόντων προδιαγράφει ακόμα μια νέα εμπλοκή από τη στιγμή μάλιστα όπου, μόλις χθες, Τετάρτη, η ΝΔ ζήτησε από την κυβέρνηση να διανύσει την απόσταση που της αναλογεί για να βρεθεί λύση, ενώ έθεσαν εκ νέου τρία προαπαιτούμενα, που έχουν να κάνουν με την πλήρη δέσμευση της κυβέρνησης για κατάργηση του άρθρου 2Α του νόμου Παππά, την απόλυτη δέσμευση του πρωθυπουργού για κατάργηση της αυθαίρετης πρόβλεψης περί τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών και την συγκρότηση ενός ΕΣΡ, με προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους, που θα τυγχάνουν της ευρύτερης αποδοχής και θα μπορούν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα