Η «αθλιότητα» των παράνομων τακτοποιήσεων

Δεν δημοσιεύτηκαν πουθενά τα τελευταία δύο χρόνια, τα ποσά που εισέπραξε το κράτος από τις τακτοποιήσεις των κάθε είδους παράνομων αυθαιρέτων κτισμάτων, πρόσθετων αδήλωτων τετραγωνικών σε σπίτια, και χώρων με αλλαγή χρήσης... Αυτή η ασυδοσία που ξεκίνησε από την εποχή του ΠΑΣΟΚ που έλεγε «Δήλωσε το για να μη το χάσεις» αφού κανείς Υπουργός δεν έπαιρνε το πολιτικό κόστος να βγάλει τις μπουλντόζες και να γκρεμίσει (μόνο για το θεαθήναι κατεδαφίστηκαν
μερικά), έφθασε στις μέρες μας, ξεπερνώντας μετά το 2011και το νόμο 4014, κάθε προηγούμενο, κάθε λογική, κάθε απόφαση αρμόδιας υπηρεσίας, ακόμη και Ανωτάτου Δικαστηρίου, κάθε νόμο ή και άρθρο του Συντάγματος.

Μα ποιος νόμος όμως τηρείται στην Ελλάδα. Το λέμε εμείς οι ίδιοι σαν πανέξυπνη διαπίστωση, απαξιωτική, όταν καπνίζουν δίπλα μας παρ' όλο ότι απαγορεύεται, όταν δε μας δίνουν απόδειξη (όταν ζητά κάποιος βγάζουν μία από το συρτάρι), όταν πληρώνουν μίζα για πλαστό πιστοποιητικό, και πόσα άλλα ν' απαριθμήσω...

«Τα λεφτά αγιάζουν τα μέσα»... Αυτό είναι καινούργιο γνωμικό. Το σημερινό κράτος έχει ανάγκη από λεφτά, έχει ανάγκη από τις κρυμμένες οικονομίες, ή τα μαύρα χρήματα των επιτηδείων που έχτισαν χωρίς άδεια και παράνομα σε παραλίες, αιγιαλούς και δάση, έχει ανάγκη να πάρει με το μέρος του έστω παρανομώντας το ίδιο, ένα μεγάλο ποσοστό λαού που θέλει να νομιμοποιήσει πάση θυσία το «κεραμίδι» του... Σύμμαχος του κράτους όμως οι δημόσιες υπηρεσίες, δηλαδή κυρίως οι πολεοδομίες και οι σχετικές αρχές και δυστυχώς και η δικαιοσύνη.

Τι θα μπορούσατε να σκεφτείτε όταν ένα αυθαίρετο, που από παράγκα 50ετίας έγινε ένα έκτρωμα διώροφο πάνω στην θάλασσα, 5 μέτρα από το βότσαλο, που η ίδια η πολεοδομία χαρακτήρισε παράνομο και κατεδαφιστέο και που στον ιδιοκτήτη του υπεβλήθη πρόστιμο 134.000 ευρώ και 6.000 ευρώ για κάθε χρόνο που το διατηρεί, ένα άλλο έγγραφο της ίδιας πολεοδομίας προσκομιζόμενο στο Δικαστήριο που έγινε μετά από καταγγελία ιδιώτη -μετά από τέσσερα χρόνια- επιτρέπει την απαλλαγή του... σαν τακτοποιημένο. Κι ούτε γάτα ούτε ζημιά. Ούτε λόγος βέβαια ότι το δημόσιο θα κέρδιζε πολύ περισσότερα χρήματα αν εισέπραττε το πρόστιμο από τα παράβολα της τακτοποίησης. Υπάρχει όμως κι άλλη βροντερή παρανομία. Ο κατηγορούμενος που στην απολογία του ισχυρίζεται ότι κακώς είναι κατηγορούμενος γιατί τα κτίσματα ανήκουν στον πατέρα του, εμφανίζει τα έγγραφα της τακτοποίησης στο όνομά του!

Το δικαστήριο δεν το κοιτάει καν, δεν το λαμβάνει υπ' όψιν και φυσικά δεν ζητά «έλεγχο της νομιμότητας της τακτοποίησης». Και τον απαλλάσσει.

Αναρωτιέμαι λοιπόν και δικαίως νομίζω, δεν υπάρχει κανείς ευαίσθητος στη κατάφωρη καταστροφή του περιβάλλοντος, στην αντιαισθητική εικόνα, στην αδικία αλλά και στην «τακτοποιημένη παρανομία»...; Μπορεί κανείς άραγε να παρέμβει ακόμη μια φορά;

Υπάρχει κανείς που να γνωρίζει και να βασισθεί σ' αυτό το άρθρο 24 παρ.2 του Συντάγματος και να κινήσει κάποια άλλη διαδικασία; Υπάρχει κάποιος που θα μπορούσε να ευαισθητοποιηθεί ξανά από την γνωστή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που λέει (το παραθέτω ως έχει):

Η Ολομέλεια των συμβούλων της Επικρατείας (πρόεδρος ο Κ. Μενουδάκος και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου) στην εν λόγω διάσκεψη έκριναν κατά πλειοψηφία ότι ο Ν. 4014/2011 είναι αντίθετος στο άρθρο 24 παράγραφος 2 του Συντάγματος που προστατεύει το περιβάλλον, τον ορθολογικό πολεοδομικό σχεδιασμό, το οικιστικό περιβάλλον, κ.λπ

Συγκεκριμένα, οι δικαστές έκριναν τότε ότι ο επίμαχος νόμος 4014 του 2011 παραβιάζει ευθέως το άρθρο 24 του Συντάγματος και δεν δέχθηκαν κανέναν άλλο ισχυρισμό, ούτε δέχθηκαν ότι λόγοι δημοσίου συμφέροντος επιβάλλουν την επιβάρυνση -του ήδη κατά πολύ επιβαρυμένου- οικιστικού περιβάλλοντος.

Όμως μεταξύ των Συμβούλων της Επικρατείας και του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έγιναν πολλές ανταλλαγές αποφάσεων, πέρασε πολύς καιρός, οπότε στην τελευταία απόφαση 15-5-16 ήρθε η έκπληξη. Ένας ενδιάμεσος νόμος 4178/13, κρίθηκε από το ΣτΕ ότι οι διατάξεις του είναι συνταγματικά ανεκτές (τι έκφραση!) και επιτρέπει τη μη κατεδάφιση των αυθαιρέτων κατασκευών. Μεγάλη Ελλάδα.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα