Η Αθήνα που χρειαζόμαστε: Μια τριήμερη εκδήλωση που θέλει να αλλάξει το πρόσωπο της πόλης



Πόσο καταλυτικός μπορεί να είναι ο ρόλος των τοπικών ομάδων στην εξεύρεση, μικρών ή μεγαλύτερων λύσεων για τη βελτίωση της εμπειρίας της γειτονιάς και της πόλης; Ποια είναι η Αθήνα που θέλουμε;

«Δεν έχουμε απάντηση» ξεκαθαρίζει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Βάσια Χριστουλάκη, υπεύθυνη σχεδιαστικής διαδικασίας του design 4 future που συνδιοργανώνει με την Οργάνωση
Γη για πρώτη φορά τριήμερη εκδήλωση με θέμα «The Athens we need» στο πλαίσιο εφαρμογής των Παγκόσμιων Στόχων για τη βιώσιμη ανάπτυξη στα αστικά κέντρα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Χριστουλάκη «στην ουσία είναι μια αφορμή για να σκεφτούμε, να συνομιλήσουμε και να συνδημιουργήσουμε την Αθήνα που θέλουμε. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να είμαστε ανοιχτοί. Πρόκειται για μια πλατφόρμα διαλόγου όπου θα προσπαθήσουμε να φέρουμε σε επαφή διαφορετικά μέρη είτε από την κοινωνία των πολιτών είτε από δημόσιους φορείς, είτε από ιδιώτες που έχουν κάνει ενδιαφέρονται project ώστε να συζητήσουν διάφορες οπτικές για την πόλη, το αστικό περιβάλλον».

Οι εκδηλώσεις θα γίνουν από την Παρασκευή 24 έως την Κυριακή 26 Νοεμβρίου στην περιοχή του Κεραμεικού, με απώτερο στόχο τη δημιουργία, μέσω συνεργατικών δράσεων, ενός χώρου διαλόγου και συν-σχεδίασης μεταξύ κατοίκων, οργανισμών, επιχειρήσεων, δημοτικών και λοιπών φορέων της περιοχής, για την ανάπτυξη μίας νέας αστικής ατζέντας.

Η ιδέα για το event προέκυψε από την ανάγκη για το πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι συλλογικές δράσεις που διευκολύνουν τη ζωή στην Αθήνα. «Το καλοκαίρι του 2017 κάναμε μια έρευνα στον Κεραμεικό όπου θα γίνει και η εκδήλωση για την αποτύπωση του αστικού τοπίου στην περιοχή και την κατανόηση των αναγκών των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται εκεί, μέσω συνεντεύξεων και επιτόπιας παρατήρησης. Με βάση την ανάλυση των δεδομένων που συλλέχθηκαν, σχεδιάστηκαν οι δράσεις, τα εργαστήρια και τα panels του event. Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι τους απασχολεί η ασφάλεια, το περιβάλλον, η καθαριότητα, η καθημερινότητα. Εντοπίσαμε όμως και ένα πρόβλημα στο θέμα επικοινωνίας της δράσης διαφόρων κοινοτήτων κι ομάδων πολιτών. Μπορεί να προσπαθούν να αλλάξουν τη φυσιογνωμία της γειτονιάς τους ωστόσο δεν μπορούν να συνδεθούν με άλλους πολίτες, φορείς. Οι πολίτες ζητούν ερεθίσματα για ενεργή συμμετοχική δράση, ψυχαγωγία» διευκρινίζει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο η κ. Χριστουλάκη.

Με αφετηρία την Οργάνωση Γη ως χώρο διαλόγου, συνεργασίας και δημιουργίας, οι δράσεις επεκτείνονται στην ευρύτερη γειτονιά με συλλογικές δραστηριότητες, εργαστήρια, ομιλίες, «αλλά και πρακτικές λύσεις όπως το να φυτέψουμε λαχανικά στην ταράτσα μίας πολυκατοικίας ή στην αυλή ενός σχολείου, βιωματικούς περιπάτους για να γνωρίσουμε την ιστορία του Κεραμεικού. Οι παράλληλες δραστηριότητες που υπάρχουν σε όλη τη γειτονιά είναι και πάλι μια αφορμή για να δείξουμε ότι μπορεί να υπάρξει ένας κοινωνικός ιστός, ο οποίος μπορεί να έχει συνοχή και μπορούν να τον χρησιμοποιούν οι πολίτες. Από του χρόνου πάντως προσδοκούμε να υπάρξουν κι άλλες γειτονιές και περιοχές να πάρουν αυτό το μοντέλο και να το εφαρμόσουν, όπως η Κυψέλη, η περιοχή γύρω στον σταθμό Λαρίσης κι άλλες περιοχές».

Για περισσότερες πληροφορίες: www.theathensweneed.org

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Keywords
Τυχαία Θέματα