Η Αρμενία ακύρωσε την ειρηνευτική συμφωνία με την Τουρκία

Η Αρμενία προχώρησε σήμερα Πέμπτη στην κατάργηση της ειρηνευτικής συμφωνίας που είχε υπογράψει με την Τουρκία το 2009 η οποία αποδείχθηκε μία αποτυχημένη προσπάθεια να εξομαλυνθούν οι σχέσεις των δύο χωρών.

Τα παραπάνω ανέφερε σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό ο εκπρόσωπος του προέδρου της Αρμενίας. «Ο Πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκσιάν δήλωσε σε σύσκεψη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας ότι ακυρώθηκαν τα πρωτόκολλα Αρμενίας-Τουρκίας», είπε σύμφωνα με το Yerkir Media TV ο Βλαντιμίρ

Χακοβιάν.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Αρμενίας,Tigran Balayan, με μήνυμα του στα κοινωνικά δίκτυα ανέφερε ότι ο Πρόεδρος, ανακήρυξε τα Πρωτόκολλα Αρμενίας – Τουρκίας «τελείως άκυρα».

Η Αρμενία και η Τουρκία υπέγραψαν τον Οκτώβριο του 2009 μία ειρηνευτική συμφωνία-ορόσημο για την αποκατάσταση των δεσμών και το άνοιγμα των κοινών συνόρων μετά από έναν αιώνα εχθρότητας έπειτα από τη μαζική δολοφονία Αρμενίων από τις οθωμανικές δυνάμεις.
Για τη συμφωνία απαιτούνταν έγκριση από τα κοινοβούλια και των δύο χωρών, αλλά δεν έχει επικυρωθεί ποτέ, με τις κυβερνήσεις Τουρκίας και Αρμενίας να κατηγορούν η μία την άλλη ότι προσπαθεί να την αλλάξει.

«Ως αποτέλεσμα των συζητήσεων, ο Πρόεδρος Σαρκσιάν υπέγραψε διάταγμα και το εθνικό συμβούλιο ασφαλείας ενέκρινε μια διαδικασία ακύρωσης των πρωτοκόλλων που έχουν υπογραφεί στις 10 Οκτωβρίου 2009», δήλωσε το Γραφείο Τύπου σε δήλωση.

Παράλληλα τόνισε ότι ο Αρμένιος πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του έκανε τα πάντα «να μην αφήσει το βάρος της διευθέτησης των σχέσεων μεταξύ Αρμενίας και Τουρκίας στους ώμους των μελλοντικών γενεών». «Αλλά η Άγκυρα ... δεν έκανε ούτε ένα βήμα προς την επικύρωση και εφαρμογή των πρωτοκόλλων, αλλά δεν άφησε και καμία αμφιβολία ότι δεν προτίθετο να το κάνει», συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε παράλληλα, ότι η Αρμενία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία στο μέλλον εάν «υπάρξει η ίδια προθυμία από την τουρκική πλευρά».

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει αντίδραση από την Τουρκία.

Η Αρμενία ανέστειλε την επικύρωση της συμφωνίας ύστερα από αίτημα της Τουρκίας να υπάρξει αρχικά συμφωνία στους όρους για την αποσχισθείσα περιοχής Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Πρόκειται για μία προϋπόθεση που έθεσε η τουρκική πλευρά θέλοντας να κατευνάσεις τον σύμμαχό της το Αζερμπαϊτζάν που φοβόταν ότι θα χάσει τη διαπραγματευτική του ισχύ να το κερδίσει πίσω.

Πηγή: Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα